XTerra Belgium 2017: twee jaar oud en al een monument!

Sport
15 June 2017 — Olivier Béart

XTerra is een heus fenomeen dat sinds vorig jaar ook België heeft ingepalmd. Op en rond de Citadel van Namen zijn dan ook alle ingrediënten aanwezig om van de XTerra Belgium een enorm succes te maken: je hebt er een mooi uitzicht op de stad, de Maas ligt vlakbij, er zijn voldoende hoogtemeters en het is een toeristische trekpleister. Voeg daar nog het sterke deelnemersveld aan toe dat present tekende voor deze tweede uitgave en je mag de XTerra Belgium dan ook al gerust een monument noemen.

Vorig jaar brachten de slechte weersomstandigheden in de weken voor de wedstrijd het programma nog in de war en moest het zwemgedeelte geannuleerd worden. Dit jaar hield de Maas zich echter gedeisd en mochten de 330 deelnemers aan de ‘lite’ versie en de 660 moedigen die de volledige afstand aflegden (1500 meter zwemmen, 33 kilometer mountainbiken en 10 kilometer lopen) wel in het 20 graden warme water duiken.

De stroming van de Maas maakte het de deelnemers niet echt makkelijk.

De korte afstand is de ideale gelegenheid om ‘s morgens al renners in actie te zien, zoals hier op de moeilijke klim naar de Citadel van Namen.

De deelnemers aan de korte afstand zijn hier vooral om een persoonlijke uitdaging aan te gaan en te genieten.

Al gaat het ook hier zeer snel vooraan en het is de 20-jarige Robbe Janssens die het haalt in een tijd van 1u39′; in zijn gezicht zien we de sporen van een kleine glijpartij op de mountainbike. Bij de dames is het Birgit Wauters die met een brede lach als winnares over de finish loopt.

Na een korte pauze is het in de namiddag tijd voor de lange afstand van de XTerra Belgium. Aan de start staan meer dan tien nationaliteiten en ook enkele toppers, waaronder de meervoudige wereldkampioen Ruben Ruzafa.

De grote favoriet bij de Belgen luistert naar de naam Yeray Luxem. Vorig jaar liep alles hier nog mis en hij is dan ook belust op revanche. Alle Belgische hoop rust op zijn schouders, want de winnaar van vorig jaar, Kris Coddens, is er dit jaar niet bij.

Aanschouw het waterballet van de zwemmers.

De Fransman Maxime Chane komt als eerste uit het water en begint aan zijn mtb-proef: “Ik kreeg kippenvel van al de aanmoedigingen van het publiek op de eerste beklimming, het was geweldig.”

Het publiek was dan ook massaal aanwezig, een bewijs dat het helpt als je een wedstrijd kunt organiseren op een toeristische locatie als de Citadel van Namen die ook nog eens vlak bij het centrum van de Waalse hoofdstad ligt.

In de wedstrijd acht de Spanjaard Ruben Ruzafa zijn moment gekomen om een aanval te plaatsen. De Spanjaard was in een ver verleden bij Orbea nog een ploegmaat van Julien Absalon en hij weet dan ook met een mountainbike om te gaan. Toch zou hij niet de snelste tijd noteren op de mountainbike.

Achter Ruzafa leidt de Zuid-Afrikaan Bradley Sean Weiss de achtervolging, met in zijn wiel de Belg Yeray Luxem.

Luxem is in vorm, want hij slaagt erin om de Zuid-Afrikaan te lossen, al zal ook Luxem zijn tweede rang nog moeten afstaan!

Bij de dames rijdt de Tsjechische Héléna Herbenovà ruimschoots aan de leiding en we vragen ons af wie haar zal verhinderen om haar zege van 2016 te herhalen.

Het is tijd om de mountainbike te wisselen voor de loopschoenen …

De lus van 5 kilometer dient twee keer afgelegd te worden en ze slingert tussen de vestigingsmuren van de Citadel.

Ruben Ruzafa loopt nog steeds aan de leiding …

… maar de Zwitser Xavier Dafflon zit hem op de hielen. Dafflon verloor bij het zwemmen meer dan vier minuten en kwam pas als 99ste uit het water, maar op de mountainbike reed hij naar de beste tijd (1u35’51”, of twee minuten beter dan Ruzafa en dat ondanks de concurrenten die hij moest passeren). Dafflon is ook een goede loper, want in die proef maakte hij nog eens meer dan anderhalve minuut goed op de Spanjaard. Al was dat niet voldoende om de wedstrijd te winnen …

Door de hitte zoekt iedereeen naar een manier om af te koelen!

Na een inspanning van 2u45′ wint Ruben Ruzafa met 51 seconden voorsprong op Dafflon.

Oef, eindelijk is daar de verlossing en de verdiende medaille!

De XTerra Belgium was ook het decor van het Belgisch kampioenschap cross triatlon. Yeray Luxem veroverde dankzij zijn derde plaats in het overall klassement de titel en zijn ploegmate Christine Verdonck deed hetzelfde bij de dames (waar ze ook derde werd overall).

En zoals wel vaker, eindigde de dag ook nu met een lekker biertje … of zelfs meerdere, want na afloop van de XTerra Belgium vonden er ook nog concerten plaats op de esplanade van de Citadel.

Op het podium wacht er de winnaars echter nog een laatste inspanning, ze moeten er namelijk hun glas Ad fundum leegdrinken!

De volledige uitslagenDe website van de XTerra Belgium.