3-Nations Cup MTB Erezée: de revanche van Pierre de Froidmont

Sport
4 June 2018 — Jan Geys

Met een jaar vertraging heeft Pierre de Froidmont dan toch zijn zege beet in Erezée. De jonge Waal van Merida-Wallonie was er dit weekend de sterkste in de vijfde wedstrijd van de 3-Nations Cup MTB. Met zijn zege neemt hij revanche voor zijn gemiste landstitel op hetzelfde circuit. Bij de vrouwen stond er geen maat op de Nederlandse Lotte Koopmans. 

Vorig jaar kreeg Pierre de Froidmont tijdens de Belgische kampioenschappen in Erezée in de slotronde af te rekenen met een serieuze klop van de hamer. Dit jaar stond er op het zware en alom geprezen circuit geen Belgische titel op het spel, maar wel een manche van de 3-Nations Cup MTB.

Pierre De Froidmont is sinds zijn verloren titelstrijd duidelijk heel wat sterker geworden, getuige zijn schitterende prestaties in de wereldbekerwedstrijden van Stellenbosch en Nove Mesto waar hij respectievelijk vijfde en negende werd. In de tweede ronde rijdt hij al aan de leiding. Enkel de Fransman Florian Trigo en de verborgen Jens Schuermans kunnen volgen.

Die Florian Trigo was de eerste aanvaller van de dag, maar zag de anderen al snel terugkeren. Een lekke band zou de Fransman later in de wedstrijd helemaal uit koers slaan. Trigo drong nog wel even aan, maar zag al snel het zinloze in van zijn calvarietocht. Over en out dus voor hem.

Terwijl Jens Schuermans door een verkeerde bandenkeuze moeite heeft om het ritme vooraan te volgen …

… bijt Wout Alleman op zijn tanden om de voorsprong van de leiders niet te groot te laten worden. Achter hem herkennen we David Nordemann en Nick Vanpol.

Die Nick Vanpol is de enige die de sprong naar de leiders kan maken. Hij is ook de enige die het tempo van Pierre de Froidmont kan volgen en samen gaan ze de finale in. Door krampen moet hij echter passen wanneer De Froidmont in de voorlaatste ronde zijn beslissende aanval plaatst.

Aan de meet is het dan ook Pierre de Froidmont die mag juichen.

Nick Vanpol eindigt zeer knap als tweede.

David Nordemann heeft Wout Alleman nog van zich weten af te schudden en eindigt als derde. Daarmee worden de eerste drie plaatsen allemaal bezet door renners die nog bij de beloften rijden.

En ook de nummer vier, Wout Alleman, is nog een belofte. Jens Schuermans is de eerste eliterenner op plaats vijf.

Erno McCrae (zesde), Tom Van Ingelgom (7de), Kenneth Coomans (8ste), Vincent Baestaens (9de) en Emile Verhulst vervolledigen de top tien.

Straffe solo van Lotte Koopmans bij de vrouwen

Iets na 13 uur wordt de wedstrijd van de vrouwen op gang geschoten. Kiki van Asselt is het snelst weg.

Lotte Koopmans laat er echter al snel geen twijfel over bestaan dat zij de sterkste vrouw is in de wedstrijd en dat ze gekomen is om te winnen. Na een straffe solo haalt ze het met meer dan vijf minuten voorsprong op de nummer twee.

De strijd voor die tweede plaats werd gewonnen door Aniek van Alphen.

Alice Pirard was gekomen voor een podiumplaats en werd derde.

Maaike de Heij eindigde als vierde en Hannah van Boven als vijfde.

Bij de vrouwen junioren stond er geen maat op deze Britt Segers die voor het eerst een UCI-wedstrijd op haar naam wist te schrijven.

Ze haalde het meer dan drie minuten voorsprong op Anaelle Henry en Rune Debremaeker.

En wat te zeggen over deze Puck Pieterse? Pieterse is nog maar nieuwelinge, maar reed hier rondetijden waar zelfs de elitevrouwen van beginnen duizelen. Een naam om in de toekomst in het oog te houden! Ze haalde het met tien minuten voorsprong op Mirte Klerckx en Christa Nelck.

Duitse winst bij de heren junioren. Jan-Ole Zilse haalde het voor Milan Ziemerink en Paul Snip.

Bij de nieuwelingen was de zege voor Daan Depuydt. Hij haalde het voor Jarne Vandersteen en Lance Bruynseels. In de andere categorieën was de winst voor Damien Bynens (masters 30), Kurt Tempst (masters 40), Patrick Jansen (masters 50) en Arne Tureluren (Sportklasse).

Uitslag 3 Nations Cup MTB Erezée 2018: www.knwu.nl