BAMS #1 | La Hallonienne: Søren Nissen demonstreert

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "BAMS #1 | La Hallonienne: Søren Nissen demonstreert"

Liefhebbers van marathons hebben lang uitgekeken naar afgelopen paasmaandag, die dag stond namelijk in het teken van de eerste manche van de Belgian Ardennes Marathon Series. Voor het derde seizoen op rij opende La Hallonienne in Grand-Halleux het bal. Dit keer onder een stralende zon en in quasi perfecte omstandigheden.

Na de slechte weersomstandigheden van de voorbije twee jaar, mochten de deelnemers aan de 23ste editie van La Hallonienne dit keer niet klagen!

‘s Morgens voelde het nog wel wat frisjes aan, maar na het middaguur steeg de temperatuur boven de twintig graden. Dit tot groot jolijt van de meer dan 700 ingeschreven bikers op de langste afstand van 75 kilometer.

In de startbox herkennen we heel wat Belgische en Nederlandse tenoren.

Ook de Luxemburgse kampioen Søren Nissen was van de partij, naast onder meer Sébastien Carabin, de Belgische kampioenen XCM Wietse Bosmans (elites), Steven Janssens (masters 1) en Ken Van Den Bulke (masters 2). Ook heel wat eindwinnaars van de BAMS 2018 waren van de partij, zoals Maxime Dony (elites), Joris Massaer (masters 1) en Arne Broekmans (masters 2). De grote afwezige was de winnaar van vorig jaar, Mathieu van der Poel. Al had die een meer dan geldig excuus na zijn triomftocht een dag eerder in de Amstel Gold Race en het daaropvolgende feestje …

Om klokslag 9u30 wordt het startschot gegeven. Na een kilometertje op de grote baan om Grand-Halleux te verlaten, volgt een eerste beklimming op de weg om het peloton uit te rekken.

Arne Tureluren duikt als eerste de onverharde weg op. Dit punt is strategischer dan je zou kunnen denken …

… want achteraan zien we een opstopping van jewelste waardoor velen niets anders kunnen dan voet aan grond zetten!

Een beetje verderop heeft Søren Nissen de leiding overgenomen. Hij zou ze niet meer afstaan.

De deelnemers mochten weer genieten van grandioze landschappen.

Na 18 kilometer wedstrijd rijdt Søren Nissen, die in 2017 zijn Deense nationaliteit inruilde voor de Luxemburgse, alleen aan de leiding.

Een minuut later volgt een viertal met Roel Verhoeven, Joris Massaer, Sébastien Carabin en Arne Tureluren.

Enkele wielrenners die aan het trainen zijn op de wegen van Luik-Bastenaken-Luik houden halt op de top van de Côte de Wanne om de achtervolgers aan te moedigen.

Ook in het peloton herkennen we enkele wegrenners; Jens Keukeleire (foto) is er daar één van. Hij was niet de enige, want ook zijn ploegmaats bij Lotto-Soudal, Jelle Wallays en Lawrence Naesen, reden mee. En ook Maarten Wynants (Jumbo-Visma), die in 2017 in helse omstandigheden nog de beste was in La Hallonienne, was weer van de partij. Dit keer zouden de heren wielrenners echter niet meespelen in het verhaal. Maarten Wynants werd op de 28ste plaats de beste wielerprof, de anderen eindigden niet in de top honderd.

We zijn bijna halfweg en Søren Nissen rijdt nog steeds eenzaam en alleen aan de leiding. Hij houdt er stevig de vaart in en is duidelijk nog niet van plan om het ritme te laten zakken. Het verschil met de achtervolgers is nog steeds status-quo.

Het parkoers wordt er niet lelijker op, integendeel.

Door de droogte van de voorbije dagen ligt het parkoers er droog bij, op enkele passages na. Sommige passages zijn verfrissend …

… andere eerder modderig en vuil!

We zijn aan kilometer 63 en behoudens pech kan de zege Søren Nissen niet meer ontsnappen. Nissen heeft zijn voorsprong uitgediept naar bijna vier minuten. Onder het goedkeurend oog van een verraste deelnemer aan de 45 kilometer (waarmee de tweede helft van het parkoers van de 75 kilometer gelijkloopt) blijft hij stevig op de pedalen duwen.

Achter Nissen zijn ze op tien kilometer van de meet nog met drie. Een van hen zal naast het podium vallen.

Voor sommigen is het onmogelijk om een team bevoorraders op te trommelen. Dan maar een noodoplossing …

Spannend was het vandaag niet, maar dat zal Søren Nissen worst wezen. Hij wint met een gemiddelde van maar liefst 26,24 km/u!

Het trio van daarnet is bij het naderen van de meet nog een duo. Joris Massaer sprint in de laatste bochten de longen uit zijn lijf om Sébastien Carabin achter zich te houden …

… maar verrassend genoeg is het Sébastien Carabin die alleen de laatste rechte lijn indraait en tweede wordt.

Joris Massaer wordt, met de pols in de lucht, derde en houdt nog net Roel Verhoeven af. Wat is er toch gebeurd?

Sébastien Carabin weet ons meer te vertellen: “Met zijn drieën reden we voor de resterende twee podiumplaatsen. Op een tiental kilometer van de aankomst begonnen we elkaar te bestoken met demarrages. Joris Massaer plaatste uiteindelijk de goede en ik ging mee. Voor de laatste afdaling viel echter alles te herdoen, want ook Roel Verhoeven kon terugkeren. Ik dacht niet dat we al zo dicht bij de finish waren, want ik had nog maar 72,5 kilometer op de teller. We daalden beter af dan Roel Verhoeven en noch Joris als ik wilden wijken. Joris viel opnieuw aan en ik probeerde hem voorbij te gaan door de binnenkant van de bocht te nemen. Onze sturen raakten elkaar, maar Joris won het gevecht en reed nog steeds aan de leiding. In de laatste bocht ging hij echter wat snel zodat zijn voorwiel weggleed en ik hem alsnog voorbij kon …”

Ondertussen blijven er maar deelnemers binnenkomen. Te voet …

… of met krampen.

Ondanks het mooie weer was er na afloop werk aan de fietsen.

Net voor de podiumceremonie pikken we nog de aankomst mee van Kristien Achten, die regelmatig in de pen kruipt voor Vojo. Zij eindigt haar wedstrijd over 75 kilometer in een tijd van 3u41′, wat goed is voor een 165ste plaats overall, en waarmee ze de snelste is bij de vrouwen. Ze haalde het voor Helena Plasschaert en Kim Saenen.

De eerste wedstrijd van een regelmatigheidscriterium betekent dat de winnaars van de dag ook de eerste leiderstruien mogen afhalen.

En dit zijn ze, van links naar rechts: Kurt Tempst (masters 2), Rick Van Der Sande (beloften), Roel Verhoeven (elites), Søren Nissen (masters 1), Kristien Achten (vrouwen) en Ralf Peter Brunckhorst (masters 3).

De BAMS kent zijn vervolg op 19 mei met La Rockalienne. Tot binnenkort.

Uitslag La Hallonienne 2019:

Chronorace

De kalender van de BAMS 2019 vind je hier: www.vojomag.nl/news/bams-2019-dit-is-de-kalender-voor-volgend-seizoen

Door Christophe Bortels