BAMS #2 | La Rockalienne: Jasper Ockeloen zegeviert op de Baraque de Fraiture

Sport
20 May 2019 — Christophe Bortels

Op de flanken van de Baraque de Fraiture werd dit weekend de derde editie van La Rockalienne gereden, een wedstrijd die deel uitmaakt van de kalender van de Belgian Ardennes Marathon Series 2019. De wedstrijd, en organisatie, kreeg vorig jaar veel lof en dat was ook dit jaar weer het geval. De wedstrijd slaagde er zelfs in om (deels) te ontsnappen aan de aangekondigde slechte weersomstandigheden.

Na La Hallonienne was het een kleine maand wachten op de tweede manche van de BAMS 2019. Waar La Hallonienne dit seizoen recht had op de zon, moest La Rockalienne het doen met regen. Althans, zo werd het toch aangekondigd. Vlak voor de start is het echter nog steeds droog, een kleine verdwaalde druppel niet te na gesproken …

Naast de koninginnenafstand van 115 kilometer kan je ook kiezen uit 90, 70 of 50 kilometer. Voor de kids werd een parkoers van 15 kilometer uitgetekend en er zijn ook twee toertochten voorzien van 30 of 50 kilometer. Voor onze Waalse vrienden staat hier tevens de Waalse titel XCM op het spel.

De deelnemers aan de 115 en 90 kilometer zijn de eersten die zich op gang mogen trekken, ze zijn respectievelijk met 165 en 177.

Soren Nissen, die dit jaar de eerste manche van de BAMS won, is er dit keer niet bij om zijn leiderstrui te verdedigen. Hij verkoos de marathon van Willingen, die hij trouwens ook wist te winnen. Joris Massaer, Wietse Bosmans, Steven Janssens en Jasper Ockeloen zijn wel van de partij, om het enkel bij hen te houden.

Enkele seconden voor de start zijn er nog steeds bikers die hun bandendruk nog wat bijregelen …

Om stipt 8u30 is het zover, de wedstrijd is op gang geschoten. En het is wegwielrenner Maxime Monfort van Lotto-Soudal die het snelst weg is.

Belgisch kampioen Wietse Bosmans (zoek niet naar zijn mooie driekleur) neemt al snel over.

Wat volgt, is een afdaling over een van de skipistes van de Baraque de Fraiture.

Enkele kilometers verderop is het Joris Massaer die zich naar voren heeft gewerkt. Aan de leiding rijden ligt hem wel! In zijn spoor neemt hij Jasper Ockeloen en Maxime Monfort mee.

Nog steeds geen regen die uit de lucht valt, de nattigheid komt eerder van beneden!

We zijn nog maar amper vertrokken of er zijn er die al grote problemen hebben. Voor hen belooft het een lange dag te worden …

Anderen hebben nog energie over en verzorgen de show in het peloton, zoals Bertrand Gilles, de meervoudige Belgische kampioen downhill en 4X die hier deelneemt aan de 90 kilometer (en ook zou uitrijden).

Van de ene skipiste naar de andere. Na een tiental kilometer rijden de deelnemers langs de liften van Le Monty, vlak bij Lierneux. Dit keer moeten ze echter klimmen, helaas!

Nog een mooie passage is deze singletrack die door de organisatie werd aangelegd.

We zitten ondertussen aan kilometer 30 en het zijn Joris Massaer en Jasper Ockeloen die aan de leiding rijden.

Daarachter hebben Wietse Bosmans en Julien Delaet elkaar gevonden en samen de achtervolging ingezet.

Maar opgelet, Maxime Monfort en Tijs Huygen zitten vlakbij!

De singletrack mag dan wel vrij recent zijn, de natuur heeft zijn laatste woord nog niet gezegd.

Deze plek is zo mooi dat we hier graag nog wat meer foto’s zouden willen nemen, maar er wachten nog andere leuke spots op onze komst!

En net zoals in de andere wedstrijden van de BAMS vergeet men ook hier niet om enkele toeristische pareltjes in het parkoers te stoppen, zoals de torens van het kasteel van Salm, niet ver van het gekende Vielsalm.

Ook de natuur kan toeristische pareltjes opleveren. Het bewijs is de Lienne (de rivier die zijn naam geeft aan de wedstrijd) en de prachtige brug waar de renners over moeten rijden.

Vooraan gaat het razendsnel en aan kilometer 90 is het nog steeds het duo Massaer-Ockeloen dat de debatten leidt.

Zij worden gevolgd door Wietse Bosmans en Maxime Monfort, die de plaats heeft ingenomen van Julien Delaet.

Julien Delaet is voorlopig zesde. Ook Tijs Huygen is hem voorbijgegaan.

Terwijl we ons naar een laatste spot haasten alvorens naar de finish te rijden, botsen we toevallig op deze kleine freeridespot met een heuse ‘river gap’ …

De deelnemers aan La Hallonienne mogen zich hier op een andere manier amuseren. Niet op de houten modules of in kombochten, maar wel op een steile en vettige beklimming.

Met nog tien kilometer te gaan, hebben we vooraan nog steeds een status-quo. Joris Massaer en Jasper Ockeloen zullen onderling mogen uitmaken wie vandaag de bloemen mee naar huis mag nemen.

Tot slot krijgen de deelnemers nog een passage over de BMX-piste van de Baraque de Fraiture voor de wielen geschoven, alvorens in het bos nog een laatste keer dooreengeschud te worden op de vele wortels.

En net daar heeft Jasper Ockeloen alsnog zijn metgezel Joris Massaer van zich kunnen afschudden. Het gemiddelde van de winnaar van de dag: 23 km/u.

Joris Massaer is een waardig verliezer en feliciteert winnaar Jasper Ockeloen.

Voor de derde plaats is het wachten op de komst van Wietse Bosmans of Maxime Monfort. Of toch niet … want het is Julien Delaet die plots als derde tevoorschijn komt.

Julien Delaet reed een sterke finale en veroverde daarmee de scalp van Tijs Huygen (vierde) en Maxime Monfort (die vijfde werd). Maxime Monfort liet zich echter vrijwillig schrappen uit de uitslag. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk, maar het zou iets te maken hebben met de trui van Waals kampioen die hij als beste elite in de toekomst zou moeten dragen terwijl hij de voorkeur geeft om in zijn teamkit te rijden. Daardoor schuift iedereen een plaatsje op in het klassement en eindigde Max de Jong op de vijfde plaats. Wietse Bosmans viel nog uit met mechanische pech.

Er zijn ongeveer 15 deelnemers (van de 115 kilometer) gefinisht wanneer de weergoden zich niet langer kunnen inhouden. Omstreeks 14u10 zetten ze de hemelsluizen open om grote hoeveelheden regen en hagel naar beneden te lozen. Onze gedachten gaan al snel uit naar de arme drommels die op dat moment nog onderweg zijn …

Terug naar de uitslag waar Kristien Achten de snelste vrouw is op de 90 kilometer.

Helena Plasschaert neemt dan weer de 115 kilometer voor haar rekening. Ze neemt ook de leiding over in de tussenstand van de BAMS. Tijs Huygen doet hetzelfde bij de Elites, Joris Massaer bij de Masters 1, Arne Broeckmans bij de Masters 2, Rony Vandael bij de Masters 3 en Rick Van Der Sande bij de U23.

Veel tijd om te rusten krijgen de renners niet, want over tien dagen staat op hemelvaartsdag de derde marathon van de BAMS op het programma: de Cimes de Waimes!

Uitslag La Rockalienne 2019: Chronorace