BAMS 2022 | Grand Raid Godefroy: doorgaan tot aan het gaatje

Door Christophe Bortels -

  • Sport

BAMS 2022 | Grand Raid Godefroy: doorgaan tot aan het gaatje

Dit weekend was het de beurt aan de beroemde Grand Raid Godefroy voor de 6de en alweer voorlaatste manche van de Belgian Ardennes Marathon Series. Voor de moedigsten (of de meest roekelozen) stond de, sinds vorig jaar nieuwe, afstand van 120 kilometer op de menu! Geniet van onze reportage van de wedstrijd in de fabuleuze streek van Bouillon en de vallei van de Semois:

Zondag 11 september, 7 uur: de dag breekt aan en Bouillon ontwaakt langzaam, met het kasteel in de wolken zoals gewoonlijk. Tot een paar jaar geleden werd de start van de mythische marathon van 160km op dit tijdstip gegeven. Maar nu de langste afstand korter is geworden, is het een uur later, om 8 uur.

Van op een afstand lijkt de stad te slapen, maar als je dichterbij komt, zie je dat er hier en daar al veel activiteit is. Mountainbikers en hun support crew, journalisten en toeschouwers bereiden zich voor op wat opnieuw de langste wedstrijd van het Belgische marathonseizoen wordt: 120 kilomter, net iets langer dan de Raid des Hautes Fagnes en zijn 115 kilometer (dit jaar ingekort tot 97km).

Je neemt plaats in je startvak en doet nog de laatste bijstellingen.

8 uur: de 120km is vertrokken! Sébastien Carabin zit onmiddellijk vooraan, net als Joris Massaer, Owen Valcke, Thomas Sprengers en Stijn Van Boxstael. Op papier zijn dit duidelijk de favorieten voor het podium.

Op de langste afstand zijn er 130 starters. De 90, 70 en 50km (ook e-bikes) gaan iets later van start.

Na 13 kilometer is er al een groepje van drie renners weggereden: Joris Massaer wordt vergezeld door Thomas Sprengers en Sébastien Carabin.

Een andere trio zit in de achtervolging op ongeveer 30 seconden, waarin zich Stijn Van Boxstael, André Resende en Owen Valcke bevinden. Shayne Pruvoost en Maxime Van Wynsberge rijden beiden op hun eentje op respectievelijk één en twee minuten van de kop van de wedstrijd.

KM 31: de kopgroep begint aan de afdaling van de Balcons de Frahan, en verrassend: ze zijn ondertussen met vier …

… want Owen Valcke is bij de groep Massaer/Sprengers/Carabin gekomen!

Na dit viertal, volgen er vier renners elk afzonderlijk: Shayne Pruvoost, Stijn Van Boxstael, André Resende en Maxime Van Wynsberge.

7 kilometer verder is er opnieuw een wending, Owen Valcke zit niet meer vooraan …

Hij heeft moeten lossen en zit nu op meer dan één minuut van de leiders. Shayne Pruvoost en Stijn Van Boxstael zitten dan weer op een dikke twee minuten.

KM 51: het ontploft vooraan! Joris Massaer neemt het initiatief, Thomas Sprengers zit op slechts  twintig seconden, maar Sébastien Carabin, geen liefhebber van kou en nat, zit reeds op drie minuten.

KM 57: Thomas Sprengers heeft terug de aansluiting kunnen maken met Joris Massaer. Het tweetal zet samen de wedstrijd verder.

Sébastien Carabin rijdt nog steeds alleen, op ongeveer vier minuten. Het duo Owen Valcke/Stijn Van Boxstael komt dichterbij en volgt reeds op een kleine halve minuut.

KM 65: Thomas Sprengers bijt zicht vast in het wiel van Joris Massaer!

KM 73: de situatie blijft aan de kop onveranderd.

Een graad of twintig, geen wind, een bescheiden zonnetje: als het de dagen ervoor niet flink geregend had, zouden de wedstrijdomstandigheden perfect zijn!

KM 77: we zitten op twee derden van de 120 kilometer en overlopen nog even de situatie. Joris Massaer leidt nog steeds met Thomas Sprengers in zijn kielzog. Stijn Van Boxstael is tot bij  Sébastien Carabin gekomen, ze zitten op meer dan zes minuten van de leiders. Owen Valcke volgt op minder dan een minuut van het duo Carabin/Van Boxstael en Shayne Pruvoost  zit nog twee en een halve minuut verder.

KM 94: je ziet hem niet op de foto, maar we kunnen je verzekeren dat Thomas Sprengers nog altijd niet gelost werd door Joris Massaer.

KM 108: nu het einde van de wedstrijd langzaam nadert, is het parcours van 120 km samengevoegd met die van de kortere afstanden. Die worden op verschillende manieren beleefd: terwijl sommigen last hebben van krampen, hebben anderen nog energie over voor een mooie foto!

De gezichten beginnen af te tekenen, maar Joris Massaer en Thomas Sprengers weten: vandaag zal de overwinning voor een van hen zijn.

KM 117: slalommend tussen de deelnemers van de kortere afstanden alvorens de allerlaatste klim van het parcours aan te vallen, rijdt Joris Massaer nu alleen aan de leiding! We wachten niet op Thomas Sprengers om te zien hoe ver hij achter ligt, we gaan snel naar de finish …

We zijn getuige van de passage van de driewieler van de plaatselijke ijswinkel … en de aankomst van Joyce Vanderbeken, winnares in de 90 km wedstrijd voor vrouwen en tegelijk 30ste in de scratch.

En hier de winnaar van de Grand Raid Godefroy 2022: Joris Massaer!

Joris Massaer, die ook de vorige wedstrijd van de BAMS in Achouffe won, werkte de GRG af in 5u27.

Thomas Sprengers kwam drie kleine minuten na de winnaar over de streep. Na een technisch probleem aan het einde van de wedstrijd, moest hij Joris Massaer laten gaan …

Het leek een close race te worden voor de derde plaats, maar uiteindelijk was het Stijn Van Boxstael die de laatste trede van het podium pakte! Hij achtervolgde lange tijd met Owen Valcke en Sébastien Carabin, maar plaatste een beslissende aanval met nog enkele kilometers te gaan.

Sébastien Carabin kon Van Boxstael niet volgen en werd 4de, op 21 minuten van Joris Massaer.

Owen Valcke daarentegen had zich helemaal leeggereden en had enkele minuten nodig om te herstellen toen hij over de streep kwam, maar hij eindigde toch nog op een goede 5de plaats.

Aan de aankomst zijn de tijdsverschillen indrukwekkend: André Resende (6de), Damien Guillemet (7de), Hugo Zeller (8ste), Jason De Graeve (9de) en Jan-Baptist Wellekens (10de) vervolledigen de top 10, allen op een half uur of meer van de winnaar.

Karen Steurs won de 120km bij de dames, voor Kim Van De Putte en Gwen Voets.

Op de 90km, was de overwinning bij de dames, zoals gezegd, voor Joyce Vanderbeken voor Christel Ledur en Aurore Pauchet. Bij de mannen won Jochen De Vocht zijn eerste marathon ooit, voor Ludovic Mottet en Géry Bradefer.

Wat de 70km, nog een afstand die punten oplevert voor de Belgian Ardennes Marathon Series, betreft: deze werd gewonnen door William Graff voor Thomas Garnier en Jean-Bastien Hac bij de mannen, en bij de vrouwen door Sara Michielsens voor Danae Stroubouli en Siska Marrécau.

De tussenstand van de BAMS na de 6de van 7 manches: Owen Valcke (Elite) Joris Massaer (Master 1), Joyce Vanderbeken (Dames), Michel Meysman (Master 2) en Brice Dedeurwaerdere (U23). Gerry Vermeulen (Master 3), staat niet op de foto.

Noteer alvast 8 tot 10 september 2023 in je agenda voor de volgende Grand Raid Godefroy.

De 7de en laatste manche van de BAMS vindt plaats op zondag 18 september met de Raid Bocq!

Volledige resultaten:https://www.acn-timing.com/?lng=NL#/events/2154080717769759/ctx/20220911_grg/cms/DIM

DoorChristophe Bortels