BAMS 2022 | La Hallonienne: back to business!

Sport
19 April 2022 — Christophe Bortels

Op een zonnige Paasmaandag heeft La Hallonienne het officiële startschot gegeven voor de 2022 editie van de Belgian Ardennes Marathon Series! Een Belgisch marathonseizoen dat eindelijk volledig en normaal zou moeten kunnen verlopen na twee moeilijke jaren gekenmerkt door ontelbare afgelastingen … Hier het verslag van de 75 km van deze nerveuze en snelle openingsmanche:

Wat hebben we lang moeten wachten! Drie jaar: zo lang is het geleden sinds de laatste editie van La Halloniene. Dat was in 2019, weet je nog, voor de pandemie … een mensenleven geleden. Uiteraard is de opening van het BAMS-seizoen een eer. Maar in het kader van de gezondheidscrisis die begin 2020 begon, ging La Hallonienne als eerste niet door. Uiteindelijk werd het hele seizoen geannuleerd. Bijna hetzelfde scenario een jaar later, waarin alleen de Grand Raid Godefroy en de Raid Bocq aan een afgelasting wisten te ontkomen.

Maar hier zijn we dan in het voorjaar van 2022, en we mogen hopen dat het moeilijkste nu achter de rug is. In ieder geval was het maandag in Grand-Halleux zonnig, met blauwe lucht en een grote menigte! De 75 km, de langste afstand van de dag, was volledig uitverkocht, en vier golven van 200 rijders gingen om 9u30 van start.

De deelnemers aan de race van 45 km gingen voorafgaand om 9 uur van start.

Er stond mooi volk aan de start van de koninginnenafstand, die telt voor het BAMS klassement. Soren Nissen, die in 2019 de wedstrijd had gewonnen en de 75 km aflegde met een gemiddelde snelheid van meer dan 26 km/u, was er weliswaar niet. Maar Joris Massaer was er wel, net als Sébastien Carabin, Bas Peters en verschillende Belgische marathontoppers. Helemaal rechts op de eerste rij, zie je XCO rijdster Githa Michiels, die de specialisten van de lange afstand kwam uitdagen.

9u30: de 24ste editie van La Hallonienne trok zich op gang!

Hoewel het parcours bijna identiek is aan dat van de vorige edities, startten de deelnemers deze keer met een kleine lus die hen door het centrum van Grand-Halleux bracht. Alvorens achter de camping te passeren, die zoals voorgaande edities dienst doet als het hoofdkwartier van het evenement.

Na ongeveer 10 kilometer zit een kleine groep aan de kop van de wedstrijd. Ze zijn met vier: de Duitser Paul Häuser voorop, gevolgd door de Nederlander Bas Peters en de Belgen Tijs Huygen en Simon Grégoire. Op enkele meters achterstand probeert Robin Ferket nog de aansluiting met de kopgroep te maken.

Gestart als een van de favorieten, kijkt Joris Massaer reeds aan op een achterstand van 2 minuten, ook Sébastien Carabin zit niet waar we hem verwachtten …

Kilometer 18: de kopgroep is ontploft! Simon Grégoire rijdt nu alleen op kop, maar Paul Häuser zit maar op enkele meters, gevolgd door Bas Peters, eveneens geïsoleerd.

Joris Massaer heeft ondertussen een deel van zijn achterstand goed gemaakt en neemt de achtervolgende groep met Tijs Huygen en Owen Valcke op sleeptouw.

3 kilometer verder is Paul Häuser terug bij Simon Grégoire gekomen en ze rijden nu als duo aan de leiding. In de tussentijd krijgt de achtervolgende groep Bas Peters in het vizier.

Een marathon in april is vaak een loterij wat betreft de weersomstandigheden. De Hallonienne heeft al koude en modderige omstandigheden gekend, maar net als in 2019 is het dit jaar warm, droog en snel!

Kilometer 25: de situatie vooraan is ongewijzigd …

…  en ook de achtervolgers zitten nog steeds op anderhalve minuut.

Kilometer 41: we zitten over halfweg en er verschijnt één enkele leider! Simon Grégoire is helaas het slachtoffer geworden van een mechanisch probleem (hij zal pas als 55ste eindigen) en de jonge Paul Häuser rijdt nu alleen aan de leiding.

Ook de achtervolgende groep is uit elkaar gevallen, want Owen Valcke, Bas Peters en Joris Massaer zijn er nog, maar van Tijs Huygen (die trouwens de wedstrijd niet zal uitrijden), ontbreekt ieder spoor. Het trio heeft reeds meer dan 2 minuten achterstand op de leider.

Met nog 10 km te gaan, vervolgt Paul Häuser zijn solo. Achter hem rijden ze om de beurt op kop, maar de kloof wordt niet kleiner.

Het is zover, de 24-jarige Duitser wint de 2022 editie van La Hallonienne in 2u59!

Joris Massaer maakte, na een matige start, een geweldige comeback en ging bij het einde van de wedstrijd nog alleen op pad en veroverde zo de 2de plaats, 2m54s achter de winnaar. Owen Valcke werd 3de op 3m30s.

Bas Peters (rechts) en Jo Pirotte (links) werden respectievelijk 4de en 5de.

De podiums van de lange afstand van La Hallonienne: boven, van links naar rechts, de U23 (Robin Ferket, Quentin Gardet en Rafael Pereira Marques), de dames (Githa Michiels, Joyce Vanderbeken en Alyssa Lurquin) en de elites (Paul Häuser, Owen Valcke en Jo Pirotte).

Onder, van links naar rechts, de Masters 1 (Joris Massaer, Stijn Van Boxstael en Matthias Schnapka), de Masters 2 (Bas Peters, Kurt Tempst en Michel Meysman) en de Masters 3 (Mike van de Wouw, Pim de Waard en Gerry Vermeulen).

Tot slot, de eerste leiders van het BAMS 2022 klassement: van links naar rechts, Bas Peters (Master 2), Joris Massaer (Master 1), Githa Michiels (Dames), Paul Häuser (Elite) en Robin Ferket (Espoirs). De leider bij de Masters 3, Mike van de Wouw, staat niet op de foto.

De volgende afspraak is op zondag 5 juni in La Reid voor de Ardennes Trophy, de 2de manche van de 2022 Belgian Ardennes Marathon Series!

De volledige resultaten van La Hallonienne 2022

Kalender 2022 Belgian Ardennes Marathon Series:

  • 18 april 2022: La Hallonienne (75 km)
  • 05 juni 2022: Ardennes Trophy (95 km / 65 km)
  • 19 juni 2022: Raid des Hautes Fagnes (115 km / 90 km / 65 km)
  • 31 juli 2022: Hard’n Marathon (105 km / 80 km)
  • 21 augustus 2022: Chouffe Marathon (95 km / 65 km)
  • 11 september 2022: Grand Raid Godefroy (120 km / 90 km / 70 km)
  • 18 september 2022: Raid Bocq (105 km / 75 km)

Meer informatie over de BAMS: www.marathonmtb.be