BAMS 2024 | Hard’n Marathon: zon, zweet en spanning

Door Christophe Bortels -

  • Staff pick

  • Sport

BAMS 2024 | Hard’n Marathon: zon, zweet en spanning

In Miavoye werd dit weekend de tweede manche van de Belgian Ardennes Marathon Series 2024 gereden: de Hard’n Marathon, die deze zondag aan de 3e editie toe was. De zon scheen, het was warm en de race was van start tot finish spannend! Dit is het wedstrijdverslag:

Na de lastige omstandigheden waarmee de marathonrenners begin april te maken kregen tijdens de openingswedstrijd van het seizoen in Grand-Halleux, waren in Miavoye de zon en aangenaam lenteweer van de partij voor de tweede van de zeven manches van de BAMS 2024!

Het mooie, bijna zomerse weer, zorgde ervoor dat de deelnemers bijna gans de dag konden profiteren van droge wegen. Maar ook voor de organisatoren was dit een zegen, aangezien ze in de marge van de marathon op zaterdag voor het eerst een Gran Fondo (wegevenement, met 4 hellingen die getimed werden op de lange afstand van 165 km en 3 of 1 op de afstanden 117 en 83 km) en een gravelevenement over twee afstanden (60 en 110 km) organiseerden.

Maar wij zijn vooral geïnteresseerd in de MTB-marathon van zondag! Het is bijna 9 uur, hoog tijd om naar de startboxen te gaan. Naast de traditionele afstanden van 105 en 80 km werd voor deze 3de editie van de Hard’n Marathon een kortere afstand van 65 km aan het programma toegevoegd.

De favorieten voor winst op de langste afstand van 105 km moeten we zoeken bij Simon Grégoire en Thomas Sprengers, die in 2022 en 2023 de eerste twee edities van de Hard’n Marathon wonnen, maar ook bij Joris Massaer en de Nederlander Teus Ruijter, die vorig seizoen derde werd in de Raid Bocq achter Joris Massaer en Jens Keukeleire.

9 uur, we zijn vertrokken. Een goede kilometer over de weg moet het peloton voldoende uitrekken alvorens de eerste paden in te duiken.

Na ruim tien kilometer wedstrijd zijn er zes renners weggereden die nu de wedstrijd aanvoeren.

In deze groep vinden we Simon Grégoire, Wim de Bruin, Teus Ruijter, Thomas Sprengers, Arthur Courtois en Joris Massaer.

Robin Ferket en Maxime Dony zetten de achtervolging in op slechts enkele seconden achterstand van de kopgroep.

KM 23: deze prachtige, rotsachtige en technische afdaling die naar de Maasvallei leidt, is slechts een simpele formaliteit voor de renners in de kopgroep. Sinds onze vorige stop is de stand van zaken vooraan licht gewijzigd: Simon Grégoire, Wim de Bruin, Thomas Sprengers en Joris Massaer hebben nu het gezelschap gekregen van Maxime Dony, terwijl de achtervolging wordt geleid door Teus Ruijter, Arthur Courtois en Robin Ferket. Maar de verschillen zijn nog zeer klein!

KM 38: doorwaadbare plaatsen, kleine watervallen en een wilde natuur maken het Cascatelles-pad tot een bijzonder landelijke plek die populair is bij wandelaars …

Voor mountainbikers daarentegen vereisen de zeldzame berijdbare stukken die afgewisseld worden met rotsblokken, grote vaardigheden en veel grip van de achterband! Velen van hen moeten voet aan grond zetten.

De fiets duwen, ja, maar met een glimlach!

Joris Massaer en Simon Grégoire beginnen als eersten aan het Cascatelles-pad.

Maar het trio Teus Ruijter, Wim de Bruin en Maxime Dony volgt op slechts 10 seconden van de twee koplopers.

KM 56: na een klim op de weg die echt pijn deed aan de dijen, racen de deelnemers dit korte pad af om vervolgens terug te keren naar de Maasvallei om er over te steken naar de westelijke oever van de rivier. Hop, een kleine show opvoeren voor de fotograaf en verder!

KM 73: door de kleine verschillen verandert de situatie vooraan steeds weer. We hebben driekwart van de wedstrijd achter de kiezen en dit keer zien we een viertal aan de leiding, bestaande uit Simon Grégoire, Joris Massaer, Teus Ruijter en Maxime Dony.

Robin Ferket is de eerste achtervolger en heeft de kopgroep nog steeds in het vizier. Gaat hij terug kunnen aansluiten vooraan?

8 kilometer verderop duikt de kopgroep op …

… en we tellen wel degelijk vijf renners. Robin Ferket heeft de sprong naar voren gemaakt!

Op weg naar onze volgende tussenstop komen we Thomas Sprengers tegen die de handdoek in de ring heeft gegooid en nu een shortcut neemt naar de finish. De reden van zijn opgave kennen we niet.

KM 91: doordat de verschillende afstanden in de laatste kilometers samenkomen, zien we een parade van renners voor ons. Het is al middag en de temperatuur flirt met 25°C. Wat een verschil met de eerste manche waar veel deelnemers bibberend van de kou toekwamen!

En daar zijn de leiders in de marathon van 105 km. Ze zijn nog met twee: Simon Grégoire en Teus Ruijter.

Robin Ferket volgt op 15 seconden, daarna zien we Maxime Dony die nog eens 10 seconden toegeeft, en ten slotte Joris Massaer op nog eens vijftien seconden. De top 5 kennen we waarschijnlijk wel, maar in welke volgorde? Alles blijft open.

KM 105: we zijn bij de finish, en wat een finish! Een vrijwel linkse U-bocht gevolgd door een klim in het gras van enkele tientallen meters. Als er een sprint komt, zal het pijn doen …

En we krijgen een eindsprint! Teus Ruijter en Simon Grégoire beginnen er vroeg aan en lijken aan elkaar gewaagd …

… maar Simon Grégoire moet in de allerlaatste meters het hoofd buigen.

Teus Ruijter was net iets sterker en wint deze 3de editie van de Hard’n Marathon, in 4u13, aan een gemiddelde snelheid van bijna 25 km/u.

De winnaar bracht een klein lokaal souvenir mee naar huis tussen de spaken van zijn voorwiel. Dit verhaal had slecht kunnen aflopen …

Een minuut later zijn we getuige van een strijd tussen twee Belgische kampioenen om de 3de plaats overall, en het is de oudste, Joris Massaer, die het haalt voor Robin Ferket. Ze zijn respectievelijk wel de beste bij de Masters 1 en de beloften.

De top 5 in de scratch wordt vervolledigd door Maxime Dony, Pierre Courtoy werd 6de.

Achter hen vinden we Luca Bas (7de, hier op de foto), Kryspin Pyrgies (8ste), Arthur Courtois (9de) en Robin Overeem, die de top 10 afsluit.

De overall podia in de 105 km zien er als volgt uit: Simon Grégoire (2de), Teus Ruijter (1ste) en Joris Massaer (3de) bij de mannen, Elisa Heeren (2de), Puck Pinxt (1ste) en Karen Steurs (3de) bij de vrouwen.

Ramses Bekkenk (14de in de scratch) was de beste bij de Masters 2 en Mario Vandenhoute (46ste in de scratch) haalde het in de categorie Masters 3.

Op de 80 km gingen de overwinningen naar Thomas Garnier en Lara Defour, op de 65 km naar Andries Baert en Vladi Pokobova.

We eindigen met de leiders in de BAMS-ranking na dit tweede evenement van het seizoen: Ramses Bekkenk (Masters 2), Puck Pinxt (Elitevrouwen), Karen Steurs (Masters vrouwen) en Alexy Delongueville (Beloften) staan samen op de foto, Simon Grégoire (Elites), Joris Massaer (Masters 1) en Mario Vandenhoute (Masters 3) ontbreken.

Tot zondag 19 mei in La Reid voor de derde manche van de BAMS: de Ardennes Trophy!

Kalender BAMS 2024:

  • 1 april 2024: La Hallonienne (Grand-Halleux) – 80 km
  • 12 mei 2024: Hard’n Marathon (Miavoye) – 65 / 80 / 105 km
  • 19 mei 2024: Ardennes Trophy (La Reid) – 65 / 95 km
  • 23 juni 2024: Raid des Hautes Fagnes (Malmédy) – 65 / 90 / 115 km
  • 18 augustus 2024: La Chouffe Marathon (Achouffe) – 65 / 95 km
  • 8 september 2024: Grand Raid Godefroy (Bouillon) – 70 / 90 / 120
  • 15 september 2024: Raid Bocq (Godinne) – 70 / 100 km

Meer info via marathonmtb.be

DoorChristophe Bortels