BAMS #3 | Cimes de Waimes: Wietse Bosmans zet Jasper Ockeloen een hak

Sport
1 June 2019 — Christophe Bortels

Op Hemelvaartsdag hebben de marathonrenners naar goede gewoonte afspraak met elkaar in het kleine Waalse dorpje Waimes voor de Cimes de Waimes. Een reportage vanop een steenworp van het dak van België:

Lang moesten de renners niet wachten om weer aan de bak te moeten in de Belgian Ardennes Mountainbike Series; amper bekomen van La Rockalienne is het tien dagen later al de beurt aan de Cimes de Waimes!

Maar liefst 1750 bikers tekenden present en daarmee is de Cimes de Waimes nogmaals uitverkocht. Een mooi succes voor de nieuwe ploeg die drie jaar geleden de organisatie heeft overgenomen.

De start wordt gegeven aan de kerk van Waimes.

Aan de start herkennen we onder meer Kevin van Hoovels, Joris Massaer en Wietse Bosmans die eindelijk zijn Belgische driekleur uit de kast heeft gehaald.

Om 9u stipt weerklinkt het startschot. Vorig jaar vertrokken de drie afstanden nog op hetzelfde parkoers – met alle gevolgen vandien – dit keer trekken de deelnemers van de 90 en 70 kilometer eerst zuidwaarts, terwijl de deelnemers van de 50 kilometer noordwaarts worden gestuurd.

Na een snelle start krijgen de renners een eerste ‘hindernis’ voor de wielen. De meesten rijden hier zonder nadenken over, anderen verkiezen om te voet te gaan, nog anderen lopen liever door het frisse water …

De Cimes de Waimes is meer dan wortels en mooie landschappen, ook de hoornblazers maken deel uit van de smaakvolle ingrediënten van de wedstrijd.

Jasper Ockeloen, die tien dagen geleden nog de beste was in La Rockalienne, neemt het heft in handen. Op dat moment heeft de ex-Nederlandse kampioen XCM een derde van de wedstrijd achter de kiezen.

Maar hij is niet alleen, want in zijn spoor volgen Arne Tureluren, Laurent Evrard, Joris Massaer, Bas Peters en Wietse Bosmans.

Trager rijden? Dat staat niet in het woordenboek van de eersten …

Het parkoers is grotendeels goed berijdbaar en het ziet ernaar uit dat we een hoog gemiddelde gaan krijgen.

Vooral ook omdat men vooraan het gaspedaal diep blijft indrukken. Wietse Bosmans heeft de kop overgenomen en telt nog vijf kompanen in zijn wiel: Massaer, Ockeloen, Peters en Erwin Bakker.

Bij het naderen van de steengroeve van Waimes heeft Wietse Bosmans de anderen afgeschud!

Jasper Ockeloen en Joris Massaer moeten achtervolgen op de Belgische kampioen.

De deelnemers mogen de groeve niet enkel bewonderen, ze rijden er ook dwars doorheen. Deze site is op andere dagen wel strikt verboden, want de steengroeve is nog steeds operationeel.

Klimmen op de grens tussen de minerale en plantenwereld …

Bij het buitenrijden van de steengroeve zijn het de percussionisten die de renners aanmoedigen.

We zijn onderweg naar een van de hoogtepunten van de Cimes de Waimes: de skipiste van Ovifat.

… met vooral die gemene steile puist onder de sleepliften door.

Sommige deelnemers aan de kortere afstanden krijgen hier een mentale tik wanneer Jasper Ockeloen, de leider van de langste afstand, hen voorbijrijdt. Is hij op weg naar de dubbel nadat hij eerder al La Rockalienne wist te winnen?

Wietse Bosmans richt zijn vizier op Ockeloen …

De volgende groep moet al vier minuten toegeven. Die groep bestaat uit vier renners: Bas Peters, Erwin Bakker, Joris Massaer en … Kevin Van Hoovels, die aan de voet van de steengroeve terug vooraan is komen aansluiten nadat hij een afslag had gemist en daardoor … vijf minuten wist goed te maken.

Komaan, nog enkele meters …

Eerst klimmen om nadien te mogen afdalen!

We hebben het meest noordelijke punt van het parkoers bereikt, niet ver van het Signal de Botrange, met zijn 694 meter het dak van België. Via een korte lus mogen de deelnemers hier genieten van een mooie singletrack.

Opgelet echter voor de vele wortels die niets liever doen dan je ophouden!

Na een ommetje langs het meer van Robertville is het tijd om ons naar de finish te reppen.

Daar vernemen we dat het uiteindelijk toch Wietse Bosmans (rechts) is die de wedstrijd heeft gewonnen voor Jasper Ockeloen (links). Bas Peters, Erwin Bakker en Joris Massaer maken de top vijf compleet.

Kevin van Hoovels eindigde als zesde, maar ging meteen na de finish het chronoteam op de hoogte brengen dat hij onvrijwillig een deel van het parkoers heeft afgesneden. Toch werd hij opgenomen in het klassement.

Joyce Vanderbeken was de snelste bij de vrouwen voor Helena Plasschaert en Saskia Hessens.

De leiders van de BAMS na drie van de zeven manches, met van links naar rechts Wim Tollenaere (Masters 3), Helena Plasschaert (Vrouwen), Tijs Huygen (Elites), Joris Massaer (Masters 1) en Arne Broeckmans (Masters 2). Rik Van Der Sande, die niet startte in Waimes, blijft het klassement aanvoeren bij de U23.

Regen viel er amper te bespeuren, maar toch heeft het parkoers zijn sporen achtergelaten op de fietsen …

… en op het organisme van de deelnemers!

Niets beter dan een goede pasta om terug op krachten te komen na een MTB marathon.

Op maandag 10 juni zijn we er weer, dan is het tijd voor de Ardennes Trophy, de vierde manche van de BAMS 2019.

Uitslag Cimes de Waimes 2019: Chronorace