BAMS #7 | Grand Raid Godefroy: Hans Becking verovert Bouillon

Sport
10 September 2019 — Christophe Bortels

De Grand Raid Godefroy is traditiegetrouw de slotmanche van de Belgian Ardennes Marathon Series, maar dit jaar maakte de mythische rit door de Ardennen ook deel uit van de UCI Marathon Series. Een première voor één van de langste marathons van de planeet, al was dat jammer genoeg niet echt aan het deelnemersveld te zien.

6u43: Bouillon ontwaakt. Nog enkele minuten en het daglicht neemt de taak over van de straatverlichting.

7u10: Wanneer we ons wat dichterbij begeven, gaat het er in het centrum al levendiger aan toe dan gedacht. De start- en finishzone van de Grand Raid Godefroy loopt stilaan vol.

Ook de bevoorraders en toeschouwers bereiden zich voor op een lange dag.

7u22: Tijd om in het startvak plaats te nemen met zicht op het kasteel van Bouillon.

Joris Massaer, de winnaar van vorig jaar, mikt op de dubbel. Naast hem vangen we een glimp op van Hans Becking, enkele weken geleden nog goed voor eindwinst in de Mountainbike van Vlaanderen. Becking is de enige prof met naam die is afgezakt naar deze UCI Marathon Series-wedstrijd; jammer dat er zo weinig zichzelf de moeite hebben getroost.

7u30 / KM 0: De eerste start van de dag is gegeven, die van de 160 en 130 kilometer!

In totaal nemen iets meer dan honderd moedigen de start van de langste afstand (4500 hoogtemeters); op de 130 kilometer (3600 hoogtemeters) zijn er dat slechts een vijftigtal.

7u59 / KM 11: Stijn Van Boxstael, Julien Delaet, Elias Van Hoeydonck, Jonas Buchot en Erwin Bakker trekken er zich niets van aan dat de finish 150 kilometer verder ligt en kiezen al vroeg voor het avontuur.

Joris Massaer leidt een klein minuutje later de dans bij de achtervolgers. Maxime Dony probeert na een lekke band het gat met die achtervolgers te dichten.

8u50 / KM 29: We zijn een klein uurtje verder en dezelfde vijf rijden nog altijd vooraan. Stijn Van Boxstael leidt …

… de anderen volgen.

Achter hen heeft Maxime Dony de aansluiting met de achtervolgers kunnen maken. En daar neemt hij meteen het heft in handen.

De paden liggen er nog wat nat bij na de regen van de voorbije nacht, maar onderweg schijnt regelmatig de zon.

10u02 / KM 53: Erwin Bakker wijst zijn vluchtgezellen het goede spoor door het bos.

Eén iemand zijn we echter kwijt in de kopgroep. Stijn Van Boxstael kwam ten val en volgt op twee minuten van zijn kompanen van daarnet.

10u48 / KM 69: Het ziet er plots helemaal anders uit wanneer volgend trio als eerste doorkomt: Joris Massaer, Erwin Bakker en Hans Becking.

Het slot van de lus van 90 kilometer loopt over dit mooie pad langs de Semois. Na de passage in Bouillon beginnen de deelnemers aan de tweede lus van 70 kilometer.

11u30 / KM 82: Na 80 kilometer heb je niet meteen veel zin om met de fiets te sleuren …

Eerste achtervolgers Maxime Dony, Julien Delaet, Elias Van Hoeydonck en Jonas Buchot volgen op drie minuten van het leiderstrio.

12u40 / KM 109: En dan zijn ze nog met twee. Becking en Massaer hebben samen als duo al enkele MTB-meerdaagsen achter de rug (en met succes) en kennen elkaar dus.

Erwin Bakker (links) heeft Becking en Massaer moeten laten gaan en is voorlopig derde, Maxime Dony (in het midden) vierde. Achter hen maakt Stijn Van Boxstael (rechts) indruk door na zijn val terug te vechten; Van Boxstael is voorlopig vijfde.

13u20 / KM 123: Al 123 kilometer achter de kiezen, nog 37 te gaan. De regenbui kan er dan nog wel bij.

13u49 / KM 133: Het leidersduo op de afdaling aan de Saut des Sorcières.

9 minuten na Massaer en Becking is het … Stijn Van Boxstael die als eerste opduikt!

Maar hij is niet alleen en in zijn schaduw volgen Erwin Bakker en Maxime Dony.

14u16 / KM 138: Vijf kilometer verder zijn ze nog slechts met twee in de achtervolging.

Maxime Dony heeft de anderen moeten laten gaan.

14u34 / KM 147: Nog 13 kilometer en nog steeds twee leiders. Wordt het een sprint?

15u06 / KM 159: Nee, toch niet. Hans Becking had nog een versnelling in de benen en komt solo over de meet in een tijd van 7u36′, een gemiddelde van 21,05km/u.

Joris Massaer wordt 9″ later tweede.

Stijn Van Boxstael eindigt zijn dolle achtervolging op de derde plaats, en dat op 8 minuten van de eersten.

Erwin Bakker wordt vierde en is de beste bij de masters 2.

Elias Van Hoeydonck (links) wordt vijfde, Julien Delaet (rechts) 8ste.

Bij de vrouwen ging de zege naar Saskia Hessens, voor Katja Cauwenbergh. De UCI Marathon Series-wedstrijd bij de vrouwen werd gereden op de kortere afstand van 90 kilometer. Daar ging de zege naar Helena Plasschaert, voor Bettina Janas en Daisy Depoorter.

De verschillende eindwinnaars van de Belgian Ardennes Marathon Series 2019 zijn na 7 wedstrijden de volgende: Helena Plasschaert (vrouwen), Maxime Harlez (U23), Tijs Huygen (elites), Joris Massaer (masters 1), Michel Meysman (masters 2) en Bob Hannes (masters 3).

Daarmee zit het Belgische marathonseizoen erop. Afspraak in 2020 voor nieuwe avonturen!

Uitslag Grand Raid Godefroy 2019: Chronorace