Belgisch kampioenschap XC: Jens Schuermans en Githa Michiels volgen zichzelf op

Door Christophe Bortels -

• Sport

Jens Schuermans en Githa Michiels hebben op autoritaire wijze hun nationale titel in het mountainbiken verlengd. Op de Rodeberg, op een parkoers waarover voorafgaand aan de wedstrijden heel wat te doen is geweest, staken ze met kop en schouders boven de rest uit.

Boven op de Rodeberg, in het West-Vlaamse Heuvelland, kun je genieten van een prachtig uitzicht op de weide omgeving. Het idee om hier een Belgisch kampioenschap MTB te organiseren deed heel wat wenkbrauwen fronsen, vooral wegens een gebrek aan uitdagende paden om er te mountainbiken. Anderzijds juichen we het natuurlijk wel toe dat er organisaties zijn die de moeite willen doen om een wedstrijd te organiseren op een nieuwe locatie. Dit breekt de jaarlijkse routine en misschien lokt het ook nieuwe gezichten naar onze sport. Voor de echte MTB-liefhebber was het parkoers echter te snel en niet technisch genoeg. Maar gelukkig waren de wedstrijden zelf toch nog best spannend …

Vrouwen

Bij de vrouwen viel er van spanning echter niet veel te merken; Githa Michiels begon al in de eerste ronde aan een lange solo …

… en ze werd nooit iets in de weg gelegd. Michiels had vorige week veel vertrouwen opgedaan in de World Cup MTB van Vallnord, waar ze zevende werd, en won uiteindelijk met meer dan zeven minuten voorsprong.

Ook Joyce Vanderbeken reed een groot gedeelte van de wedstrijd alleen, zij behaalde het zilver.

Voor de derde plaats kregen we een mooie strijd te zien tussen Emeline Detilleux en Alice Pirard, twee ploegmates bij Merida-Wallonie.

Pirard werd onlangs nog Belgisch kampioene MTB marathon, maar hier draaide het duel uit in het voordeel van de jongere Emeline Detilleux. Vorig jaar veroverde Detilleux nog de titel bij de junior-vrouwen en nu mocht ze in haar eerste wedstrijd bij de elites meteen het brons mee naar huis nemen.

Alice Pirard, vorig jaar nog tweede achter Githa Michiels, viel dit jaar naast het podium.

Het podium met van links naar rechts Joyce Vanderbeken, Githa Michiels en Emeline Detilleux.

Heren

Om stipt 15u was het dan de beurt aan de heren elites voor hun BK MTB. 24 renners verschenen er aan de start en boven op de steile startklim herkennen we onder meer Fabrice Mels (nr 10, de wereldkampioen XCE van 2014), Jens Adams (nr 4), Tom Meeusen (nr 7), Ruben Scheire (nr 32), Bart De Vocht (nr 2), Kevin Panhuyzen (nr 28, de zilveren medaillewinnaar van 2017), Robin Vanden Abeele (nr 31) en Daan Soete (nr 24). De uittredende kampioen, Jens Schuermans, is nog niet zichtbaar en zoek ook niet naar Kevin Pauwels, de nummer drie van vorig jaar. Pauwels ging niet van start.

Na de startloop voert Bart De Vocht het peloton aan. In zijn wiel volgen Kevin Panhuyzen, Ruben Scheire, Daan Soete, Jens Schuermans en Erno McCrae, die vorig jaar nog de beste was bij de U23. McCrae zou op de Rodeberg als negende eindigen nadat hij enkele plaatsen verloor door een val.

Jammer genoeg lieten de benen van Bart De Vocht hem in de steek en in de vierde ronde moest De Vocht er zelfs de brui aan geven, net zoals Fabrice Mels.

Ondertussen zijn we getuige van een wedstrijd in de wedstrijd, want ook de beloften zijn van start gegaan. In die wedstrijd rijdt een drietal bestaande uit Timo Kielich, Pierre de Froidmont en Nick Vanpol aan de leiding.

Voor topfavoriet Pierre de Froidmont verloopt alles echter niet volgens plan …

Maar daar komen we later op terug, eerst gaan we opnieuw een kijkje nemen bij de elites. Vooraan wisselen de posities vaak en op dit moment rijden Klaas Vantornout en Laurens Sweeck aan het commando; ze zouden uiteindelijk als elfde en zesde eindigen.

In de vijfde van de zeven rondes komt Jens Schuermans naar voren om zijn beslissende aanval te plaatsen.

Achter Schuermans doet Panhuyzen wat hij kan …

… maar Jens Schuermans loopt verder uit en hij wint uiteindelijk met een voorsprong van 49 seconden. Schuermans mag dus nog een jaartje langer in de Belgische driekleur rondrijden.

Het zilver is voor Ruben Scheire, de Belgische kampioen van 2016.

Voor de bronzen medaille krijgen we een sprint te zien tussen Kevin Panhuyzen en Daan Soete. Daarin toont deze laatste zich de snelste.

Het podium met van links naar rechts Ruben Scheire, Jens Schuermans en Daan Soete.

Terug naar de U23 waar de overwinning na een lange sprint voor Timo Kielich is, voor Nick Vanpol. Kenneth Coomans eindigde er als derde. Pierre de Froidmont kende een slechte dag en deed niet mee voor de prijzen; hij werd slechts achtste.

Bij de junioren ging de Belgische titel naar Niels Vandeputte (foto) die het in de sprint haalde van Clément Horny. Arne Janssens werd derde. Zo vader, zo zoon? De opvolging is in ieder geval al verzekerd bij de familie Nys, want Thibau, de zoon van Sven Nys, won bij de nieuwelingen. Bij de masters 1 ging de zege naar Damien Bynens en bij de masters 2 was het goud voor Kurt Tempst.

Bij de junior-vrouwen volgt Britt Segers (foto) Emeline Detilleux op als Belgisch kampioene en Lies’l Schevenels won bij de nieuweling-meisjes.