BeMC #2: status quo bij de heren, wissel bij de vrouwen

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC #2: status quo bij de heren, wissel bij de vrouwen

Een nieuwe dag in de Belgian Mountainbike Challenge 2019 bracht bij de heren dezelfde namen als gisteren op het voorplan. De rituitslag werd zelfs een exacte copy van die van de proloog, met winst voor Mathieu van der Poel en Hans Becking en Quinten Hermans als runner-ups. Bij de vrouwen zette de Duitse Bettina Janas het klassement wel volledig op zijn kop.

Kunnen Mathieu van der Poel en Ariane Lüthi (om het enkel bij het UCI-klassement te houden) hun respectievelijke leiderstrui verdedigen in de eerste marathonrit van de BeMC 2019? Dat was de grote vraag die voor aanvang van de rit op ieders lippen brandde.

Wat Mathieu van der Poel betreft, kunnen we al vrij snel volmondig ja antwoorden. We hebben amper een vierde van de 80 af te leggen kilometers op de teller staan of de geletruidrager komt ons al moederziel alleen als een TGV voorbijgevlogen.

De Nederlandse kampioen heeft er duidelijk zin in (zoals alle dagen dat hij op de fiets zit, lijkt het wel) en hij verdwijnt even snel als dat hij tevoorschijn kwam weer in het donker van het bos.

Quinten Hermans en Hans Becking zijn een minuutje later de dichtste achtervolgers.

We vatten nog eens 20 kilometer verder post en het is nog steeds Van der Poel die aan de leiding rijdt. En er zit geen spatje verval op, integendeel de voorsprong op het tweetal van daarnet is verdubbeld.

Quinten Hermans en Hans Becking blijven echter goed samenwerken …

Na het tweetal volgt een grote groep waar we velen aan de rekker zien hangen, een rekker die voorlopig echter niet knapt.

Ook andere renners bijten hun tanden net niet stuk op een van de vele nijdige hellingen!

Hier hebben we nog zo’n flinke kuitenbijter.

In alle haast reppen we ons naar de finish om nog net Mathieu van der Poel het zegegebaar te zien maken. Door een leeglopende achterband in de finale moest hij echter nog een flink deel van zijn voorsprong afstaan. Net als gisteren is het Hans Becking die als tweede eindigt. Becking verliest 52″ en kijkt in de tussenstand nu aan tegen een achterstand van 1’32”.

De Muur van Borzée was er op het einde nog te veel aan voor Quinten Hermans, die een dikke minuut na Becking als derde eindigde. Hermans bekleedt ook in de tussenstand de derde plaats, op 4’09” van Mathieu van der Poel.

Na de binnenkomst van Quinten Hermans moeten we een tijdje wachten op de nummers vier en vijf. Het is de Zwitser Konny Looser die op bijna negen en een halve minuut sneller sprint dan Sebastien Carabin en vierde wordt. De rest van de top tien ziet er als volgt uit: Ben Thomas eindigt op zes, Tim Smeenge op zeven, Ivan Seledkov op acht, Joris Massaer op negen en Wout Alleman op tien.

Wissel aan de macht bij de vrouwen

De Duitse Bettina Janas heeft in de eerste marathonrit van de BeMC de macht gegrepen. Janas won de rit en werd daarnaast ook nog beloond door de leiderstrui. Geerte Hoeke werd net als gisteren tweede, al was het verschil met de eerste vandaag wel wat groter, de Nederlandse eindigde op 3’29” van Janas. Cemile Trommer eindigde voor de tweede dag op rij als derde, terwijl Ariane Lüthi vandaag tevreden moest zijn met plaats vier en dus haar leiderstrui moet afstaan. Ceylin del Carmen Alvarado werd vijfde.

Samen met Jeffry Goethals zwaaien we de eerste rit uit en maken we een afspraak voor de koninginnenrit van morgen zaterdag. Dan wacht er een rit van net geen 100 kilometer en 2950 hoogtemeters.

Uitslag eerste rit BeMC 2019:my6.raceresult.com

Meer over de proloog vind je hier: www.vojomag.nl/bemc-1-mathieu-van-der-poel-laat-er-geen-gras-over-groeien

DoorJan Geys