BeMC 2017: zo ging het er vooraan aan toe in de eerste rit!

Door Jan Geys -

  • Sport

BeMC 2017: zo ging het er vooraan aan toe in de eerste rit!

Wie verwacht had dat de eerste rit een opwarmertje zou worden voor de komende dagen kwam bedrogen uit. Er is namelijk dat cliché dat zegt dat het nog altijd de renners zijn die de koers maken. En of dat ze dat vandaag gedaan hebben! We blikken dan ook terug op een dag vol drama, actie, vreugde en ontgoocheling.

La Roche-en-Ardenne ligt nog maar amper achter ons of Frans Claes (Loving Hut) beslist om er meteen tegenaan te gaan. Heel wat deelnemers zijn zichzelf dan ook al een eerste keer tegengekomen op de startklim. En het zou niet de laatste keer zijn vandaag …

Natuurlijk gaat de hoofdrol in ons overzicht naar de uitblinker van de dag, Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon). De dag begon nochtans slecht voor de jonge veldrijder, want al na tien kilometer stond hij met een lekke band in de kant. De inhaalrace kon dan ook beginnen. Van der Poel trok alleen tegen de wind alle registers open op het vlakke stuk net voor de tweede bevoorrading. Aan die tweede bevoorrading, een slordige twintig kilometer verder, reed van der Poel al ‘vrolijk’ mee aan de leiding met Frans Claes en Søren Nissen.

Velen keken voor de start angstig naar de bewolkte hemel, maar in de BeMC is het onmogelijk om je voeten droog te houden. Dat ondervindt Roel Verhoeven (Giant) hier aan den lijve.

Zo kan het ook.

Natuurlijk was van der Poel niet de enige uitblinker vandaag. De Deen Søren Nissen (Stevens) bijvoorbeeld reed de ganse dag mee in de aanval, eerst met Frans Claes, later met Mathieu van der Poel. Maar in de laatste tien kilometer was het over en uit bij de Deen en moest hij van der Poel laten gaan. “Die jonge gast verslaat hier wel al die ervaren rotten”, was Nissen onder de indruk.

En ook de Belg Frans Claes had superbenen vandaag, iets wat ook Nissen had opgemerkt: “We hadden in het begin van de wedstrijd gezien dat wereldkampioen Tiago Ferreira in moeilijkheden zat. Frans Claes wilde niet wachten en zette er meteen de beuk in. Ik moest wel volgen. Ik denk dat we daar wat gek gedaan hebben.”

Die Ferreira kreeg ook zijn deel van de pech en reed twee keer lek. Gelukkig waren er zijn teammaats om hem telkens snel een wieltje geven en de Portugees eindigde dan ook nog als vierde.

Iets wat bij Kevin Van Hoovels volgende reactie ontlokte: “Ongelooflijk hoe die Ferreira rijdt, die is nog een klasse sterker dan ons. Hij kon na zijn lekke banden telkens terugkeren en vroeg dan of ik niet wilde meewerken in de achtervolging. Ik liet hem subtiel weten dat ik al blij was dat ik kon volgen.” Subtiel wil bij Kevin zeggen dat hij eens met zijn wijsvinger tegen zijn slaap tikte …

Drama echter bij de Belg Frans Claes, want door een val zag hij zijn winstkansen in rook opgaan. Hopelijk valt de schade wat mee en kan hij morgen terug de strijd aangaan met de eersten.

De eerste leiderstruien van deze BeMC gaan naar Mathieu van der Poel en Jeannette Persson. Bij de dames zagen we trouwens al een grote favoriete uit de wedstrijd stappen. De Nederlandse Hielke Elferink was te vermoeid na enkele drukke weken en gaf er onderweg de brui aan.

Tijd voor wat rust nu, want morgen staat de langste etappe van deze BeMC op het programma, een etappe van 100 kilometer en iets meer dan 3000 hoogtemeters.

De uitslag van de dag kan je hier terugvinden: www.vojomag.nl/news/bemc-mathieu-van-der-poel-slaat-meteen-toe

DoorJan Geys