BeMC #2: in het teken van de Ourthe

Sport
12 May 2018 — Jan Geys

Wie koninginnenrit zegt, denkt automatisch aan veel hoogtemeters en dus ook aan klimmersbenen. En zo geschiedde ook tijdens de tweede rit van de Belgian Mountainbike Challenge met zowel bij de heren als de vrouwen ritwinst voor iemand uit de Alpen. Maar ook de Ourthe zou vandaag een hoofdrol opeisen …

We zijn een kleine tien kilometer ver of een omvangrijke kopgroep steekt in Maboge voor het eerst de Ourthe over. Het zou niet de laatste keer zijn vandaag. Dit keer houden de renners het nog droog, maar ook dat zal niet blijven duren. Wietse Bosmans dicteert het tempo.

Wanneer we tien kilometer verderop opnieuw inpikken, is het weer Wietse Bosmans die aan de leiding rijdt. Toeval? Of beschikt Bosmans vandaag over een stel wonderbenen? De grote groep van daarstraks is ondertussen uitgedund tot vijf stuks, Wietse inbegrepen. Zijn nog mee: Joris Massaer, Christophe Soukup, geletruidrager Soren Nissen en Robbert de Nijs.

De eerste vrouw die voorbijkomt is de winnares van gisteren, Ariane Lüthi. Haar tegenstandsters zouden haar pas terugzien aan de finish, al was het verschil met de nummer twee, Jovana Crnogorac niet echt groot te noemen. Lüthi had aan de finish twee en een halve minuut voorsprong op haar concurrente die in de stand nu bijna twaalf minuten achterstand telt. Alice Pirard is op de zesde plaats de eerste Belgische; Laura van Regenmortel de eerste Nederlandse op plek acht.

De eerste helft van de tweede rit ging vooral over brede, glooiende wegen. We waanden ons vandaag dan ook een beetje op de Italiaanse Strade Bianche.

Joris Massaer en Robbert de Nijs beuken er op los, de rest volgt.

In het achtervolgende groepje knapt Roel Verhoeven het werk op. Achteraan herkennen we Frans Claes, de nummer drie uit het klassement.

De Oostenrijker Christoph Soukup wist hier nooit eerder een rit te winnen, maar voelt zich duidelijk in zijn sas in de BeMC.

We zijn aan de ondertussen beruchte river crossing van de Ourthe en we tellen nog drie leiders vooraan. Christoph Soukup en Soren Nissen doen het al lopend, Frans Claes probeert op de fiets, maar zal even later ook te voet verder moeten.

Achter hen volgt een Nederlands duo. Robbert de Nijs, de nummer twee uit het klassement, heeft het gezelschap gekregen van de onverslijtbare Bas Peters.

Na de glooiende wegen van het begin van de etappe, bestond het slot uit het technischere werk.

De ritwinst bij de heren was vandaag weggelegd voor de 37-jarige Christoph Soukup. Hij haalde het voor Soren Nissen.

Robbert de Nijs, Bas Peters en Frans Claes eindigden respectievelijk op de plaatsen drie, vier en vijf.

Ook de Belgen Wietse Bosmans (zesde), Wout Alleman (zevende), Jens Adams (achtste) en Quinten Hermans (tiende) eindigden in de top tien. De Nederlander Roel van der Stegen (nummer 87) wist zich nog tussen hen in te wringen en eindigde als negende.

De Luxemburgse Deen Soren Nissen blijft soeverein aan de leiding met meer dan drie minuten voorsprong op Soukup en Robbert de Nijs. Frans Claes is de eerste Belg op de vierde plaats.

In de slotrit van morgen moeten de deelnemers nog 69 kilometer en 2300 hoogtemeters overwinnen (en twee maal de Muur van Borzée) alvorens zichzelf tot finisher te kronen van de BeMC 2018.

De uitslag van de tweede rit van de BeMC 2018

Het verslag van de eerste rit kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/bemc-zware-openingsrit-schudt-de-eerste-kaarten