Best of | 3 Nations Cup Beringen: Belgen rekenen af met internationale tegenstand

Sport
8 April 2019 — Jan Geys

Op de stille getuigen van een verleden waarbij alles in de regio in het teken stond van het zwarte goud, ratelen begin april naar goede traditie de kettingen van mountainbikes. In korte tijd is de GP Stad Beringen uitgegroeid tot een klassieker waar steeds meer internationale renners graag op afkomen. Maar een mijnterril (en de Belgische renners) klein krijgen, is nog niet zo eenvoudig, bleek ook gisteren weer.

De tweede wedstrijd van de 3 Nations Cup wist een sterk deelnemersveld te strikken. Naast lokale vedetten Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen en de Nederlander Milan Vader waren ook Joshua Dubau, vorig jaar bij de beloften nog goed voor wereldbekerwinst in Albstadt, Martin Fanger en enkele sterke Duitsers naar Beringen afgezakt. Het was Milan Vader die de boel van bij de start deed ontploffen.

Een mijnterril is echter een zwart beest dat pittig uit de hoek kan komen. Milan Vader blies rond half koers zijn eigen motor op …

… en de Nederlander moest volgend viertal laten gaan: Ben Zwiehoff, Jens Schuermans, Joshua Dubau en Markus Schulte-Lünzum.

Zonder echt een aanval te plaatsen, nam Jens Schuermans (lees meer over hem in zijn column op Vojo: www.vojomag.nl/column-jens-schuermans-een-nieuw-seizoen-een-nieuwe-kans) in de voorlaatste ronde enkele lengtes voorsprong. De Belgische kampioen zette door en won voor de tweede keer in zijn carrière zijn thuiswedstrijd.

De organisatie bespaart zich geen moeite om het de deelnemers naar hun zin te maken. Zo werden er dit jaar nieuwe houten modules aangelegd. Markus Schulte-Lünzum toont alvast hoe je zo’n wallride neemt. De Duitser werd tweede in Beringen op slechts zes seconden van Jens Schuermans.

Ben Zwiehoff moest in de laatste ronde lijdzaam toezien hoe Schulte-Lünzum van hem wegrijdt. Zwiehoff eindigde als derde.

Joshua Dubau moest tevreden zijn met plaats vier.

Milan Vader gaf alles wat hij in zich had en dat leverde hem nog net een plaats op het podium op. De nieuwbakken renner van KMC-Ekoï-Orbea werd vijfde.

Martin Fanger won vorige week in het Duitse Solingen nog de openingswedstrijd van de 3 Nations Cup, maar viel nu net naast het podium. De Zwitser werd zesde.

Benelux-kampioen Kevin Panhuyzen kende in zijn eigen Limburg een offday, maar wist toch nog een zevende plaats uit de brand te slepen.

Met Nick Vanpol eindigde er nog een derde Belg in de top tien, hij werd achtste.

Amper 19 is Mick van Dijke, maar dat weerhoudt hem er niet van om bij de elites in de top tien mee te draaien. Na zijn vierde plaats vorige week in Solingen, eindigde hij nu als negende.

Jens Schuermans had een groot deel van zijn teamgenoten meegenomen naar Beringen en Hugo Peyroux is er daar één van. De Fransman finishte als tiende.

Githa Michiels maakt favorietenrol waar

Omdat er in een wedstrijd veel kan gebeuren, kan je maar beter zo snel mogelijk een zo groot mogelijke voorsprong bij elkaar fietsen, moet Githa Michiels gedacht hebben. De Belgische kampioene zette de daad bij het woord en won met grote overmacht.

In Solingen eindigde Lotte Koopmans nog op plaats drie, in Beringen werd ze tweede. Wordt het volgende week een eerste plaats voor de Nederlandse?

Lucie Urruty zag een regelmatige wedstrijd bekroond worden met de derde plaats.

Bij een groot team rijdt Hanna Klein niet meer, maar de Duitse kan nog steeds aardig uit de voeten op een mountainbike. In Beringen eindigde ze als vierde.

Haar landgenote Franziska Koch doet op plaats vijf één plaatsje minder goed, maar Koch is nog maar negentien …

Hannah van Boven is slechts een jaartje ouder dan Koch. In Beringen reed ze naar een mooie zesde plaats.

Vorig jaar wist Sabrina Enaux de GP Stad Beringen nog naar haar hand te zetten, dit keer moest de Française tevreden zijn met rang zeven.

Emeline Detilleux is de Belgische hoop in bange dagen om de fakkel over te nemen van Githa Michiels. De Waalse zorgde in Beringen alvast voor de beste prestatie van de dag van haar team Merida-Wallonie; Detilleux werd achtste.

Op plaats negen eindigde met Isaure Medde nog iemand van het Franse Scott-Creuse-Oxygène.

De tiende plaats ging naar de 19-jarige Romana Carfora.

Junioren

Tegen Puck Pieterse en Lukas Maleszewski viel er in Beringen niet veel in te brengen, zij zegevierden respectievelijk bij de junior-vrouwen en junioren.

Meer uitslagen vind je hier: www.vojomag.nl/news/belgische-kampioenen-michiels-en-schuermans-heersen-op-terril-van-beringen