Best of | Absa Cape Epic #3: de terugkeer van de favorieten

Door Juul van Loon -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #3: de terugkeer van de favorieten

Nog zo’n waarheid uit de Absa Cape Epic: de ene dag is de andere niet. Zoals we hier gisteren al schreven geeft een goed resultaat in de ene rit geen garantie op een sterk vervolg. Ze blijkt meteen in de tweede etappe. Waar er in de eerste etappe met minuten werd gesmeten en een paar uitgesproken favorieten niet thuis gaven, is er nu een sprint nodig voor de dagzege en dat na een etappe van 123 kilometer. In die sprint zien we een paar wereldtoppers terug aan het front. 

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Als je in het wegwielrennen zo enthousiast je handen in de lucht steekt als je als tweede over de meet komt, heb je meestal de lachers op je hand. Christopher Blevins toont hier waarom hij afgelopen jaar wereldkampioen shorttrack werd, maar hij kan na zijn ijzersterke sprint niet juichen, want het levert hem en zijn teamgenoot Matthew Beers de etappe niet op. Die is voor de zichtbaar vermoeide Nino Schurter en zijn teamgenoot Lars Forster, die in zijn wiel over de meet komen. Forster is niet voor niks zo uitbundig over de overwinning.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het tweetal van Scott-SRAM is namelijk bezig aan een bewogen Epic, vooral door lekke banden. Het was tot nu elke dag prijs en ook nu ontkomen ze er niet aan. Extra zuur: ze liggen op dat moment in leidende positie en zijn in de veronderstelling dat ze snel een wiel kunnen steken van hun back-upteam (Frischknecht/Ragnoli). Maar, ook zij hebben op dat moment een lekke band en dus is het pluggen geblazen … Zou iemand gesjoemeld hebben met de latex van de ploeg?

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Geen solozege dus voor Schurter en Forster, vier teams stormen samen richting de finish in Greyton. In die groep helaas geen Wout Alleman en Fabian Rabensteiner, maar wel Hans Becking en José Dias. De Nederlander en Portugees van Buff-Megamo zitten er opnieuw goed bij en pakken met de derde plek voor de tweede dag op rij een podium. Dat ging, logisch natuurlijk, niet vanzelf. “Don’t try this at home, it’s not fun”, stelt een uitgetelde Becking na afloop met een bestoft gezicht.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

“Ik heb er zin in”, zei Wout Alleman na afloop van de eerste etappe over de dag van vandaag. Of dat onderweg ook nog het geval was, valt te betwijfelen. In het eerste deel van de etappe blijft het peloton, voor zover dat gaat, lang bij elkaar. Dat gaat onder meer over een ‘portage’ bergop.  Het zijn chaotische kilometers met veelal brede paden, maar ook gedrang richting singletracks. Op dat moment is al te zien dat de Belg van Wilier-Pirelli er niet zo lekker inzit. Het is de opmaat naar een slechte dag, waarin hij en Rabensteiner liefst twintig minuten verliezen. De reden: maagproblemen bij Alleman.

Als het gisteren de koninginnenrit was, dan was het vandaag een vijf-plus ster-etappe” – Frans Claes.

Ook zijn landgenoot Frans Claes heeft een zware dag. Hij wordt met zijn Oostenrijkse teamgenoot Manuel Pliem vijftiende, maar daarvoor moet hij stevig afzien. Als het gisteren de koninginnenrit was, dan was het vandaag een vijf-plus ster-etappe”, sprak Claes. ,,Ik denk dat veel renners deze rit onderschat hebben. Op het hoogteprofiel ziet het er af en toe vlak uit, maar dat is zeker niet het geval.”

Foto: Magic of a Camera

Het duo wil op loopstukken het verschil maken. Dat had, door een relatief rustige start van de mannen voorin, goed uit kunnen pakken. “Maar tijdens de start reed iemand tegen mijn derailleur. Ik heb de hele tijd ofwel op een groot verzet moeten rijden ofwel op een heel klein. Dat maakte het extra zwaar. Ik ben redelijk kapot, ja.”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Wie na dat relatief rustige begin het vaakst de knuppel in het hoenderhok gooit, is Schurter. Voordat de pechduivel toeslaat, zet hij de concurrentie stevig onder druk. Op ‘Jacques Climb’ – de lastigste col van de dag – neemt hij zijn teamgenoot Lars Forster (al dan niet met sterretjes voor de ogen, dat is hier niet te zien) op sleeptouw. “Ik voelde me de hele dag sterk”, keek Schurter terug. “De sprint was niet echt een sprint, maar meer wie het tempo het langst kon volhouden. Het is geweldig om te winnen en dat geeft ons veel motivatie voor morgen.”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het lukt ze echter niet om iets van de vijf minuten achterstand op de geletruidragers goed te maken. Martin Stosek en Andreas Seewald rijden de hele dag attent voorin en kunnen zich het permitteren om de sprint om de etappezege te laten lopen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Terug vooraan: de verbeten blik van Matthew Beers. Gisteren zag de Zuid-Afrikaanse kampioen er heel wat beroerder uit en dat kwam door maagproblemen. Daar had hij in de tweede etappe minder last van en dat leverde meteen een tweede plek in de daguitslag op. “Maar ik heb nog steeds stevig afgezien“, zei Beers.

Photo Gary Perkin/Cape Epic

Slechts vijftien UCI-teams staan er aan de start bij de vrouwen en vooraf maakten we ons nog wat zorgen of dat wel zou zorgen voor spanning. Nou, dat was ongegrond. De vier topteams van deze Cape Epic maken er elke dag een spektakel van. Net als in de eerste etappe waren er ook in de tweede etappe veel positiewisselingen.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Na de baaldag van gisteren (tien minuten verlies) stellen Pauline Ferrand-Prévot en Robyn de Groot orde op zaken met de dagzege. Het lukt het BMC-duo pas op het einde van de rit om bij hun concurrentie weg te rijden en met drie minuten voorsprong over de meet te komen. “Gisteren maakte ik de fout om te snel te starten”, analyseerde Ferrand-Prévot. ,,Daar heb ik de prijs voor moeten betalen. Vandaag ben ik rustiger begonnen en dat was een veel betere tactiek.”

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Eerder in de etappe zijn oranje-truidragers Haley Batten en Sofia Gomez Villafane al op avontuur gegaan, vergezeld door de rode truien van beste Afrikanen Candice Lill en Mariske Strauss. Hun aanval houdt echter geen stand, en naast Ferrand-Prévot en De Groot (die hun achterstand verkleinden tot ruim zes minuten) keren ook nog Ariane Lüthi en Amy Wakefield uit de achtergrond terug. Zij houden met hun derde plek Lill en Straus nog van het dagpodium.

Masters en Grand Masters

Photo by Simon Pocock/Cape Epic

Als we jullie vertellen dat Karl Platt en Christoph Sauser de dagzege voor zich opeisen bij de veertigplussers, en Bart Brentjens en Abraao Azevedo dat doen bij de vijftigplussers vertellen we niks bijzonders. Wel bijzonder: de derde plek van Nederlanders Maarten Tjallingii en Thijs Al, die amper twee minuten toegeven op Platt en Sauser.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De twee Nederlandse oud-profrenners vinden dan ook omstandigheden die beter voor hun geschikt zijn. Na de hitte van de twee openingsdagen, zijn er nu een stuk lagere temperaturen en vooral ook veel wind. En die blaast soms over kale vlakten. Hoe dat morgen gaat zijn, dat is uiteraard de vraag. Het antwoord kan je na afloop hier lezen of rechtstreeks volgen via de livestream, en dat vanaf 7u30 ‘s ochtends.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

De volledige daguitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/absa-cape-epic-scott-sram-sprint-het-snelst-in-uitgedunde-kopgroep

De fotoalbums van de voorbije dagen kan je hier terugvinden: www.vojomag.nl/?s=best+of+absa+cape+epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJuul van Loon