Best of | Absa Cape Epic #7: schitteren in zwart-geel-rood

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | Absa Cape Epic #7: schitteren in zwart-geel-rood

Sinds 2020 zijn het niet langer de XC-specialisten die hun kampioenstrui mogen showen in de Absa Cape Epic, maar wel – logisch eigenlijk – de marathonkampioenen. En dus zien we dit jaar Andreas Seewald in de regenboogtrui en niet Nino Schurter, maar ook Hans Becking en Wout Alleman dragen er hun respectievelijke driekleur. En vandaag schitterde dankzij deze laatste het zwart-geel-rood in de felle Afrikaanse zon, en natuurlijk mogen we ook het groen-wit-rood van zijn teammaatje Fabian Rabensteiner niet vergeten.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Dankzij hun opvallende tricots springen wereld- en andere nationale kampioenen al wat sneller in het oog dan andere renners en vaak wordt hen dan ook een soort ambassadeursrol opgespeld gedurende het jaar dat ze hun trui mogen dragen. Wout Alleman was vandaag de perfecte ambassadeur voor de Belgische MTB-sport.

Photo Sam Clark/Cape Epic

Acht jaar na Roel Paulissen is hij de tweede Belg die een rit weet te winnen bij de elites in de grootste MTB-wedstrijd van deze planeet, de Absa Cape Epic. Hij mag dan ook terecht trots terugkijken op wat hij de voorbije zeven dagen heeft laten zien, ook al waren er enkele moeilijke momenten. Maar laat die hem helpen om in de toekomst nog sterker terug te keren naar Zuid-Afrika.

Photo Simon Pocock/Cape Epic

Niet enkel het zwart-geel-rood schitterde vandaag, ook het groen-wit-rood van Italië. In een teamrace ben je immers niks zonder je maatje en aan de zijde van Wout vinden we de ervaren Italiaanse kampioen Fabian Rabensteiner terug die er al voor de zesde keer bij is in de Cape Epic. Voor hem is het de tweede keer dat hij van een ritzege in de Cape Epic mag proeven nadat hij in 2018 de Grand Finale naar Val de Vie wist te winnen samen met Michele Casagrande.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Alleman en Rabensteiner klimmen door hun ritzege opnieuw wat hoger in het klassement, zij staan voorlopig zesde. Voor een top vijf notering zal echter een klein mirakel nodig zijn, de nummers vijf – Urs Huber en Simon Schneller – staan immers een kwartier voor hen uit in het klassement.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Iedereen is het er unaniem over eens dat de regenboogtrui de mooiste trui is om dragen in de wielersport. Andreas Seewald heeft die de afgelopen vijf dagen echter enkel maar uit zijn koffer moeten halen voor de opwarming, want de regerende wereldkampioen wisselde die trui wat graag in voor dat andere mooie kleinood: het geel.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Toch voelen hij en maatje Martin Stosek de hete adem van de revelaties Georg Egger en Lukas Baum opnieuw in hun nek. De Duitsers knabbelden vandaag opnieuw meer dan vier minuten van hun achterstand weg en vloeken op het missen van een afslag gisteren (en het bijhorende tijdverlies). Zal een voorsprong van 2’45” voor Seewald en Stosek volstaan voor de eindwinst of worden het op de valreep toch nog Egger en Baum? De slotrit morgen naar Val de Vie wordt een van de beklijvendste van de afgelopen jaren!

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

We maken nog even het feestje van Wilier-Pirelli compleet. Ook het support team, gevormd door Daniel Geismayr en Cameron Orr, reed een dijk van een rit en eindigde als derde.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Bij de vrouwen houden twee teams de spanning erin, althans voor de ritzege. Het Zuid-Afrikaanse Faces-Rola, met Mariske Strauss en Candice Lill, beet echter ook vandaag weer in het stof. Op de vraag wat ze van het prachtige parcours vonden, antwoordde Mariske Strauss laconiek: “Ik vond het geweldig maar heb er niets van gezien. Ik had mijn blik de hele dag op het achterwiel van Candice …”

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

De zege ging dus nog maar eens naar Haley Batten en Sofia Gomez, die als ze morgen veilig de eindmeet halen, verdiend als eindwinnaressen van deze Cape Epic zullen gekroond worden.

Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic

Nu we het toch over fashion hebben, de sokken in de Cape Epic zijn al even kleurrijk als de truitjes.

 

Photo Dominic Barnardt/Cape Epic

Er schijnt bijna licht aan het einde van de tunnel, want morgen zijn we al toe aan de slotrit van deze Cape Epic, de Grand Finale naar Val de Vie. Het is de kortste rit – 68 kilometer – maar ook daarin schuilt het gevaar nog achter elke hoek. Wie de laatste ritwinnaars worden en wie zich mag kronen tot eindwinnaar lees je ook bij Vojo of kan je volgen via de livestream, en dat vanaf 8u30 ‘s ochtends.

De volledige daguitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/wout-alleman-heeft-zijn-felbegeerde-ritzege-in-de-absa-cape-epic-beet

De fotoalbums van de voorbije dagen kan je dan weer hier terugvinden: www.vojomag.nl/?s=best+of+absa+cape+epic

Meer info op de website van de organisatie: www.cape-epic.com

DoorJan Geys