Best of | BK MTB Houffalize: Detilleux en Schuermans het sterkst in de oven van Houffalize

Door Adrien Protano -

• Sport

In een grote stofwolk namen de renners afgelopen zondag de start van de 33ste editie van het Belgisch kampioenschap XCO. Sinds 2019 gaan deze kampioenschappen door in Houffalize, een mythische plek voor het mountainbiken en op 27 augustus ook gastheer van een Gravel World Series race.Wie zou er onder de brandende zon de zwart-geel-rode trui veroveren?Een terugblik aan de hand van ons fotoalbum.

Bij de dames elites stonden slechts vier rensters aan de start en dus waren alle ogen gericht op het duel tussen Githa Michiels, goed voor negen nationale titels bij de elites, en Emeline Detilleux, de uittredende Belgische kampioene.

Na de startronde telde Detilleux zes seconden in haar voordeel ten opzichte van Michiels, die haar seizoen slechts enkele weken geleden hervatte na een spoedoperatie aan de appendix.

Mountainbiken is echter een mechanische sport en pech kan op elk moment vanachter het hoekje komen piepen. Detilleux werd er in de eerste ronde helaas de dupe van, want na een val stonden haar remhendels te hoog, een bijzonder oncomfortabele positie op een parcours als dat van Houffalize.Het was genoeg voor Michiels om een voorsprong van meer dan 30 seconden uit te bouwen.

Emeline Detilleux vocht echter terug en won uiteindelijk met een voorsprong van 47 seconden op Githa Michiels. De Belgische kampioene van 2021 hoeft haar garderobe dus niet te veranderen en mag nog een jaartje in de nationale driekleur rondrijden. Het brons ging naar Steffi Witvrouwen.

Ook in het deelnemersveld van de mannen staken er twee grote favorieten bovenuit: Jens Schuermans en Pierre de Froidmont.

En het duel was fel, want reeds vanaf de eerste ronde streden beide kemphanen voor de eerste plaats.

Op bovenstaande foto is het Pierre de Froidmont die de leiding neemt, op de voet gevolgd door Schuermans, die in zeer goede doen lijkt te zijn.De twee mannen, die gewend zijn aan de WB-circuits, zijn snel en vergroten snel het gat met de rest van de renners.

Schuermans profiteerde van een steile klim aan het einde van de derde ronde om de aanval in te zetten. In de volgende drie ronden kon hij zijn voorsprong consolideren om een nieuwe nationale titel aan zijn palmares toe te voegen.

Pierre de Froidmont moest net zoals op het Belgisch kampioenschap shorttrack tevreden zijn met het zilver.

Ook de laatste plek op het podium werd felbevochten. Veldrijder Jens Adams rekende daarin af met Erno McCrae om met het brons huiswaarts te keren.

De andere categorieën:

Het weekend werd gekenmerkt door het succes van het team Scott Creuse Oxygene. Lukas Malezsewski, de Belgische en Europese kampioen van 2019 bij de junioren en teamgenoot van Jens Schuermans, verruilde bij de beloften zijn bronzen medaille van vorig jaar in voor een gouden. Arne Janssens eindigde als tweede, Jarne Vandersteen als derde.

Bij de U23-vrouwen ging de titel naar Britt Segers, zij haalde het van Tessa Zwaenepoel en Lies’l Schevenels.

Bij de junior-vrouwen domineerde Julia Grégoire met ijzeren hand de race en ze won comfortabel.Fleur Moors en Chloë Van den Eede eindigden respectievelijk als tweede en derde.

In de andere categorieën gingen de titels naar Veerle Cleiren (Master dames), Jo Pirotte (Elite 3), Michiel Van Aelbroeck (Masters 1), Kurt Tempst (Masters 2) en Georges Hauterat (Masters 3).