Emeline Detilleux en Daan Soete eerste Belgische kampioenen MTB Shorttrack

Door Jan Geys -

  • Sport

Emeline Detilleux en Daan Soete eerste Belgische kampioenen MTB Shorttrack

Shorttrack wint alsmaar aan belang in het mountainbiken als het kleinere broertje van de olympische format. Zo is er dit jaar voor het eerst een aparte World Cup voor de discipline en in België werd er ook voor het eerst gestreden voor een nationale titel. Die titels gingen bij de elites naar Emeline Detilleux en Daan Soete.

Voor het BK werd een mooi MTB-rondje uitgetekend op het XC-parcours, al week het daardoor wel af met waar shorttrack voor staat. Normaal gaat het er in deze korte wedstrijden van twintig minuten zeer tactisch aan toe waarbij men vaak in grote groep de laatste ronde induikt – in Nove Mesto zat halfweg de wedstrijd nog heel het peloton samen – maar in Genk was het zaak om als eerste weg te zijn, want wat volgde was een (te) lange singletrack en veel technische obstakels. Een gemiste start goedmaken was quasi onmogelijk, Lukas Malezsewski en Jens Schuermans weten er alles van. Gelukkig was het deelnemersveld nog eerder beperkt, al moet gezegd dat de sterksten zoals steeds ook de besten waren.

Nieuwe titel voor Emeline Detilleux

Nieuwelinge Shanyl De Schoesitter was het snelst weg in het deelnemersveld bij de vrouwen waar alle categorieën samen het veld werden ingestuurd.

Slechts een iemand was in staat om tijdens de volgende twintig minuten nog over De Schoesitter te gaan: Emeline Detilleux.

Detilleux maakte haar favorietenrol waar en is nu zowel de regerend kampioene in de XCO als de XCC.

Bij de beloften kregen we een spannende tweestrijd tussen Lies’l Schevenels en Britt Segers. Uiteindelijk ging de titel naar Segers.

Daan Soete trekt aan het langste eind

Bij de mannen reed Niels Derveaux de snelste tijdrit (om de startpositie te bepalen), maar de titelstrijd werd al snel een tweestrijd tussen Daan Soete en Pierre de Froidmont.

In de sprint trok Soete aan het langste eind.

Bij de beloften hield Jarne Vandersteen het BH-Wallonie duo Arne Janssens en Clement Horny achter zich.

Alle Belgische kampioenen op een rij.

In de andere categorieën gingen de Belgische titels naar Shanyl de Schoesitter (Dames U17), Mirte Hubrechts (Dames U19), Sverre Van Lee (Heren U17), Ferre Urkens (Heren U19), Jarne Vandersteen (Heren U23), Siska Marrécau (Dames Masters), David Buts (Elite 3), Ben Pauwels (Masters 1), Ronny De Vries (Masters 2) en Ronny Geerts (Masters 3).

DoorJan Geys