Best of | Een terugblik op een spannende wedstrijd bij de dames in Albstadt

Sport
29 May 2017 — Jan Geys

Dat de Oekraïnse Yana Belomoina in Albstadt haar naam mocht bijschrijven op de erelijst, schreven we gisteren al. En ook Anne Tauber en Githa Michiels reden in de Duitse bakoven een dijk van een wedstrijd. Aan de hand van enkele prachtige shots blikken we terug op een beklijvende wedstrijd bij de dames.

Het is kwart over elf en de thermometer duidt al 25°C aan in Albstadt. Als er al iemand in het publiek zin zou hebben om een middagdutje te doen in het schaduwrijke deel van het parkoers, dan kreeg hij of zij er nauwelijks de kans toe. Want de dames lieten de hitte niet aan hun hart komen en maakten er een prachtige show van in Albstadt.

De Duitse Sabine Spitz kreeg de eer om als eerste de eerste bocht te nemen. Nou ja, de Duitse startte gewoon heel sterk in tegenstelling tot wat je van haar leeftijd zou verwachten. Spitz, ondertussen toch al 45 en vorige week nog tweede in Nove Mesto, heeft duidelijk de toverdrank voor de eeuwige jeugd gevonden. Ook de startloop nam de Duitse voor haar rekening. Moest Spitz vandaag winnen, dan zou ze de eerste Duitse zijn die erin slaagt om een wereldbekerrace op eigen bodem te winnen. Maar winnen is toch o zo moeilijk, want ondanks haar rijkgevulde carrière won Spitz nog maar twee world cups, in 2002 in Vancouver en in 2013 in Andorra.

Lang zou Spitz echter niet mogen dromen van een nieuwe zege, want al in de tweede ronde nestelt zich een trio aan de leiding, bestaande uit wereldkampioene Annika Langvad, Maja Wloszczowska en Linda Indergand.

Maar het is bijna onvermijdelijk, in een mountainbikerace hoort ook het nodige drama. In deze bochten zou Annika Langvad een ronde later dan ook onderuit gaan, in wat op papier de makkelijkste strook van het parkoers lijkt. Linda Indergand kon haar nog net ontwijken.

De gevolgen van die val zijn dan ook duidelijk zichtbaar bij de Deense en Langvad zou uiteindelijk slechts zestiende worden.

De ene zijn dood is de andere zijn brood en Maja Wloszczowska zag haar kans dan ook schoon na de lelijke val van Langvad: “Annika reed zeer sterk en ik probeerde enkel bij haar aan te klampen. In de afdaling nam ik de leiding en toen ze ten val kwam, heb ik niet getwijfeld om te profiteren van de situatie. Ik bleef mijn tempo rijden en probeerde niet over mijn limiet te gaan,” aldus Wloszczowska.

Het gevaar loerde echter om de hoek voor Wloszczowska, want uit de achtergrond kwam Yana Belomoina sterk opzetten. De frêle Oekraïense is niet de snelste starter uit het pak, maar ze kan klimmen als de beste. En dat helpt natuurlijk wel op de iets minder technische Duitse omloop waar vooral de klimgeiten tot hun recht komen. Ze reed dan ook de beste tijden bergop en de achterstand van één minuut, na de eerste ronde, smolt als sneeuw voor de zon.

Jolanda Neff veranderde in Albstadt het geweer van schouder en in plaats van haar gebruikelijke kanonstart ging ze nu eerder rustig van start. Een tactiek die duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, want de Zwitserse kon stelselmatig opschuiven, ook al kon ook zij de Oekraïense sneltrein niet bijhouden. Samen reden ze het gat op de Poolse nog wel dicht, maar op de slotklim was het de beurt aan Belomoina om haar kaarten op tafel te leggen.

Belomoina won in het verleden al de wereldbeker overall bij de U23 en die eerste world cup zege moest er eens van komen, maar toch kon de Oekraïense aan de finish niet geloven wat haar overkwam. “Toen we het gat op Maja dichtreden, wist ik dat alles mogelijk zou zijn vandaag. Op de laatste klim probeerde ik dan ook zoveel mogelijk voorsprong te nemen. Ik kan het nog steeds niet geloven, dit zal mijn zelfvertrouwen een enorme boost geven …”

De top drie – Belomoina, Wlozsczowska en Neff – vliegt elkaar na afloop rond de nek.

Na haar derde plaats van vorige week in Nove Mesto, behaalde de Zwitserse Linda Indergand nu rang vier.

Zeer hoopvol was ook de vijfde plaats van de Australische Rebecca Henderson. Samen met haar partner Daniel McConnell moest ze afgelopen winter op zoek naar een nieuw team en ze beslisten dan maar om hun eigen structuur op poten te zetten. Zelf hebben ze er nooit aan getwijfeld dat ze aan de start zouden staan van de world cup mtb 2017, maar moesten ze enkel even nadenken hoe ze dit zouden aanpakken. Een eigen structuur betekent natuurlijk veel extra rompslomp om alle verplaatsingen te regelen, maar de grootste kopzorgen zijn ook bij hen van financiële aard. Hopelijk volgen er dit seizoen goede resultaten, want het koppel heeft geen plan B voor 2018. Met een achtste plaats in Nove Mesto en nu de vijfde in Albstadt mag Henderson al terugblikken op een geslaagde start van haar campagne.

De Belgische en Nederlandse rensters

De piepjonge Anne Tauber was ook in Albstadt de beste vertegenwoordigster van de Benelux. Tauber werd knap twaalfde, één plaatsje lager dan vorige week in Nove Mesto.

Eén plaatsje na Tauber vinden we Githa Michiels, die met haar dertiende plaats tekende voor haar beste prestatie ooit in een wereldbekerrace. En of ze er blij mee was!

Anne Terpstra reed ook in Albstadt weer een regelmatige wedstrijd en eindigde op de 25 ste plaats. Alice Pirard moest dan weer tevreden zijn met een 57ste plaats en Lotte Koopmans werd 63ste.

De eerste twee wereldbekermanches van 2017 zitten erop en de dames mogen even genieten van een korte adempauze alvorens de world cup mtb 2017 begin juli weer herneemt in Andorra. Daar in Andorra zullen we Belomoina ook in de witte leiderstrui zien starten als leidster in de tussenstand van de wereldbeker.

De uitslag van de world cup in Albstadt vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-xc2-albstadt-de-eerste-voor-belomoina

Foto’s copyright Andreas Dobslaff en Armin M. Küstenbrück / EGO Promotion