Best of | GRG Enduro 2019: Bart De Vocht graait alles mee

Door Olivier Béart -

  • Sport

Best of | GRG Enduro 2019: Bart De Vocht graait alles mee

Sinds de Grand Raid Godefroy enkele jaren geleden nieuw leven werd ingeblazen, blijft het evenement maar groeien. Zo ook de endurowedstrijd die maar liefst 400 liefhebbers wist te overtuigen om deel te nemen. Maar haar ziel heeft ze daarvoor niet verkocht en het blijft een gezellige gebeurtenis.

Er zijn enkele moeilijkere passages, maar het blijft grotendeels goed berijdbaar, althans als je toch een zeker technisch niveau haalt. Het is en blijft een endurowedstrijd, maar de hoge moeilijkheidsgraad van de Enduro van de Amblève wordt hier niet gehaald.

Dit jaar deed de Enduro van de Grand Raid Godefroy dienst als kwalificatiewedstrijd voor de Enduro World Series, als Belgisch kampioenschap en als finale in de Belgian Enduro Cup. Er stond dus wel wat op het spel op de hellingen rond de Semois.

De dag begon slecht met enkele stevige buien tijdens de briefing en de eerste specials. Maar gelukkig kwam de zon er later op de dag toch nog door.

Maar het kwaad was al geschied en overal ging er wel iemand tegen de vlakte …

Aan het parcours werd hier en daar wat gesleuteld.

Ten eerste kreeg de finale van de derde special een nieuwe serie steile haarspeldbochten. In het onderste deel van deze special had je dan weer een ruime keuze aan trajecten.

Ook het einde van de wedstrijd zag er iets anders uit.

Bovenaan special 6, met de klinkende naam BBQ, verscheen er een nieuw stuk in een ontboste zone. Van hieruit ziet het er niet moeilijk uit …

… maar van dichterbij krijgen we een heel ander verhaal. Er waren de vele wortels die kwaadaardig naar de pedalen hapten en heel wat valpartijen veroorzaakten …

Enkele meters verder waren het een serie bochten die de deelnemers in de problemen brachten.

De ene drift was al wat indrukwekkender dan de andere.

Tot slot propte de organisatie nog een zevende special in het programma van de dag, La Ramonette! Jammer genoeg was er net daar een probleem met de tijdsopname en werden de tijden van deze laatste special niet mee in rekening gebracht, maar ze was zo fotogeniek dat we er toch aandacht aan besteden.De korte special ging van start boven Bouillon en daalde af naar het centrum. Daardoor moesten er lichten geplaatst worden bij de oversteek van de grote baan, iets waar de vorige burgemeester nooit zijn goedkeuring voor wilde geven maar de huidige dus wel.
Wij vonden het alvast meer dan geslaagd wanneer we deze foto zien. Maar we willen jullie afraden om deze special buiten het evenement van de Enduro van de Grand Raid Godefroy te rijden, dit met het enorme risico op incidenten. En dat laatste zou de toekomstige toelatingen alleen maar in gevaar kunnen brengen …

De wedstrijd

Het is weinig verrassend dat Bart de Vocht weer maar eens de snelste van de dag is!

De ex-crosscountryrenner heeft feilloos de overstap gemaakt naar enduro en kroonde zich in Bouillon zowel tot dagwinnaar als Belgisch kampioen en eindwinnaar van de Belgian Enduro Cup! Niet slecht …

Julien Soussigne werd een mooie tweede.

Op plaats drie eindigde Remi Cara. Ook hij is een uitstekend xc-renner, maar af en toe waagt hij zich eens aan een enduro en met succes. Misschien zien we hem volgend jaar wel vaker aan het werk in de Belgian Enduro Cup.

Tom Maes (foto), jawel de broer van …, werd vierde. Tom van Ingelgom werd vijfde.

Kenny Belaey tekende dan weer voor het verhaal van de dag. De trial-legende vergat zijn chip op de fiets te monteren en moest zich van de startplaats van de eerste special terug naar Bouillon begeven om zijn chip op te pikken. Na een tweede keer de verbindingslus afgelegd te hebben, was hij nog net op tijd om alsnog aan de eerste special te beginnen!

Jonas Debois was in Bouillon de snelste junior …

… voor Jacques Evrard (foto) en de Nederlander Manu Warnet.

Bij de kadetten was de winst voor Colin Demarteau.

Daniel Prijkel was de snelste Master 1.

Bobaf Compère (foto) de eerste Master 2 en Kris Hertsens de beste Master 3.

Bij de e-bikes ging de zege naar Patric Maes.

Bij de vrouwen was Camille Maes de beste in de scratch nadat topfavoriete Alex Marchal buiten spel werd gezet met mechanische pech.

Jammerlijk voorval bij de huldiging van de vrouwen, want het is niet Camille Maes die tot Belgsich kampioene wordt gekroond, maar wel Kristien Nelen, die tweede werd in de uitslag …

Camille Maes is nog maar 17 en dus geen elite! Tranen vloeiden, zowel bij een ontgoochelde Camille Maes als bij Kristien Nelen die niet op deze manier wilde winnen. Misschien moet de wielerbond toch maar eens overwegen om deze fameuze regel te schrappen, zeker bij de vrouwen, waar al zo weinig deelneemsters zijn. Want wanneer een feest in tranen eindigt, is er iets mis …

Gelukkig heeft het voorval de sfeer niet verpest.

Belgian Enduro Cup

En dit zijn de verschillende podia van de BEC met de top 5 (scratch) bij de eliteheren en elitevrouwen …

… en de kadetten, junioren, masters 3, 2 & 1 en de e-bikers.

Belgisch kampioenschap

Alle Belgische kampioenen herenigd op één foto, met daarnaast de verschillende podia bij de elite mannen, de junioren, de kadetten, de masters 1 en masters 2.

Tot volgend jaar voor een nieuwe Belgian Enduro Cup!

Volledige uitslagen op www.chronorace.be

DoorOlivier Béart