Best of | Van der Poel zorgt voor spektakel in Albstadt!

Sport
29 May 2017 — Jan Geys

Terwijl grote delen van Europa kreunden onder de hitte, bereikte de sfeer in de Bullentälle van Albstadt tijdens de wedstrijd van de mannen zijn kookpunt. Alle ogen waren voor de start vooral gericht op een 22-jarige knaap die de hiërarchie in het mountainbiken op zeer korte tijd danig op zijn kop aan het zetten is. Die knaap is natuurlijk niet de eerste de beste, want ‘mtb-rookie’ Mathieu van der Poel kan al serieuze adelbrieven voorleggen. En het verwachte duel met Nino Schurter bleef niet uit!

We gaan hier niet rond de pot draaien; iedereen keek reikhalzend uit naar hoe de Nederlander Mathieu van der Poel het er vanaf zou brengen nu hij van op de eerste rij mocht starten en zich dus niet langer een weg moest banen tussen een kleine honderd concurrenten, zoals vorige week in Nove Mesto. Wat één wedstrijd toch teweeg kan brengen. Er is ondertussen voldoende inkt gevloeid over de fenomenale remonte van van der Poel vorige week in Nove Mesto, dus wenden we onze steven meteen naar de wedstrijd van Albstadt. De verleiding om het duel met Schurter aan te gaan, was zo groot voor de Nederlander dat hij er zelfs na twee dagen de brui aan gaf in de Ronde van België. Maar niet vooraleer hij ook daar met een ritzege en de scalp van Philippe Gilbert naar huis ging. Zijn start in Albstadt mocht er al zijn, want van der Poel neemt meteen de leiding, om die meteen af te staan aan de Nieuw-Zeelander Sam Gaze.

Maar niet voor lang, want al in de startloop reed Mathieu van der Poel opnieuw naar de leiding, ditmaal in het gezelschap van … Nino Schurter.

Enkel de Zwitser Mathias Flückiger was nog in staat om naar het duo toe te rijden …

De strijd waar iedereen op hoopte, leek dan ook plaats te gaan vinden. Maar we schreven het al bij de dames, drama hoort bij de mountainbikesport en ook hier was dat het geval. Van der Poel sloeg tegen de Duitse vlakte en zag de twee Zwitsers van zich wegrijden.

Even later kwam ook Flückiger ten val. De Zwitser schoof in een bocht onderuit, krabbelde recht en vatte iets te onstuimig de rest van de afdaling aan met als gevolg dat hij hard tot stilstand kwam tegen een boom. Flückiger zou de wedstrijd dan ook verlaten via een achterpoortje.

Plots reed deze Nino Schurter alleen aan de leiding. Dit is natuurlijk niet de eerste keer voor de regerende wereldkampioen, maar de Zwitser voelde nog steeds de hete adem van Mathieu van der Poel in zijn nek. Het verschil bedroeg amper een halve minuut.

Ondertussen was Anton Cooper opgerukt naar de derde plaats. Eindelijk zien we de jonge Nieuw-Zeelander vooraan meestrijden, want bij de U23 reed Cooper enkele jaren geleden nog iedereen in de vernieling. Door tegenslag zag hij enkele jaren verloren gaan, maar ook Cooper is nog maar 22.

Foto copyright Armin M. Küstenbrück / EGP Promotion

De ervaren Schurter liet zich echter niet tot een fout verleiden en mocht in Albstadt voor de 22ste keer het publiek groeten als winnaar van een wereldbeker.

Mathieu van der Poel werd tweede, maar kon de ontgoocheling niet echt verbergen: “Zonder die stomme val had het gevecht met Nino nog veel mooier kunnen zijn!”, zou hij na afloop laten optekenen …

Anton Cooper kon zijn derde plaats veilig stellen en bevestigt daarmee al het goede dat over hem voorspeld werd. Hopelijk is de Nieuw-Zeelander terug op de goede weg om zijn plaats tussen de wereldtop op te eisen.

En daar is David Valero weer, na zijn tweede plaats vorige week in Nove Mesto werd de Spanjaard nu vierde.

De Fransman Maxime Marotte werd vijfde.

De Belgen en Nederlanders

Niet alleen Mathieu van der Poel heeft het goede ritme te pakken, ook Hans Becking schudt de ene ‘personal best’ na de andere uit de benen. Na zijn vijftiende plaats in Nove Mesto werd de Nederlandse kampioen nu twaalfde.

Ruben Scheire werd op de 26ste plaats opnieuw de beste Belg.

Jens Schuermans werd 37ste, Didier Bats 44ste, Michiel van der Heijden 46ste, Sébastien Carabin 63ste, Frank Beemer 64ste, Bart De Vocht 65ste, Wietse Bosmans 80ste, Erik Groen 82ste, Nick De Vries 87ste en Robin Vanden Abeele 88ste. Kevin Panhuyzen moest er in tweede ronde de brui aan geven.

Foto copyright Armin M. Küstenbrück

Zien we van der Poel ook aan de start verschijnen van de volgende manche van de wereldbeker? Begin juli in Andorra weten we meer!

De volledige uitslag vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-xc-2-albstadt-van-der-poel-doet-schurter-beven

Foto’s copyright Andreas Dobslaff en Armin M. Küstenbrück / EGO Promotion