Best of | World Cup MTB Les Gets: de perfecte dag van Scott-Sram

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup MTB Les Gets: de perfecte dag van Scott-Sram"

Les Gets heeft 15 jaar moeten wachten om de wereldtop van het mountainbiken nog eens te mogen verwelkomen, maar het Franse skioord werd voor dat geduld beloond met twee wereldkampioenen als winnaars. Zowel bij de vrouwen als de mannen was het immers de regenboogtrui (in de persoon van Kate Courtney en Nino Schurter) die wist te zegevieren, wat van zondag 14 juli 2019 een perfecte dag maakte voor het kamp van Scott-Sram.

 

 

Aan de obligatoire champagnedouche ging een zware wedstrijd vooraf. Ons overzicht beginnen we met de elitevrouwen.

3 op 4 voor Kate Courtney

De start is gegeven en het zijn Jolanda Neff en Ramona Forchini die het best weg zijn. In hun spoor herkennen we Kate Courtney, Anne Tauber, Pauline Ferrand-Prévot en Annie Last.

Let bij de start ook op de blauw-gele trui van Jenny Rissveds, rechts op de foto, en vooral hoeveel volk er nog voor de Zweedse rijdt …

Vooraan ligt de boel al snel compleet uit elkaar, want in de eerste de beste afdaling weet Kate Courtney enkele seconden te nemen op haar tegenstandsters. Ligt de wedstrijd al in de eerste ronde in de beslissende plooi?

Nog niet helemaal, want Jenny Rissveds kan als enige het gaatje dichten om vervolgens resoluut de leiding te nemen. Gestart met rugnummer 75 (vanop de negende rij) wordt de Zweedse luidkeels aangemoedigd door het publiek. Het zou echter niet baten, want Rissveds zou even later de tol betalen voor haar snelle start.

Kate Courtney vindt het immers welletjes en nog in de tweede ronde ontdoet ze zich ook van Rissveds. Definitief dit keer, want de wereldkampioene begint aan een solo die tot de finish zou standhouden.

Waar Jenny Rissveds beetje bij beetje terrein moet prijsgeven, bundelen Pauline Ferrand-Prévot, Sina Frei en Elisabeth Brandau de krachten om het verschil met Courtney niet te groot te laten worden.

Net op het moment dat iedereen dacht dat de namen voor het podium bijna ingevuld waren, komt Jolanda Neff haar neus opnieuw aan het venster steken. De Zwitserse stond vroeger gekend als snelle starter, maar lijkt de laatste wedstrijden een andere tactiek toe te passen. Na een rustige beginronde begint ze aan een inhaalrace die haar van een achterstand van 46″ na ronde drie tot een achterstand van 29″ brengt na ronde vijf … Op dat moment zijn er nog twee rondes te rijden. Zou het haar nog lukken om de kloof met Courtney te dichten?

Dat laatste was echter net te hoog gegrepen. Kate Courtney was immers ongenaakbaar in Les Gets en won er zowel de shorttrack als de crosscountry. In de crosscountry scoort ze dit seizoen voorlopig een 3 op 4, in de shorttrack 2 op 4.

Jolanda Neff weet de meubelen te redden en wordt tweede.

Pauline Ferrand-Prévot kwam in de slotronde nog ten val en de Française moest op een leeglopende band verder naar de finish. Ook een van de sluitingen van haar schoenen moest eraan geloven. De Duitse Elisabeth Brandau kaapte daardoor de derde plaats weg, de Zwitserse Sina Frei de vierde.

Anne Terpstra kon haar glansprestatie van Vallnord niet overdoen, maar werd wel weer mooi zevende. De Nederlandse kampioene is daarmee aan haar beste en regelmatigste wereldbekerseizoen bezig.

Jenny Rissveds eindigde voor de tweede week op rij in de top tien en is daar zeer gelukkig mee. De Zweedse had haar wedstrijd misschien wel wat beter moeten indelen, maar hoedje af hoe ze is blijven vechten tot het einde.

Githa Michiels had tijdens de wedstrijd veel last van rugpijn waardoor ze ook in Les Gets niet op het podium eindigde, Michiels werd 14de.

Anne Tauber kende een baaldag nadat ze al in de eerste ronde tegen een paaltje botste en in het decor belandde. Tauber zou pas 25ste worden in Les Gets. Sophie von Berswordt kende een betere dag, zij werd 21ste. Annemarie Worst (31ste) en Lotte Koopmans (47ste) maken het overzicht van de Benelux-rensters compleet.

Nummer 32!

Na zijn demonstratie tijdens de shorttrack, zette iedereen opnieuw in op een duel tussen Mathieu van der Poel en Nino Schurter. Maar het zou allemaal helemaal anders uitdraaien!

In de kopgroep van eerst acht en later zes, is er immers geen plaats voor Mathieu van der Poel. Sprongen wel mee op de trein: Henrique Avancini, Nino Schurter, Ondrej Cink, Jordan Sarrou, Gerhard Kerschbaumer en Stephane Tempier.

En Tempier is duidelijk extra gemotiveerd om hier in Les Gets potten te breken. De Fransman werd eerder deze week voor het eerst papa, maar er is nog een tweede reden. Bianchi kondigde immers enkele dagen geleden aan dat het zou stoppen met de sponsoring van een MTB-team (om alles op de weg te zetten) en Tempier moet de komende maanden dan ook op zoek naar een nieuwe werkgever.
Maar wat is er met Mathieu van der Poel aan de hand? De Nederlandse kampioen zit op dat moment in een derde groepje en zou nog verder wegzakken tot rang 43 alvorens zijn tweede adem te vinden.

Vooraan wordt er door het zestal goed samengewerkt en aanvallen blijven voorlopig uit. De Canadees Peter Disera is de verrassende eerste achtervolger.

Daarachter maakt een groepje met Jens Schuermans, Mathias Flückiger en David Valero jacht.

Vooraan spat de kopgroep dan toch uit elkaar en het zijn Gerhard Kerschbaumer en Nino Schurter die als laatsten overblijven.

In de laatste ronde weet de wereldkampioen ook zijn laatste gezel los te gooien …

Schurter verzilvert in Les Gets zijn goede conditie en wint voor de tweede week op rij een World Cup MTB, zijn 32ste in totaal!

Gerhard Kerschbaumer wordt tweede en Henrique Avancini (foto) derde.

Stéphane Tempier rekent op zijn beurt af met Ondrej Cink in de sprint om de vierde plaats.

Na de finish van Peter Disera (6de) is het Jens Schuermans die als volgende de rechte lijn naar de finish opdraait. Jordan Sarrou heeft geen schijn van kans tegen de snelle benen van de Belgische kampioen.

Zijn zevende plaats is zijn beste resultaat ooit in de World Cup MTB: “Vrijdag reed ik in de shorttrack al de wedstrijd die ik voor ogen had en vandaag besloot ik om mijn tempo te rijden. Ik had kunnen proberen om de besten te volgen, maar ik koos ervoor om bij Valero te blijven omdat die net zoals mij liever tempo rijdt. In de slotrondes kon ik dan nog versnellen …”

Na Schuermans is het Milan Vader die voor het beste Nederlandse resultaat tekent. Vader eindigde knap 13de. Mathieu Van der Poel wist in de tweede helft van de wedstrijd nog heel wat plaatsen goed te maken en werd 16de.

De andere Belgen in de uitslag: Nick Vanpol (63ste – foto links), Erno McCrae (65ste), Rob Vanden Haesevelde (80ste) en Kevin Panhuyzen (93ste – foto rechts). Wout Alleman gaf op met materiaalpech.

U23: Eibl en Dascalu op herhaling

Omdat er in Les Gets ook een wereldbeker downhill werd gereden, was het programma op zondag met maar liefst vier wedstrijden goed gevuld. En het waren de belofte-vrouwen die er om 8u30 het eerst aan mochten beginnen.

En net als vorige week in Vallnord werd het een duel tussen de Duitse Ronja Eibl en de Engelse Evie Richards.

Slechts één iemand zou de schade nog enigszins kunnen beperken en dat is Laura Stigger. De Oostenrijkse is nog maar aan haar eerste jaar bezig bij de beloften, maar dat weerhoudt de dubbele wereldkampioene (weg en XC) er niet van om met de besten mee te strijden. In Albstadt wist ze eerder dit seizoen zelfs te winnen, nu werd het een derde plaats voor Stigger.

Ronja Eibl plaatste in de laatste ronde de beslissende aanval en verstevigt met haar zege ook haar leidersplaats in de tussenstand om de wereldbeker.

Het podium met van links naar rechts Evie Richards, Ronja Eibl en Laura Stigger. Emeline Detilleux eindigde als 33ste, Didi de Vries als 48ste.

Bij de mannen-beloften is het de Duitser Maximilian Brandl die al snel zijn troeven op tafel gooit. Met nog een ronde te gaan is zijn voorsprong op de eerste achtervolger, Vlad Dascalu, gekrompen tot vier pietluttige seconden.

En die Dascalu gaat in de slotronde nog op en over de Duitser. Brandl eindigt 22 seconden later als tweede.

De Canadees Sean Fincham mag als derde mee op het podium. David Nordemann wordt knap vijfde, Pierre de Froidmont 34ste, Tom Van Ingelgom 55ste en Clement Horny 77ste.

De komende weken is het eerst tijd voor de nationale en Europese kampioenschappen alvorens de wereldbeker MTB begin augustus in Val di Sole neerstrijkt.

Door Jan Geys