World Cup XCC Les Gets: Mathieu van der Poel is terug … en dat heeft iedereen geweten!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCC Les Gets: Mathieu van der Poel is terug … en dat heeft iedereen geweten!"

Mathieu van der Poel heeft niet lang gewacht om na een deugddoende rustperiode de anderen zijn achterwiel te laten zien. In de World Cup shorttrack van Les Gets won hij meteen zijn eerste wedstrijd sinds zijn zege in Nove Mesto, eind mei. Hij was er sneller dan Henrique Avancini en Victor Koretzky. Belgisch kampioen Jens Schuermans werd na een knappe wedstrijd vijfde. Bij de vrouwen ging de zege naar wereldkampioene Kate Courtney.

Mathieu van der Poel neemt de draad weer op

In de zesde van de negen af te leggen rondes was het de Belgische kampioen die uit de wielen van de toppers kwam gesprongen om een ronde lang de gids te zijn met wereldkampioen Nino Schurter in zijn wiel. Ook toen Mathieu van der Poel de volgende ronde overnam, bleef Schuermans aandachtig volgen.

Bij het ingaan van de laatste ronde was het opnieuw Jens Schuermans die als eerste opende, maar toen Henrique Avancini en Mathieu van der Poel gelijktijdig counterden, moest Schuermans hen laten gaan. Net voor het ingaan van de laatste bocht wipte Mathieu van der Poel slim voorbij Henrique Avancini om hem in de sprint nog enkele meters aan zijn been te smeren.

Mathieu van der Poel maakt met zijn zege de anderen meteen duidelijk dat hij er na een lange rustperiode opnieuw zin in heeft en dat men de komende weken eerst voorbij hem zal moeten passeren om aanspraak te maken op de overwinning. Na zijn winst in Vallnord eindigde Henrique Avancini in Les Gets als tweede. De Fransman Victor Koretzky hield Nino Schurter nog af en eindigde op de derde en laatste podiumplaats. Achter dit duo werd Jens Schuermans knap vijfde, net als in La Bresse vorig jaar. Kevin Panhuyzen was de tweede Belg aan de start, hij werd 35ste.

Met zijn zege kruipt Van der Poel alvast 50 punten dichter bij wereldbekerleider Schurter, die na zijn zege van vorige week in Vallnord nu 85 punten voorsprong telt op de Nederlander.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Les Gets 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/07/gets_xcc_me_results_y.pdf”]

Wereldkampioene Courtney verschalkt iedereen

Bij de vrouwen verschalkte wereldkampioene Kate Courtney net voor het ingaan van de zesde en voorlaatste ronde haar gezellen. Met Pauline Ferrand-Prévot, Elisabeth Brandau en Jolanda Neff kreeg ze echter een sterk drietal achter haar aan. Neff was echter niet in staat om meer te doen dan de anderen te volgen en het werd nog even spannend voor Courtney toen Ferrand-Prévot in de slotronde alles of niets speelde om de kloof te dichten.

Dat plannetje mislukte echter en het was Kate Courtney die onder het goedkeurende oog van haar familie en vrienden als eerste over de streep kwam. Voor de Amerikaanse is dit haar tweede zege van het seizoen in de wereldbeker shorttrack nadat ze eerder ook in Albstadt wist te winnen.

Pauline Ferrand-Prévot werd tweede en in haar wiel wist de Duitse Elisabeth Brandau nog net haar wiel voor dat van Jolanda Neff over de meet te gooien. De Zwitserse Ramona Forchini maakte de top vijf compleet.

Anne Tauber werd achtste en mag daardoor zondag in de crosscountry op de eerste startrij vertrekken. Anne Terpstra, die vorige week in Vallnord naar wereldbekerwinst in de crosscountry snelde, werd negende. Voor Githa Michiels blijft de shorttrack een zwart beest, zij werd 22ste. Sophie von Berswordt eindigde nog enkele plaatsen verder, zij werd 26ste.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Les Gets 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/07/gets_xcc_we_results_y.pdf”]

Door Jan Geys