Best of | World Cup MTB Vallnord: de roze wolk van Anne Terpstra!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Best of | World Cup MTB Vallnord: de roze wolk van Anne Terpstra!"

216 wedstrijden, zo lang heeft Nederland moeten wachten op een eerste overwinning in de wereldbeker crosscountry bij de vrouwen. Tot Anne Terpstra afgelopen zondag in Vallnord eindelijk de nul van de tabellen veegde. Wie op zoek is naar Terpstra, kan haar de laatste dagen dan ook vinden op een grote roze wolk, zoals ze zelf al aangaf op haar sociale media. En het zou ons niet verbazen moest ze daar nog een tijdje blijven vertoeven …

Het is echter Catharine Pendrel die al snel de leiding neemt. Het is een tijdje geleden dat we de Canadese nog zo opvallend het initiatief hebben zien nemen, haar laatste wereldbekerzege dateert ondertussen al van 2016. Pendrel zou echter gas moeten moeten terugnemen en werd uiteindelijk 17de.

Jolanda Neff zit op dat moment nog een heel eind verderop. Na de eerste ronde kwam de Zwitserse pas door als 12de, op 45″ van koploopster Pendrel en op 38″ van een groepje met onder meer Kate Courtney, Anne Terpstra en Anne Tauber. Was het een slechte start, een foutje of heeft ze gewoon wat zand in de ogen van de tegenstand gestrooid? Feit is dat Neff in de tweede ronde de snelste tijd reed en haar achterstand had teruggebracht tot 8 pietluttige seconden.

Vanaf dan begint echter de grote Anne Terpstra Show. Met een indrukwekkende aanval laat ze in de derde ronde niemand een schijn van kans. Pauline Ferrand-Prévot en Jolanda Neff proberen de schade te beperken; wereldkampioene Kate Courtney ziet sterretjes in plaats van een regenboog …

Het verschil met de anderen wordt nooit echt groot en Jolanda Neff kan van haar afdalingscapaciteiten profiteren om in de voorlaatste ronde zowaar terug te komen tot op het wiel van Terpstra. Zou de Zwitserse het Nederlandse feestje dan toch nog komen verstoren?

Anne Terpstra liet het echter niet aan haar hart komen en blijft haar eigen wedstrijd rijden. De kracht die van haar uitstraalde toen ze bergop de beslissende aanval plaatste, was imponerend om zien. Neff leek wel stil te staan terwijl Anne Terpstra alsmaar verder van haar wegreed. Wat een fantastisch gevoel moet Terpstra gehad hebben tijdens haar laatste meters naar de verlossende finish en de grootste triomf uit haar carrière. Vallnord zal voor Anne Terpstra vanaf nu altijd een speciale betekenis hebben …

Waren ook uitgenodigd op het podiumfeestje van Anne Terpstra: de Mexicaanse Daniela Campuzano (4de), Jolanda Neff (2de), Yana Belomoina (3de) en … Jenny Rissveds (5de)!

En die laatste was misschien nog wel emotioneler aan de finish dan winnares Terpstra. Na een donkere periode reed de Zweedse in Vallnord een dijk van een wedstrijd. Ditmaal viel ze halfweg de wedstrijd niet stil, zoals in Nove Mesto nog wel het geval was. Toen ze in Tsjechië de rensters rond haar zag toen ze in de top 15 rondreed, dacht ze bij zichzelf “Wat doe ik hier? Ik zit hier niet op mijn plaats, want zij zijn zoveel beter dan ik.” Die gedachte verlamde haar toen, maar de voorbije weken heeft de olympische kampioene ook wat aan haar zelfvertrouwen gewerkt met een knappe vijfde plaats in Vallnord als resultaat.

Het grootste ‘slachtoffer’ van de sterke prestatie van Rissveds was Githa Michiels. De Belgische kampioene zag pas in de slotronde een podiumplaats in rook opgaan. Het zou voor Michiels de eerste podiumplaats uit haar carrière geweest zijn in een wereldbeker crosscountry, maar het werd net niet. Hopelijk kan ze volgende week in Les Gets nog een of meer plaatsje(s) beter doen dan haar zesde plaats in Vallnord. Anne Tauber eindigde dan weer als zevende.

Kate Courtney, Sina Frei en Elisabeth Brandau maakten de top tien compleet. De wereldkampioene ziet na haar mindere dag Jolanda Neff naderen tot op 75 punten in de tussenstand van de wereldbeker. Sophie von Berswordt en Lotte Koopmans werden respectievelijk 25ste en 47ste.

Uitslag World Cup MTB Vallnord 2019 vrouwen: www.vojomag.nl/news/anne-terpstra-wint-thriller-in-vallnord-rissveds-op-podium-michiels-6de

Nino Schurter vecht zich naar zijn 31ste wereldbekersucces

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel waren alle ogen in Vallnord gericht op Nino Schurter, Henrique Avancini, Mathias Flückiger en Gerhard Kerschbaumer. Of zou er een andere naam opstaan?

De Braziliaan Henrique Avancini was de eerste om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Avancini won op vrijdagavond op sublieme wijze de shorttrack en was vastberaden om ook in de crosscountry eindelijk eens te zegevieren. De Braziliaan spaarde zijn krachten niet en probeerde al in de openingsronde het verschil te maken.

Ondrej Cink zag het gevaar en reed als een speer het gat dicht.

Net op het ogenblik dat ook Nino Schurter (die onderweg de kleine foutjes opstapelde) uit de achtergrond probeerde terug te keren tot bij de koplopers, schudde Cink stevig aan de boom op de zwaarste beklimming van het parkoers. Avancini had geen antwoord in huis en in geen tijd liep de Tsjech uit tot een veertigtal seconden. Het zag er goed uit voor Cink en wat hadden we hem zijn eerste wereldbekerzege hard gegund. Groot was echter de verrassing toen aan het einde van de vijfde ronde een drietal bestaande uit Mathias Flückiger, Henrique Avancini, en Nino Schurter op en over Cink ging. Materiaalpech denk je dan, wat ook bevestigd leek te worden toen hij even later in de materiaalzone halt hield. De Tsjech greep echter bezorgd naar zijn borststreek en verklaarde later dat hij met een hartslag van 230 voelde dat er iets mis was … Cink vervolgde zijn wedstrijd nog wel en werd diep ontgoocheld tiende.

Vooraan lag de weg plots wagenwijd open voor iemand van het drietal Flückiger, Avancini en Schurter. Geslepen at Schurter eerst het bord van de anderen leeg om dan met een perfect getimede aanval de leiding over te nemen. Zijn landgenoot Mathias Flückiger moest het hoofd buigen en werd tweede.

Nino Schurter steekt de duim omhoog na een geslaagd weekend: Vallnord betekende zijn 31ste wereldbekerzege en hij neemt de leiding over in de tussenstand van de wereldbeker.

Het podium met van links naar rechts: Gerhard Kerschbaumer, Mathias Flückiger, Nino Schurter, Henrique Avancini en Jordan Sarrou.

Jens Schuermans werd in Vallnord de beste vertegenwoordiger van de Benelux. De Belgische kampioen werd 14de. Ook Kevin Panhuyzen reed een knappe wedstrijd en eindigde als 19de. Milan Vader (25ste), Wout Alleman (44ste), Rob Vanden Haesevelde (72ste) en Erno McCrae (79ste) waren de andere renners uit de Benelux in de uitslag.

Uitslag World Cup MTB Vallnord 2019 mannen: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-vallnord-nino-schurter-terug-op-een

World Cup MTB Vallnord U23: winst voor Ronja Eibl en Vlad Dascalu

De Duitse Ronja Eibl bezorgde Corendon-Circus een mooie zege bij de U23. De 20-jarige Eibl zegevierde voor het eerst in een wereldbeker bij de beloften.

Ze haalde het voor de Britse Evie Richards (foto) en de Italiaanse Martina Berta. Emeline Detilleux werd 23ste, Romana Carfora 29ste.

Uitslag World Cup MTB Vallnord 2019 U23 vrouwen

Bij de mannen-beloften haalde Vlad Dascalu het voor Jofre Cullell Estape en Filippo Colombo. Pierre de Froidmont haalde nog net de top 15 en David Nordemann werd 25ste. Clement Horny moest tevreden zijn met rang 58.

Uitslag World Cup MTB Vallnord 2019 U23 mannen

Door Jan Geys