World Cup XCC Vallnord: Neff en Avancini snellen naar winst

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Vallnord: Neff en Avancini snellen naar winst

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel, die de beste was in de twee eerste wereldbekers shorttrack van dit seizoen, moesten we in Vallnord op zoek naar een nieuwe naam. En de gelukkige winnaar werd net als vorig jaar de Braziliaan Henrique Avancini. Bij de vrouwen pakte de Zwitserse Jolanda Neff voor het eerst in haar carrière de zege in een wereldbeker shorttrack.

De juiste timing van Jolanda Neff

Copyright EGO Promotion / Thömus RN Swiss Bike Team

Keller nam enkele meters voorsprong en een halve ronde lang mocht ze dromen van een herhaling van haar zege van vorig jaar hier in de shorttrack van Vallnord. Wereldkampioene Kate Courtney reed het gat echter opnieuw dicht en zij nam in haar wiel ook de snelle benen van Jolanda Neff mee. Die laatste timede dit keer haar sprint perfect en met nog vijftig meter te gaan ging ze op en over Keller die moegestreden geen antwoord meer in huis had.

Voor het eerst in haar carrière was de Europese kampioene de beste in een wereldbeker shorttrack, waardoor ze in de tussenstand ook enkele punten goedmaakt op Kate Courtney. Alessandra Keller hield wereldkampioene Courtney nog nipt af en eindigde als tweede, Courtney werd derde. Anne Terpstra reed een heel aandachtige wedstrijd en eindigde knap vijfde. Anne Tauber en Githa Michiels reden wiel in wiel over de meet en eindigden respectievelijk als 14de en 15de.

Copyright EGO Promotion / Thömus RN Swiss Bike Team

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Vallnord 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/07/valn_xcc_we_results_y.pdf”]

Henrique Avancini net als in 2018

Copyright EGO Promotion / Thömus RN Swiss Bike Team

Bij de mannen lag het tempo van bij de start ontzettend hoog. En dat hadden we te danken aan twee namen, Mathias Flückiger en Henrique Avancini. De Zwitser nam de eerste rondes voor zijn rekening en vervolgens bleef de Braziliaan ronde na ronde aan de kop sleuren. Even waren we bang dat hij daarmee zijn kansen in de sprint stevig hypothekeerde. In de voorlaatste ronde probeerde Gerhard Kerschbaumer iedereen te verschalken, maar Henrique Avancini liet zich niet verrassen en nam al snel terug over.

In de laatste ronde leek het erop dat Nino Schurter in het wiel van Avancini in een ideale positie zat om eindelijk een zege in de wereldbeker shorttrack achter zijn naam te schrijven, maar Avancini liet de Zwitser geen schijn van kans om zijn wiel naast (of over) dat van de Braziliaan te gooien. Schurter moest weer tevreden zijn met plaats twee, maar halveert wel zijn achterstand in de tussenstand om de wereldbeker op de afwezige Mathieu van der Poel tot 115 punten.

Maxime Marotte eindigde als derde, Gerhard Kerschbaumer knap als vierde in een discipline die hem als klimmer toch heel wat minder moet liggen. De track in Vallnord ligt echter op grote hoogte en Kerschbaumer heeft goede herinneringen aan deze plek, want hij was hier vorig jaar de beste in de crosscountry. Titouan Carod eindigde als vijfde.

Er stonden ook drie renners uit de Benelux aan de start. Jens Schuermans werd 22ste, Kevin Panhuyzen 35ste en Milan Vader 36ste.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Vallnord 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/07/valn_xcc_me_results_y.pdf”]

Meer over de wereldbeker MTB vind je in ons dossier over de nieuwigheden, prototypes en andere trends die ons tot hiertoe zijn opgevallen in het wereldbekercircuit: www.vojomag.nl/pro-bike-check-xc-2019-de-mooiste-fietsen-en-nieuwigheden-uit-de-paddocks

DoorJan Geys