Best of | World Cup MTB Nove Mesto: een kat-en-muisspelletje bij de vrouwen

Door Olivier Béart -

  • Sport

Best of | World Cup MTB Nove Mesto: een kat-en-muisspelletje bij de vrouwen

Tijdens de wereldbeker MTB in Nove Mesto waren we bij de vrouwen getuige van een prachtig kat-en-muisspelletje tussen Jolanda Neff en Annika Langvad, waarbij aan het einde van het verhaal de sterkste met de winst ging lopen. Achter hen reed Belgisch kampioene Githa Michiels de ziel uit haar lijf om op een mooie ereplaats te eindigen, iets wat ook Anne Tauber en Anne Terpstra lukte. 

Is de start al gegeven? Nee, geen paniek! De rensters staan nog achter het startlint terwijl de vele fotografen zich naar een mooi plekje begeven om die start in beeld te brengen.

Dit keer zijn de rensters wel vertrokken …

En wie rijdt er al aan de leiding? Juist, Jolanda Neff.

In de startloop deelt ze zelfs een eerste tik uit aan haar tegenstandsters, want Neff heeft meteen een kleine voorsprong op de rest.

Achter haar vormt het peloton een lang lint. Elisabeth Brandau, de nummer vijf van Albstadt, komt als tweede door en neemt Annika Langvad mee in haar spoor. Ook Pauline Ferrand-Prevot, Emily Batty en Belgisch kampioene Githa Michiels zijn goed gestart.

Ziet de rest Jolanda Neff nog terug voor de finish? De Zwitserse is in ieder geval niet zinnens om zich in te houden en gaat solo de eerste ronde in.

Achter haar is de achtervolging ingezet.

Tot onze grote verbazing zien we dat Annika Langvad (of “Langvadova”, zoals men hier in Tsjechië zegt) enkele bochten verder al op en over Jolanda Neff is gegaan. Een sterk nummer van de Deense!

De scherprechter van Nove Mesto: lang, steil en brutaal!

Annika Langvad heeft van die beklimming geprofiteerd om een klein kloofje te slaan met Jolanda Neff. Wat een verschil met vorige week in Albstadt, toen we Langvad ronde na ronde dieper in de buik van het peloton zagen wegzakken. Jolanda Neff weet echter op de rotsblokken van Nove Mesto haar acrobatische troeven voor 100% uit te spelen en keert telkens terug tot op het wiel van de Deense.

We keren terug naar de langste beklimming van de omloop. Langvad voert de forcing, maar de wereldkampioene kraakt niet.

Pauline Ferrand-Prevot is ondertussen opgerukt naar plaats drie. De Duitse Elisabeth Brandau doet wat ze kan om het wiel van de Française te volgen, maar even later moet Brandau haar snelle start bekopen. Een nieuw podium zit er vandaag dan ook niet in voor haar; ze zou als elfde eindigen.

Achter de rug van Kate Courtney, vorig jaar nog belofte, zet Belgisch kampioene Githa Michiels na een goede start haar opmars verder richting de top tien. De ‘grote dupe’ daarvan is Anne Tauber, die halfweg de wedstrijd net buiten de top tien bengelt.

Een derde plaats zoals vorige week in Albstadt, en eerder dit seizoen in Stellenbosch, ligt voorlopig niet binnen handbereik voor de Nederlandse kampioene.

Terwijl Kate Courtney even verder compleet de mist ingaat op de BMX-afdaling, blijft Githa Michiels ronde na ronde indruk maken. Is ze op weg naar haar beste resultaat ooit in de world cup MTB?

En wat gezegd over deze Anne Terpstra? Begin dit jaar zat ze nog in zak en as thuis met een gebroken enkel en ook voor de start stuurde ze geen al te optimistisch bericht de wereld in. “Terwijl iedereen vertelt dat ze klaar zijn voor de wedstrijd, moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik er vandaag niet klaar voor ben. Maar de wereldbeker MTB wacht nu eenmaal niet en dus ga ik mijn best doen …”

Die vrees was echter ongegrond, want Terpstra reed een dijk van een wedstrijd in Nove Mesto.

Aan de rand van het parkoers heeft niet iedereen oog voor de wedstrijd. Deze jongedame is namelijk een huisje aan het bouwen “als schuilplaats voor de fietsen, moest het beginnen regenen,” aldus een lachende papa.

Maar van regen is totaal geen sprake. Er is amper een wolkje te zien en het wordt alsmaar warmer. Het sein voor Annika Langvad om het gaspedaal even los te laten. Neff profiteert en pikt haar karretje terug aan, terwijl Pauline Ferrand-Prevot de koplopers in het vizier heeft.

Ferrand-Prevot moet echter toezien hoe Langvad en Neff opnieuw van haar wegrijden en in haar rug voelt de Française de hete adem van de Canadese Emily Batty. Batty heeft goede herinneringen aan Nove Mesto; in 2016 won ze hier nog een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen MTB.

De jaren lijken maar geen vat te hebben op Gunn-Rita Dahle. De taaie Noorse was halfweg de wedstrijd nog steeds in de running voor een podiumplaats. Zelf zijn we de tel al kwijtgeraakt, maar iemand fluisterde ons toe dat, moest Dahle erin lukken om op het podium te eindigen, dit al voor de zeventigste keer zou zijn in haar carrière! Met een gemiddelde van zeven world cups per seizoen heeft Dahle dus een slordige tien jaar onafgebroken op het podium gestaan!

Vooraan kan het duel beginnen …

… en in de laatste ronde neemt Langvad het initiatief. Op elke beklimming geeft ze vol gas, maar Neff wil niet breken.

PFP zit nog steeds op drie …

… en Emily Batty op vier.

Na een slechte start door mechanische problemen is Maja Wloszczowska vanuit de achtergrond helemaal doorgestoten naar plaats vijf, dit ten nadele van Gunn-Rita Dahle die net naast het podium zal eindigen. Wloszczowska was de hele week ziek en gaf vrijdag nog forfait voor de shorttrack. Gesteund door het talrijke publiek, waaronder traditiegetrouw heel wat Polen, werd ze vijfde.

Langvad probeert steeds om als eerste aan de afdalingen te beginnen om Neff geen kans te geven om er vanonder te muizen.

Vol spanning wachten we aan de laatste technische zone op de doorkomst van de koplopers. Ondanks de 80% regel, die moet vermijden dat de kop van de wedstrijd gehinderd wordt door tragere concurrentes, zit de voorrijder op de motor de achterblijfsters al op de hielen. Uitgeput nemen ze de laatste hindernissen …

Het verschil met de koploopsters is enorm. Neff speelt alles of niets en vliegt door de rockgarden. Langvad moet enkele meters prijsgeven, maar panikeert niet. Ze weet dat het vlakke slot naar de finish in haar voordeel speelt.

Van zodra beiden voorbij zijn, draaien de hoofden naar het grote scherm om maar niets te missen van de finish. In de sprint is Langvad duidelijk de sterkste en na het wereldkampioenschap in 2016 en de wereldbeker in 2017, wint ze voor het derde jaar op rij in Nove Mesto.

Ook Githa Michiels knalt voor de laatste keer door de rockgarden. Michiels ziet in Nove Mesto jaren van hard werken eindelijk beloond worden en eindigt als zevende, haar beste resultaat ooit in de world cup MTB.

Anne Tauber voelde in het begin van de wedstrijd nog de inspanningen van de shorttrack op vrijdag, maar ze eindigde nog net in de top tien. Wat natuurlijk nog steeds een heel mooi resultaat is; van een 23-jarige kunnen we nu eenmaal niet verlangen dat ze elke week op het podium staat. Al zouden we het natuurlijk wel leuk vinden!

Een breed lachende Anne Terpstra werd knap twaalfde.

Lotte Koopmans en Annemarie Worst (foto) eindigden respectievelijk als 54ste en 59ste.

Later komen we ook nog uitgebreid terug op de wedstrijd van de heren!

De uitslag vindt je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-nove-mesto-githa-michiels-anne-tauber-in-de-top-tien

DoorOlivier Béart