Best of | World Cup XCO #1: Schurter, een Spanjaard en een bravourestuk!

Sport
22 May 2017 — Jan Geys

De eerste World Cup XCO van het seizoen 2017 zag dan wel de grote favoriet Nino Schurter triomferen, maar ook achter de wereldkampioen viel er in Nove Mesto veel te beleven. Zo kwam de Spanjaard Valero bijna het feestje van Schurter verstoren, was er een Franse armada die de degens met elkaar kruiste en vocht ene Mathieu van der Poel zich uit de verre achterhoede een weg terug naar voren zoals we nog maar zelden gezien hebben in de geschiedenis van het mountainbiken. Aan de hand van ons fotoalbum blikken we terug op een zeer bloedstollende wedstrijd.

Het publiek vindt steeds en masse de weg naar het biatlonstadium van Nove Mesto Na Morave, waardoor de sfeer er zowel rond de omloop als in de tribunes voor de nodige kippenvelmomenten zorgt. Er was wel iets minder publiek dan tijdens de wereldkampioenschappen van vorig jaar, maar toch blijft dit publiek het oorverdovendste van het hele seizoen.

De wedstrijd is amper enkele meters oud of daar is de eerste verrassende wending van de dag al. Mathias Stirnemann breekt zijn ketting en vliegt over zijn fiets. In zijn val sleurt hij het grootste deel van het peloton mee tegen de vlakte, waaronder het merendeel van de Belgen en Nederlanders.

De grootste favorieten worden echter niet gehinderd door de val van Stirnemann, maar de rest van het peloton bevindt zich meteen wijdverspreid over het parkoers. Boven op de top van de langste klim van de startloop leiden Thomas Litscher en David Valero de dans. Nino Schurter volgt daar al aandachtig in het wiel. Helemaal achteraan op de foto herkennen we Belgisch kampioen Ruben Scheire.

 

Publiekslieveling en thuisrenner Jaroslav Kulhavy heeft het daarentegen al moeilijk. Hij blesseerde zich tijdens de training aan zijn ribben en kan niet over al zijn krachten beschikken. En dat is er aan te merken, want Kulhavy ‘zwemt’ ergens rond de vijftigste positie, ver van zijn normale plaats in het peloton. Kulhavy neemt dan ook geen risico’s op de vele technische stroken van de Tsjechische omloop.

Thomas Litscher probeert de wedstrijd op de eerste singletrack meteen open te breken …

… maar Nino Schurter blokt zijn poging af.

Ook Maxime Marotte, Jordan Sarrou en Stéphane Tempier zitten vooraan. Julien Absalon lijkt daarentegen het ritme niet te kunnen volgen. Zouden zijn allergieën hem hier nog parten spelen, want het pollenseizoen is hier nog volop bezig en bij overmaat van ramp geraakte ook zijn bagage verloren, zodat Absalon de dagen voor de wedstrijd zijn medicatie miste.

Ver achter iedereen volgt nog een eenzame Mathias Stirnemann. Het publiek schreeuwt hem echter vooruit en de Zwitser zou uiteindelijk nog als 65ste eindigen.

We zijn halfweg de eerste ronde en Nino Schurter acht zijn moment al gekomen. Zijn aanval doet pijn en achter hem woedt er een eerste selectie. Een drastische …

Want slechts één iemand is in staat om de olympische kampioen te volgen, de Spanjaard David Valero. Valero werd vorig jaar al eens vijfde in Lenzerheide, maar zo uitdrukkelijk hadden we hem nog nooit op de voorposten zien meestrijden. ”Ik was zo blij om hem daar bezig te zien,” aldus zijn teammanager aan de finish. ”David werkt al enkele jaren zeer hard en deze winter trainde hij steviger als nooit tevoren om deze eerste world cup voor te bereiden. Als alles in zijn plooi valt en de trainingen vruchten afwerpen, dan voelt dat geweldig aan.”

Achter het kopduo leidt de Fransman Jordan Sarrou de jacht.

In zijn spoor volgen Stéphane Tempier en … Julien Absalon, wiens motor duidelijk begint aan te slaan. Absalon klit aan het wiel van de renner van Bianchi.

De Nederlandse kampioen Hans Becking rijdt achter hen de longen uit zijn lijf …

… en ook Jens Schuermans lijkt zich in zijn sas te voelen in het begin van de wedstrijd. Schuermans heeft natuurlijk goede herinneringen aan Nove Mesto; in 2013 won hij hier nog de wereldbekermanche bij de U23. De top twintig ligt dan ook binnen bereik voor Schuermans, want de eerste twee rondes rijdt hij rond op de 21ste plaats. Tot hiertoe ziet het er goed uit!

Vooraan vechten Schurter en Valero een hevig duel uit. De Spanjaard doet niet onder voor de Zwitser … meer zelfs, hij permiteert het zich zelfs om resoluut aan de leiding te gaan rijden! En dat op een omloop die Nino Schurter uitermate goed ligt, want hij was hier al maar liefst vier keer de beste. Enkel Kulhavy was in het verleden in staat om de Zwitser hier tot twee keer toe te verslaan.

Maar op twee ronden van het einde plaatst Nino Schurter een meedogenloze nieuwe aanval op de langste beklimming van de omloop.

Valero moet een klein gaatje laten, niet veel, maar toch genoeg.

De Franse armada vecht een verbeten strijd uit. Absalon probeert een kloofje te slaan, maar noch Maxime Marotte, noch Jordan Sarrou kraken. Ook de Zwitser Mathias Fluckiger gaat nog vlot mee, maar de renner van Radon wordt in de voorlaatste ronde door pech ver achteruit geslagen. Een zeer ontgoochelde Fluckiger zou pas als 31ste eindigen.

Mathieu van der Poel schiet ondertussen bliksemsnel naar voren. We beginnen te beseffen dat de kleinzoon van Raymond Poulidor hier een heus bravourestuk aan het realiseren is, waar enkel de allergrootsten toe in staat zijn. We waren er zo van onder de indruk dat we er een apart artikel aan hebben gewijd!

Het is ook lang geleden dat we Marco-Aurelio Fontana nog zo strijdvaardig aan het werk hebben gezien in een wereldbeker. Fontana mikte in 2016 volop op de Olympische Spelen, waar hij door een lekke band met lege handen achter bleef. Vandaag heeft de Italiaan echter uitzicht op een top tien notering.

Vooraan kan Nino Schurter zich geen fout veroorloven, maar de Zwitser kraakt niet. Valero volgt nog steeds op dertig seconden.

De Spanjaard van MMR stelt zijn tweede plaats veilig, wat meteen zijn beste resultaat is in de wereldbeker. De toekomst zal uitwijzen of het hier om een eendagsvlieg gaat, maar iets zegt ons dat hij wel eens zou kunnen uitgroeien tot één van de nieuwe tenoren.

En de vier Fransen gaan ondertussen gewoon door met onderling een robbertje te vechten. Julien Absalon hangt op enkele meters …

Aan de finish

Terwijl Schurter en Valero elkaar feliciteren …

… is het toch Julien Absalon die na een fenomenale slotronde de derde plaats kan wegkapen. Maxime Marotte en Jordan Sarrou volgen wat verderop.

Het voltallige stadium veert op als ze zien hoe een machtige Mathieu van der Poel zich naar een schitterende achtste plaats sprint. De Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Italiaan Marco-Aurelio Fontana eindigen in zijn schaduw.

Het laatste applaus is echter voor Jaroslav Kulhavy die als 55ste zou eindigen. Na afloop was hij echter niet optimistisch over zijn kansen om tijdig gerecupereerd te geraken voor Albstadt. Vooral ook omdat hij tijdens de wedstrijd opnieuw ten val was gekomen op zijn al pijnlijke ribben …

De Belgen en Nederlanders

De glansprestatie van de dag mogen we gerust op naam zetten van deze Mathieu van der Poel. Van der Poel zorgde in Nove Mesto voor het beste Nederlandse resultaat in de wereldbeker van de afgelopen tien jaar, maar zijn honger is duidelijk nog niet gestild: “Ik ben fier op mijn wedstrijd, maar ik ben ook ontgoocheld. Wie weet waar ik had kunnen eindigen zonder die val bij de start en een tweede val later in de wedstrijd …”

En we moesten niet veel verder in het klassement zoeken of we botsten al op de tweede Nederlandse naam. Hans Becking reed in Nove Mesto naar een geweldige 15de plaats en behaalde daarmee zijn beste persoonlijke resutaat in de world cup. Iets waar hij op voorhand zelfs niet van durfde dromen, want Becking mikte op een plaats in de top dertig.

Belgisch kampioen Ruben Scheire reed een constante wedstrijd en was na afloop tevreden met het resultaat. “Dit is de plaats waar ik vandaag thuishoorde …” Scheire werd 29ste en was daarmee de beste Belg.

Maar eigenlijk had Jens Schuermans de beste Belg in de uitslag van de wedstrijd moeten zijn, want de Limburger begon sterk aan zijn wedstrijd. In de eerste ronden had hij uitzicht op de top twintig, maar een gebroken pedaal besliste er nog maar eens anders over. Hopelijk staat Dame Fortuna volgende week wel aan zijn zijde.

Bart De Vocht voelde zich zoals steeds uitermate in zijn sas op de technische omloop en werd 37ste.

Michiel van der Heijden knokte zich naar een veertigste plaats en had het niet onder de knie vandaag. “Ik werd even opgehouden door die val bij de start en had het moeilijk het goede ritme te vinden. Het blijft ook moeilijk om een betere startpositie te veroveren …”

Ook Kevin Panhuyzen werd opgehouden door de val bij de start en door de adrenaline probeerde hij zo snel mogelijk het gat naar de kop van de wedstrijd dicht te rijden. Iets wat hij in de eerste en tweede ronde meteen cash betaalde. “Ik kwam rond de 70ste plaats door aan het einde van die tweede ronde, gelukkig kon ik me nadien herpakken en terug wat opschuiven,” aldus een licht ontgoochelde Panhuyzen. Zijn ploegmakker Frank Beemer, die hier nog in het spoor van Panhuyzen volgt, werd 73ste.

Sébastien Carabin werd 62ste en …

… de jonge Robin Vanden Abeele 106de.

Het podium van de dag

Dames en heren, hier zijn Nino Schurter, David Valero, Julien Absalon, Maxime Marotte en Jordan Sarrou! Met de onvermijdelijke selfie natuurlijk!

Bye bye Nove Mesto, tot volgend jaar voor de tweede manche van de World Cup XCO 2018!

Hier kan je de andere verslagen van Nove Mesto nalezen:
– Het verslag van het exploot van Mathieu van der Poel
– Onze fotoalbums van de wedstrijd bij de dames en de dames U23
– Ons verslag van de heren U23
– En tot slot de volledige uitslagen de heren elites