Bidonhouders: een oplossing voor elk probleem

Door Adrien Protano -

  • Techniek

Bidonhouders: een oplossing voor elk probleem

Groot, klein, zwaar, zelfs raar, … Bidonhouders zijn er in alle soorten en maten. Zoals altijd is het enerzijds een kwestie van smaak, maar daarnaast zijn sommige modellen meer bedoeld voor een specifiek gebruik, terwijl andere geschikt zijn voor een grotere meerderheid. Maar welke oplossing past nu het best bij mijn persoonlijk gebruik? Dit lijkt misschien eenvoudig en voor de hand liggend, maar we vonden het toch nuttig om (nogmaals) een ​​overzicht te geven: 

De bidonhouder werd een tijdlang achteruitgeduwd door de drinkrugzakken, maar de laatste tijd is het accessoire weer in de gunst gekomen van veel beoefenaars.We gaan hier het eeuwige debat over extra gewicht op de rug of op de fiets niet aanzwengelen en houden het bij een overzicht van de verschillende oplossingen om op je fiets te installeren.Iedereen heeft ergens in huis, op de bodem van een la, wel een (of meer) bidonhouders rondslingeren.Maar er zijn bidonhouders en bidonhouders.Want ook al lijkt dit accessoire misschien basic, het is ondertussen verkrijgbaar in zoveel verschillende modellen en vormen dat we dachten dat het nuttig zou zijn om nogmaals een overzicht te maken.Dat gezegd hebbende, moet worden opgemerkt dat dit artikel niet bedoeld is om alle bestaande modellen op de markt op te sommen, maar eerder om een ​​representatief voorbeeld te presenteren.Hiervoor vertrouwden we op het assortiment van het Franse merk Zéfal, dat op dit gebied een van de breedste catalogi op de markt heeft en direct mee op de kar sprong toen we dit thema noemden.

Vertrekken doen we telkens vanuit een thema om de meest geschikte oplossingen te bespreken: 

Ik heb te weinig plaats in mijn frame

Ook al zien onze frames er soms heel fraai uit, toch kunnen onze huidige mountainbikes ook voor de nodige kopzorgen zorgen als het gaat om het plaatsen van een bidonhouder. Denk maar aan onze full suspensions met hun grote schokdempers of onze e-bikes.Op basis van deze observatie hebben de fabrikanten bidonhouders bedacht waarbij de bidon niet langer langs boven uit de bidonhouder wordt genomen, maar wel langs de zijkant. Het idee lijkt misschien simplistisch, maar iemand moest er wel opkomen. Nadeel is dat bij deze openingen de bidon minder vast in de bidonhouder zit, wat met name bij het mountainbiken een probleem kan vormen. Want de primaire functie van een bidonhouder is toch om de bidon stevig vast te houden!

Concreet kunnen we op ons voorbeeld hierboven, een Orbea Rallon, duidelijk zien dat er zonder zijwaartse opening geen drinkbus mee zou kunnen!Om ervoor te zorgen dat de drinkbus goed vastzit, zijn deze modellen vaak iets zwaarder en complexer dan die met de klassieke opening bovenaan.Als je voor deze oplossing kiest, vertrouw dan op erkende specialisten en vermijd de goedkopere modellen, omdat bij deze laatste het verlies van de bidon bijna gegarandeerd is in de eerste de beste afdaling.Plaats in deze bidonhouders ook geen te grote bidons. Kies voor een exemplaar van 500 ml of maximaal 600 ml. Als de architectuur van je frame de ruimte laat, zal een meer klassieke bidonhouder altijd effectiever zijn, ook al zijn er tegenwoordig uitstekende zijwaartse modellen te vinden op de markt.

Weet dat bij het kiezen van het model je ook de kant moeten kiezen waarlangs je de drinkbus uit de bidonhouder wil halen: links of rechts. Tenzij je kiest voor een omkeerbaar model, zoals de Zefal Pulse Z2 die je kunt zien op de foto’s hierboven.Deze oplossing is in gebruik erg praktisch en meer modulair/veelzijdig.Een tweede aandachtspunt waar we niet vaak aan denken: de kant waarlangs de drinkbus uit de bidonhouder wordt genomen, keert bij dezelfde bidonhouder om wanneer deze op de onderbuis of op de zitbuis wordt geplaatst (als je plaats hebt voor twee bidonhouders). Nog een reden om voor een omkeerbaar model te kiezen om vergissingen en hoofdpijn te voorkomen!

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een kleinere drinkbus, zoals dit exemplaar van 300 ml dat dus makkelijker een plaatsje zal vinden op de fiets.Maar dan mag je niet te dorstig zijn of je uitstapjes niet te lang …

Ik ben een grammenjager (op de fiets)

Voor sommigen is dit een echt dogma. Overal zoeken ze naar een manier om elke overbodige gram te schrappen, en dus ook in details zoals de bidonhouder.Er zijn veel vederlichte carbon oplossingen te vinden op de markt.De Zefal Pulse L2 die op bovenstaande foto’s te zien is, weegt bijvoorbeeld maar 18 gram (inclusief de meegeleverde aluminium bouten).

Carbon is niet alleen lichter, het stelt fabrikanten ook in staat om (nog meer dan met staal of plastic) tijdens het ontwerp te spelen met het vinden van een goed compromis tussen flexibiliteit en stijfheid. Op die manier verkrijgen ze een ​​bidonhouder die zo dicht mogelijk aansluit bij de behoeften van het gebruik waarvoor hij is bedoeld (flexibeler om gemakkelijker gebruik mogelijk te maken, of juist strakker om de bidon steviger vast te houden).

Deze oplossing lijkt vanwege het gewicht dus ideaal voor sportief gebruik in crosscountry of zelfs in marathons, maar ook vanwege het gebruiksgemak, zonder afbreuk te doen aan de perfecte pasvorm van de bidon.

Ik heb een bijzondere voorliefde voor vintage en klassiek

Als alles wat met vintage te maken heeft je aanspreekt, dan is deze categorie iets voor jou.Afgezien van het esthetische argument, hebben deze stalen bidonhouders over het algemeen het voordeel dat ze sterker en duurzamer zijn dan die van plastic. En ze zijn natuurlijk ook veel goedkoper dan de carbon modellen.De legering maakt het ook mogelijk om ze met de hand enigszins “te plooien”, zodat de bidonhouder zich perfect aanpast aan de bidon in kwestie en aan de wensen van de biker.

Maar zoals altijd is er een “maar”: voor dit sterkere materiaal betaal je een prijs op de weegschaal, aangezien deze oplossing over het algemeen zwaarder is dan zijn soortgenoten gemaakt van de bovengenoemde materialen.Zo is de Zefal Vintage die deze categorie illustreert met zijn 80 gram de zwaarste in dit overzicht.

Ik heb een krap budget

Voor zij die een krap budget hebben of simpelweg niet graag veel geld willen spenderen aan een bidonhouder, zijn er ook veel betaalbare oplossingen te vinden op de markt.

Hoewel ze zwaarder zijn dan hun concurrenten uit edele materialen als carbon en titanium en ze minder gedetailleerd zijn afgewerkt, overtroffen de goedkopere bidonhouders vaak onze verwachtingen.Het bewijs dat je niet altijd naar het ultieme hoeft te streven om iets te krijgen dat werkt. Zo kost de hier afgebeelde Pulse A2 slechts 8,95 euro. 

Ik heb geen kracht … help!

Natuurlijk weten we dat geen enkele bidonhouder die naam waardig problemen oplevert voor het gebruik door een volwassene.Bij dit hoofdstuk denken we eerder aan gebruik door een kind.Naast de side pull-modellen die bovendien zeer geschikt zijn voor kleine frames, moet je weten dat er enkele modellen bestaan die flexibeler zijn dan het gemiddelde, zoals de Zéfal Spring in de afbeelding hierboven, die daarom gemakkelijker te gebruiken is.Dit type bidonhouder op basis van thermoplastische hars is inderdaad soepeler dankzij het gebruikte materiaal en de vorm.Ze zijn natuurlijk voorbehouden voor kleine drinkbussen, maar wanneer je rekening houdt met deze voorzorgsmaatregel zullen ze de drinkbus goed omklemmen. 

Bidonhouder en opslagruimte, een vernieuwd huwelijk

Je reparatieset of reserve-binnenband in een bidonhouder plaatsen, is niet nieuw.Maar de laatste jaren zien we een trend om de berijder te bevrijden van zijn rugzak door zo veel mogelijk spullen direct op de fiets op te bergen.We denken natuurlijk aan ons drinken, maar ook aan het kleine reparatiemateriaal.Met dit in gedachten is een bidonhouder met opbergvak of een multitool volkomen logisch.

Van zeer minimalistisch tot de meest complete, er zijn veel modellen die verschillende oplossingen bieden.De Zefal Z2i die dit deel van het artikel illustreert, heeft bijvoorbeeld aan de ene zijkant schroefdraad waarin een CO2-patroon kan gedraaid worden. Aan de andere kant is dan weer een universele houder voorzien voor een minipomp of een tweede patroon.Veel merken bieden andere oplossingen aan en sommige exemplaren bevatten een multitool zoals de in het verleden geteste Syncros MB Tailor Cage.

Sommige fabrikanten hebben ook ‘bidons’ in de catalogus staan die bedoeld zijn om iets op te bergen. Deze zijn vaak kleiner, met een dop zonder drinktuit, en soms gevoerd aan de binnenkant om gerammel te voorkomen. Ze vormen een speciaal alternatief voor opbergoplossingen op de fiets, zoals riemen of dragers.Op een fiets met twee bidonhouders kan je zo gemakkelijk iets om te drinken meenemen, evenals lekkernijen en gereedschap.

Sommige ‘bidons’ hebben een doorzichtige dop of opbergruimte, andere zijn meer basic, zoals deze Z Box van Zefal.

Ik heb er nooit genoeg!

Hoewel sommige fietsen (om te bikepacken) ruimte hebben voor drie of zelfs meer bidonhouders, moet je soms ook op een klassieke fiets meer water meenemen.Ook daar zijn oplossingen voor: zowel om meer bidonhouders op het frame te plaatsen als op het stuur of de zadelpen.Deze modellen met een klem kunnen, net als de Zefal bidonhouderbevestiging, op veel plaatsen worden geïnstalleerd.Let wel op de diameter en vorm van het onderdeel waarop je hem wilt monteren.Er is een beetje speling mogelijk, zoals bij onze set-up op een D-vormige Syncros-zadelpen (het bewijs dat het ook buiten gewone zadelpennen werkt), maar het is het beste om zo dicht mogelijk bij de zadelpen te blijven.Merk ook op dat de oriëntatie van de bevestiging van de bidonhouder verstelbaar is op het hier gepresenteerde model, waardoor montage op een verticale (zadelpen) of horizontale (stuur, enz.) basis mogelijk is.

Alternatieve oplossingen

Uiteraard mogen we de alternatieve oplossingen niet vergeten. Er zijn immers enkele originele ideeën, denk maar aan de oplossing van Fidlock.Het principe is simpel: verwijder de bidonhouder … of reduceer hem in ieder geval tot zijn eenvoudigste vorm.Het systeem neemt dan de vorm aan van een klein plaatje met twee ronde magnetische inzetstukken die de klassieke bidonhouder vervangen.Omdat de bidon wordt vastgehouden door middel van magneten, heb je wel een specifieke bidon nodig die ook voorzien is van magneten. 

Op papier is deze oplossing zeer aantrekkelijk (Fidlock is overigens niet langer het enige merk in dit segment, ook al blijft het de grootste), maar het heeft voor- en nadelen.Wat de voordelen betreft, is er natuurlijk de discretie van de bidonhouder en dat je nog meer een zijwaarte beweging dient te maken. Toch is dit alternatief volgens ons niet voor alle praktijken aan te raden: het klopt dat het magnetische systeem gemakkelijk te hanteren is en dat het prettig te gebruiken is bij stilstand of bij lage snelheid (enduro bijvoorbeeld, waar je niet drinkt tijdens de specials maar wel tijdens de rustmomenten), maar we vinden het wel minder praktisch dan een “klassieke” bidonhouder bij gebruik in crosscountry, waar je drinkt terwijl je geconcentreerd moet blijven en (soms snel) moet rijden.Kortom, als je alleen op rustige momenten drinkt, oké, maar verder blijft een klassieke oplossing wat ons betreft passender.

Proost!

DoorAdrien Protano