Bike Check | Onze custom Focus Raven 8.9 voor het Snow Bike Festival

Door Stijn Delagaye -

  • Techniek

Bike Check | Onze custom Focus Raven 8.9 voor het Snow Bike Festival

Wie denkt aan mountainbiken in dikke pakken sneeuw, denkt al snel aan fatbikes als ideale gezel. Ook ik twijfelde lang welke fiets ik zou meenemen naar het Snow Bike Festival in het Zwitserse Gstaad. Na lang wikken en wegen koos ik niet voor zo’n stoer monster, maar wel voor een custom Focus Raven 8.9.

Waarom ik toch niet voor de fatbike ging? Wel, wie ons verslag van het Snow Bike Festival heeft gelezen, weet dat ik met een zekere ambitie naar de Zwitserse Alpen ben vertrokken. Om een knaltijd neer te zetten in de proloog, gokte ik op mijn smallere 2.2″-banden en … paden met hard gereden sneeuw.

Want is een fatbike nu echt nodig in het Snow Bike Festival? Moeilijk te zeggen. Na de editie van 2018 zou ik ja geantwoord hebben. Toen waren de weersomstandigheden in het voordeel van deze stoere monsters. Sneeuwbuien en een zachte temperatuur maakten het me toen zeer moeilijk met mijn ‘gewone’ fiets.

Dit jaar waren de omstandigheden heel wat gunstiger voor de smallere en snellere wielen, op enkele stukken na. De door een pistenbully geprepareerde pistes lagen er perfect bij. Wegzakken in de sneeuw deed ik enkel wanneer ik off-piste ging. Ook de singletracks door het bos, waar de machines niet bij de sneeuw kunnen, vielen dit jaar goed mee. Uiteraard zou ik voor een winterse tocht door Fins Lapland, waar je dieper de wilde en ongerepte natuur intrekt, een andere keuze maken, maar voor het Snow Bike Festival volstaan gewone 29″-wielen. De bandenkeuze daarentegen lijkt me veel belangrijker.

Vooraan koos ik voor een Maxxis Ardent (2,25″) en achteraan voor een Ardent Race (2,2″), beiden met een bandendruk van ongeveer 1,2 bar (voor een biker van 80 kilogram). Dit bleek ter plaatse niet de allerbeste keuze. Volgende keer zou ik eerder gaan voor een grover profiel, zoals een Schwalbe Nobby Nic bijvoorbeeld. En ik zou gaan voor een bredere band, zo breed als maar past in je vork en frame. Moest daar een 29 Plus-band in passen, dan heb je het beste van twee werelden. Snelle 29er-wielen en toch brede banden, zonder in het extreme te vallen zoals op een fatbike.

De Maxxis-banden lagen rond een handbuild wielset, van 29 inch dus, met carbon velgen. Ik koos voor velgen met een interne breedte van 29 millimeter zodat het loopvlak van mijn banden minder bol zou staan. Een breder en vlakker loopvlak zorgt voor meer grip in de sneeuw. DT Swiss 240-naven, gepimpt met zwarte 240s decals, en DT Revolution-spaken maken mijn wielen af. Het totaalgewicht van deze wielset: 1250 gram.

Zoals gezegd koos ik dus voor een Focus Raven 8.9 waar ik niet veel originele onderdelen meer liet opstaan. Het medium carbon frame weegt slechts 885 gram, zelf rijd ik met een large. Het frame van de Raven doet het wel nog zonder de Boost-standaard.

De verende voorvork (van origine is de Focus Raven 8.9 uitgerust met een RockShox SID RL van 100 millimeter) liet ik voor de gelegenheid thuis en in de plaats daarvan kwam een vast exemplaar van Focus. Op sneeuwpistes heb je nu eenmaal geen last van wortels of stenen, althans als de laag sneeuw dik genoeg is. De vork is uiteraard uit carbon, alles met het oog op een snelle chrono en een zo laag mogelijk gewicht.

Om te schakelen rekende ik op het neusje van de zalm, een Sram XX1 Eagle 12-speed met Absolute Black 36t ovaal kettingblad. Baat het niet zo’n ovalen kettingblad, dan schaadt het zeker ook niet. Elke seconde is van belang.

De Shimano XTR-remmen met remschijven van 160 millimeter zorgden ervoor dat ik tijdig kon afremmen op de steile skipistes. De cockpit wordt gevormd door een Enve-stuur van 720 millimeter dat ik heb ingekort naar 700 millimeter, een carbon Focus concept CPX-stuurpen en grips van Race Face.

Het zachte Fizik Tundra-zadel werd gemonteerd op een carbon zadelpen uit het huis van Focus.

Geen flat pedals met pinnen voor mij, maar wel gewone klikpedalen in combinatie met, heel belangrijk, winterschoenen.

Het totaalgewicht van deze custom Focus Raven 8.9 draait rond de 7,8 kilogram.

Het is een detail dat niet meteen met de fiets te maken heeft, maar tot slot wil ik ook nog even stilstaan bij mijn drinkbus. ‘s Morgens vulde ik mijn drinkbus met hete thee, zodat ik onderweg iets warm te drinken zou hebben. Dit jaar was het tijdens de eerste drie ritten echter ontzettend kou en de thee was dan ook al snel bevroren. Volgende keer kies ik toch maar beter voor een isolerende bidon. Gelukkig kon ik onderweg ook rekenen op de ‘warme’ bevoorradingen van de organisatie.

Meer info op www.focus-bikes.com

Ons verslag van het Snow Bike Festival in Gstaad kun je hier terugvinden: www.vojomag.nl/snow-bike-festival-gstaad-de-jacht-op-het-podium

DoorStijn Delagaye