BK MTB Houffalize: Githa Michiels en Jens Schuermans maken favorietenrol waar!

Sport
22 July 2019 — Jan Geys

Het Belgisch kampioenschap mountainbike keerde voor zijn 32ste editie terug naar de plaats waar het Belgische mountainbiken zo vergroeid mee is, Houffalize! Over het parkoers hoorde je dit keer alvast niemand klagen en ook het weer deed een duit in het zakje om van deze kampioenschappen een zomers topweekend te maken.

Vrouwen

Voor de favorieten valt er op een BK meer te verliezen dan te winnen. De druk lijkt dan ook groter dan tijdens een wereldbekerwedstrijd.

Voorlopig is er echter niemand in België die ook maar aanstalten kan maken op de troon van Githa Michiels, maar pech loert in elke wedstrijd om de hoek. Even was er paniek toen in de eerste ronde de ketting tegenpruttelde.

Maar uiteindelijk reed Githa Michiels in Houffalize probleemloos naar haar achtste Belgische titel op rij, de negende in totaal.

Vorig jaar was Emeline Detilleux nog goed voor brons, dit jaar werd het zilver voor de 20-jarige Waalse. De achterstand op Michiels was nog aanzienlijk (8’03”), maar van haar wordt verwacht dat ze in de toekomst de fakkel kan overnemen van Githa Michiels.

Joyce Vanderbeken maakte de omgekeerde beweging, van zilver vorig jaar naar brons dit jaar.

Veerle Cleiren knokte zich naar een vierde plaats.

Alice Pirard zien we niet zo vaak meer aan de start van een crosscountry, maar voor het Belgisch kampioenschap maakte ze een uitzondering. Pirard, die eind juni in Malmedy nog de tricolore veroverde in de marathon, werd in Houffalize vijfde.

Kristien Achten (foto’s met de klok mee, links bovenaan te beginnen) is niet echt bekend met crosscountry. Ze schuimt steevast de marathons en endurowedstrijden af, ook voor Vojo (lees hier haar avonturen in de Swiss Epic of Singletrack 6 maar eens na), maar ze waagde zich in Houffalize toch aan het BK. En ze vond het nog leuk ook, met een zesde plaats als resultaat. Inge Roggeman, Britt Segers en Steffi Witvrouwen eindigden op de plaatsen zeven tot negen. Ook ex-Belgisch kampioene Kristien Nelen was van de partij, zij werd tiende.

Heren

Daan Soete was bij de heren het snelst uit de startblokken.

Eens de snelle start van Daan Soete verteerd, kwam er een drietal samen aan de leiding. Kevin Panhuyzen, voor het eerst te zien in het truitje van zijn nieuwe team Cube-Pro Fermetures, Daan Soete en uittredend kampioen Jens Schuermans.

Jens Schuermans maakte van de lange klim naar de aankomst gebruik om enkele prikjes uit te delen aan zijn medevluchters.

Maar het was wachten tot aan het einde van de derde ronde (van de vijf) dat de Limburger er definitief vandoor ging.

Jens Schuermans verzilverde in Houffalize zijn goede benen die hij de voorbije weken ook in de wereldbeker toonde en wordt voor het derde opeenvolgende jaar Belgisch kampioen.

Kevin Panhuyzen pleziert zijn nieuwe team meteen met een podiumplaats en het zilver, al was hij zelf toch wat ontgoocheld na afloop. “Op het BK telt maar één plaats!” was zijn commentaar aan de finish.

Daan Soete veroverde net zoals vorig jaar het brons.

Nick Vanpol eindigde op zijn eerste BK als vierde. Normaal is dit de meest ondankbare plaats, maar de drie vooraan waren duidelijk te sterk vandaag.

Erno McCrae bolde wat later als vijfde over de streep.

Wout Alleman, Tom Meeusen, Kenneth Coomans, Jochen De Vocht en Laurent Evrard maakten de top tien compleet.

U23, U19 en U17

Ook Timo Kielich volgt zichzelf op als Belgisch kampioen bij de beloften. Na een sterke inhaalrace eindigde zijn ploegmakker Niels Derveaux als tweede, Niels Vandeputte (vorig jaar nog Belgisch kampioen bij de junioren) werd derde.

Bij de junioren stond er geen maat op Lukas Malezsewski. Hij haalde voor Jarne Vandersteen en Sander Hubrechts.

Tessa Zwaenepoel was de beste bij de junior-vrouwen, voor Kiona Crabbé en Amber Slegers. Bij de nieuwelingen ging de winst naar Daan Depuydt en bij de meisjes-nieuwelingen naar Julia Grégoire (foto). Verder waren er ook nog titels voor Jo Pirotte (masters 1), Kurt Tempst (masters 2) en Remi Cara (fun).

De podia bij de meisjes-nieuwelingen, vrouwen-junioren en elitevrouwen (van links naar rechts).

De podia bij de nieuwelingen, junioren, beloften en elites (met de klok mee, links bovenaan te beginnen).

Uitslag Belgisch kampioenschap MTB Houffalize 2019: www.chronorace.be/Classements