Cape Epic 2021 | Proloog: Jordan Sarrou in het geel!

Sport
16 October 2021 — Olivier Béart

Ja, dit jaar vindt de Cape Epic plaats in oktober en niet in maart zoals gewoonlijk het geval is. Dit verandert toch wel een aantal zaken en zorgt ervoor dat we andere gezichten zien aan het front van deze legendarische wedstrijd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Jordan Sarrou, die pas voor de tweede keer deelneemt aan de Cape Epic, en het minste wat we kunnen zeggen is dat hij dit jaar een heel goede start maakt door de proloog te winnen met zijn ploegmaat Matthew Beers. Hier de hoogtepunten van de eerste dag:

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

Door Covid kon de Cape Epic 2021 niet zoals gewoonlijk in maart worden gehouden. In plaats van het evenement voor een tweede opeenvolgend jaar af te gelasten (er was geen Cape Epic in 2020), gaf de Zuid-Afrikaanse organisatie er de voorkeur aan alles uit te stellen tot oktober, aan het einde van het seizoen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Dit jaar geen Scott-Sram team, en dus ook geen Nino Schurter en Lars Forster aan de start om hun titel van 2019 te verdedigen. Ook geen Enrique Avancini en Manuel Fumic, maar dat was geen vrijwillige keuze: de Duitser raakte immers aan het eind van het wereldbekerseizoen geblesseerd en is nog niet hersteld. Er zou in principe wel nog een sterk Cannondale-duo aan de start staan, met Simon Andreassen en Alan Hatherly … maar Andreassen moest kort voor de start een spoedoperatie ondergaan wegens een blindedarmontsteking!

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Maar er zijn ook enkele andere en nieuwe gezichten die op de voorgrond kunnen treden van deze Cape Epic 2021. Dit is met name het geval voor de Fransman Jordan Sarrou, die in 2018 al had deelgenomen aan de Cape Epic, maar ook niet stond te springen voor een nieuwe deelname aan het begin van het seizoen. Na zijn 31ste plaats, had hij immers veel tijd nodig gehad om te herstellen. Maar met de verschuiving naar het najaar, aarzelde hij niet lang toen zijn Specialized-team hem voorstelde om samen met Matthew Beers (die in 2019 als 5de eindigde) te rijden onder de kleuren van het goede doel Songo. Geen domme zet, want het team won vandaag meteen de proloog!

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Zoals de naam al aangeeft, is de proloog niet echt een typische etappe van de Cape Epic, want het is een tijdrit van slechts 20km, maar wel met 600 positieve hoogtemeters met de klim naar de top van de beroemde Tafelberg die vlak bij Kaapstad ligt. Het is dé klassieker van de Cape Epic waar we nooit genoeg van krijgen … maar dit jaar was die nog uitdagender door regen op een deel van het parcours! In oktober is het weer wat minder “zomers” dan in maart en dit kan een factor zijn om rekening mee te houden de komende dagen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Achter het Songo team zijn het Filippo Colombo en Juri Zanotti die de tweede plaats veroverden. De aandachtige “kijkers” zullen opmerken dat dit een mooie revanche is van Sarrou op de Zwitser Colombo, die de Fransman een week geleden nog belette een record van vier overwinningen op de Roc d’Azur te vestigen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Het podium wordt vervolledigd door twee grote favorieten en echte specialisten van de lange afstand: de kersverse wereldkampioen marathon Andreas Seewald, en zijn teamgenoot Martin Stosek. Zodra de etappes langer worden, zullen zij degenen zijn om naar uit te kijken!

Met een zeer mooie 4de plaats tekent het Belgische duo bestaande uit Frans Claes (een heel ervaren deelnemer van de Cape Epic) en Jens Schuermans (meervoudig Belgisch XCO kampioen en Cape Epic rookie) voor een opmerkelijke start op deze 2021 Cape Epic. Benieuwd wat ze gaan doen tijdens de rest van de week!

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Martin Frey en Simon Stiebjahn (foto) maken de top vijf rond, voor het team met nummer 1 van Urs Huber en Simon Schneller.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Kleine teleurstelling voor Samuele Porro (3de in 2019) en zijn nieuwe Trek-ploegmaat Fabian Rabensteiner, want zij werden slechts 14de op deze proloog.

Photo by Kelvin Trautman/Cape Epic

Onder de bekende wielrenners aan de start van de wedstrijd vinden we de Australiër Lachlan Morton, die samen rijdt met Kenneth Karay. Wij herinneren ons dat Morton een hype was gedurende de laatste Ronde van Frankrijk, waarvoor hij niet geselecteerd was door zijn ploeg EF Cycling. Hij reed echter solo, zonder enige auto/trein/vliegtuig verbindingen, en bleef steeds het peloton voor. Hij eindigde samen met zijn ploegmaat als 25ste.

Photo by Gary Perkin/Cape Epic

Bij de vrouwen was het ook een Team Specialized dat de proloog won, met Sina Frei en Laura Stigger. Het jonge duo, bestaande uit de wereldkampioen shorttrack en de jonge Oostenrijkse, maakte indruk op deze korte afstand en nam al 1’30 voorsprong op hun naaste achtervolgers. Het valt nog te bezien hoe zij de rest van de week zullen doorkomen, maar dit jaar zijn zij de enige twee vertegenwoordigsters van het XCO wereldniveau aan de start. Ze moeten opboksen tegen de andere vrouwelijke bikers die echt gespecialiseerd zijn in lange afstanden.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Het podium bij de vrouwen bestond voor de rest uit de Zuid-Afrikaanse Candice Lill en Mariske Strauss, op de voet gevolgd door het duo Ariane Lüthi en Robyn De Groot.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

In de andere categorieën vermelden we graag de overwinning van de “legendes” van het Bulls-team, Alban Lakata en Karl Platt, in de Master categorie (foto); van de onverslijtbare Bart Brentjens met Peter Vesel in de Grand Master categorie (ze staan 33ste overall net voor de eerste dames, en zouden op het podium staan in de Master categorie!), en van het duo Laura/Sebastian Stark in de Mixed categorie. Bij de amateurs vermelden we de mooie 73ste plaats van het Franse duo Sébastien Fabri/Cédric Barret (11de bij de Masters) en de 77ste plaats algemeen van de Belgen Wim Lemal/Camiel Liekens.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Maandag is het tijd voor de eerste “echte” etappe van deze Cape Epic 2021, met 98km en 1850 positieve hoogtemeters op het programma!

Meer informatie en alle resultaten: https://www.cape-epic.com/