Cape Epic: een terugblik op de proloog

Door Jan Geys -

  • Sport

Cape Epic: een terugblik op de proloog

Onder een loden zon werd vandaag de veertiende editie van de Cape Epic op gang geschoten, de grootste mtb stage race ter wereld. Rond het immense Meerendaal Wine Estate kregen de renners een proloog van 26 kilometer voor de wielen. Die proloog bestond uit drie lange klimmen, een strook asfalt, maar ook enkele schitterende singletracks en vooral adembenemende uitzichten over de Tafelberg en Tafelbaai. En de toppers legden meteen hun kaarten op tafel. We blikken terug.

Kulhavy en Sauser op de stoffige tracks van de West-Kaap. Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Op de vierde plaats zien we met Christoph Sauser een oude bekende terug. Ook dit jaar vormt de Zwitser weer een duo met de Tsjech Jaroslav Kulhavy (Investec-Songo-Specialized).

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

De uittredende winnaars Karl Platt en Urs Huber (Bulls) werden zesde, maar zij kijken al wel tegen een achterstand aan van meer dan drie minuten op het Duits-Braziliaanse duo.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Afwachten hoe de Cannondale-renners de komende marathonetappes gaan overleven, want een proloog is niet vergelijkbaar met wat komen gaat. Al mogen we niet vergeten dat Fumic en Avancini met ambitie naar de Cape Epic zijn afgezakt en dat ze samen in 2016 ook al de slotetappe wonnen.

De laaglanders dan. De Belgen Sébastien Carabin en Frans Claes zijn sterk aan de Cape Epic begonnen en ze eindigden nog nipt in de top tien, op vier en een halve minuut van de winnaars. Dit ziet er goed uit voor de komende dagen, want een proloog ligt vooral de Belgische marathonkampioen Frans Claes iets minder. Het was dan ook de explosievere Carabin die Claes op sleeptouw nam tijdens de proloog.

Op de twaalfde plaats eindigden de jonge wolven van Scott-Sram: de Nederlander Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht (zoon van…). Onderweg kregen ze een boost toen ze hoorden dat ze tijdelijk de tweede tijd hadden, maar van der Heijden wist aan de finish wel al dat het moeilijk zou zijn om het podium te halen, gezien de sterke renners die nog onderweg waren. Ex-veldrijders Sven Nys en Sven Vanthourenhout ten slotte eindigden op de 41ste plaats in de proloog.

Hoeft het nog gezegd dat het warm was vandaag?

Dames: eerste leiderstrui voor Sabine Spitz en Robyn de Groot

Sabine Spitz en Robyn de Groot in de oranje leiderstrui. – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Sabine Spitz en Robyn de Groot (Ascendis Health) reden op de Hoogekraal’s trails naar de eerste leiderstrui in de Cape Epic. Voor de 45-jarige Spitz was dit een primeur, nadat ze vorig jaar wel al drie etappes won, terwijl haar Zuid-Afrikaanse teammaatje ook vorig jaar reeds de beste was in de proloog. De Nederlandse Hielke Elferink reed samen met de Zwitserse Cornelia Hug naar de zevende plaats. De Belgische Alice Pirard en de Française Sabrina Enaux vielen dan weer net buiten de top tien en eindigden als elfde.

Mixed: wie anders dan Rissveds en Frischknecht?

Jenny Rissveds neemt Thomas Frischknecht op sleeptouw – Photo by Dominic Barnardt/Cape-Epic/SPORTZPICS

Ze werden vooraf natuurlijk al gezien als de grote favorieten en in de proloog stond er geen maat op de olympische kampioene Jenny Rissveds en haar teammanager en mentor Thomas Frischknecht. Afwachten nu hoe Rissveds de volgende dagen zal doorkomen, want voor de Zweedse is haar eerste deelname aan de Cape Epic een grote stap in het onbekende.

George Hincapie en Cadel Evans zijn ook begonnen aan hun Cape Epic. Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de masters ging de overwinning naar de ‘oude’ krijgers Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd-American Eagle). De jaren lijken maar geen invloed te hebben op de allereerste olympische mtb-kampioen uit de geschiedenis. Samen reden ze naar een sterke 23ste tijd overall. Maar de weg is nog lang, zeker als je weet dat ex-tourwinnaar Cadel Evans en George Hincapie (BMC Absa) in hun spoor als derde eindigden bij de masters, op 24 seconden van Brentjens en Azevedo.

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Hoe het wel moet …

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

… en hoe niet!

Morgen starten en finishen de renners in Hermanus, dat vooral gekend is voor het spotten van walvissen. Tussenin wacht hen een etappe van 101 kilometer met 2300 hoogtemeters.

Het verslag van de proloog kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/news/cape-epic-proloogwinst-voor-fumic-avancini

DoorJan Geys