Cape Epic 2024 | Interview Sebastian Fini: “Nino en ik zijn hier om ons te amuseren.”

Door Romain Viret -

  • Staff pick

  • Sport

Cape Epic 2024 | Interview Sebastian Fini: “Nino en ik zijn hier om ons te amuseren.”

Sebastian Fini is ondertussen al 10 jaar op rij Deens kampioen XCO, eindigde 9 keer op het podium in de wereldbeker en is met zijn gedachten reeds bij de Olympische Spelen van Parijs die komende zomer plaatsvinden. Maar hij koos er aan het begin van dit seizoen ook voor om het avontuur aan te gaan en samen met de tienvoudige wereldkampioen XCO Nino Schurter deel te nemen aan de Cape Epic. Voorafgaand aan de grootste MTB-meerdaagse ter wereld mochten we hem enkele vragen stellen:

De Cape Epic is een legendarisch evenement op de XC-marathonkalender. Op het programma van dit jaar staan ​​617 kilometer en 16.500 hoogtemeters verdeeld over 8 ritten.

Het deelnemersveld telt dit jaar heel wat toppers, waaronder ex-winnaars als Sofía Gómez Villafañe (2022), Matthew Beers (2021, 2023), Nino Schurter (2017, 2019), Howard Grotts (2018) en Vera Looser (2023), maar ook Hans Becking die een duo vormt met Wout Alleman, Mona Mitterwallner, Candice Lill, Anne Terpstra en Nicole Koller. Hoe het er tijdens de eerste twee ritten aan toeging, lees je hier: Absa Cape Epic 2024 #1: de eerste tekenen van de machtsverhoudingen.

Dit jaar vormt Nino Schurter een team met de Deen Sebastian Fini die door het seizoen voor een ander team uitkomt dan de Zwitser. Net voor de Cape Epic nam Fini de tijd voor ons om enkele vragen te beantwoorden.

Sebastian, een maand geleden kondigde je aan dat je tijdens de Cape Epic een duo zou vormen met Nino Schurter. Hoe denk je dat de samenwerking tussen jullie zal verlopen? 

Het wordt heel interessant! Dit is pas mijn tweede Cape Epic en het zal heel speciaal zijn om hem samen met Nino te rijden, dat is zeker. Hij is een zeer ervaren renner, hij won hier al, maar verloor ook door technische problemen. Dus ik denk dat het een goede ervaring zal zijn. We kennen onze sterke en zwakke punten en we gaan proberen het naar onze zin te hebben. Het is een lange race, we bekijken het van dag tot dag en zien wel hoe het gaat.

Heb je voorafgaand aan de wedstrijd samen met Nino kunnen trainen? 

Dit is de eerste race die we als duo rijden, maar we hebben de afgelopen twee dagen hier in Zuid-Afrika wel de kans gehad om samen te trainen. We hebben veel trails kunnen verkennen, vooral die rond Stellenbosch, wat echt een pluspunt is voor de race. Sommige etappes zijn te lastig om te verkennen, maar dat geldt voor alle renners. We gaan het tempo van de anderen volgen en zien wel hoe het gaat, ook al weet ik dat Nino gewend is om de leiding te nemen. Dat zal dit jaar ook gebeuren, zoveel is zeker.

Nino is een trouwe deelnemer die graag terugkeert naar de Cape Epic terwijl het voor jou nog maar je tweede deelname is. Wat trok je aan om opnieuw deel te nemen?  

Ik nam in 2019 een eerste keer deel en ik wilde heel graag terugkomen. Het is lang geleden dat ik een etappekoers heb gereden, maar ik geniet er enorm van. Elke dag moeten koersen en lang gefocust blijven, dat is iets wat ik erg leuk vind. De Cape Epic is een geweldig avontuur en samenwerken is iets speciaals en anders dan wat we normaal doen in XCO-races.

Dit is de tweede winter op rij waarin je enige tijd in Zuid-Afrika hebt getraind. Wat maakt dit land zo bijzonder?  

Hier, rond Stellenbosch, is de sfeer echt gaaf! Voor mij is het een van de beste plekken om te trainen. Ik woon in het noorden van Europa, waar het de hele winter behoorlijk koud is. Hier is het weer ideaal om te trainen.

Een XCO van 1u30 is niet hetzelfde als meerdere etappes achter elkaar afleggen. Heb je iets aangepast aan je fiets? 

We hebben niet veel veranderd. Het belangrijkste verschil is dat we alles bij ons hebben wat we nodig hebben om zelf de fiets te herstellen in geval van een breuk of een mechanisch probleem.

Samen met Nino heb je ervoor gekozen om tijdens de Cape Epic onder de teamnaam World Bicycle Relief te rijden, een internationale non-profitorganisatie dat gespecialiseerd is in het uitdelen van fietsen in achtergestelde gebieden. Waar kwam het idee vandaan om voor deze organisatie te rijden?

Nino en ik rijden in twee verschillende teams, wat best ingewikkeld kan zijn, dus kwam Nino op het idee om voor het goede doel te rijden. Wij kozen voor World Bicycle Relief omdat dit een organisatie is waarmee we dezelfde waarden delen en hierdoor zijn we onder dezelfde trui verbonden.

Photo by Sam Clark/ ABSA Cape Epic

2024 is een olympisch seizoen, maakt de Cape Epic deel uit van je voorbereiding?

Ik zou graag naar de Olympische Spelen gaan, dat is uiteraard een van de grootste doelen dit seizoen. We zijn hier om ons best te doen, maar we moeten ons ook voorbereiden op de komende wereldbekerwedstrijden. In de Cape Epic zal blijken hoe goed het gesteld is met onze vorm, maar als het niet goed genoeg is, dan is dit niet het einde van de wereld. We zijn hier vooral ook om plezier te hebben, te trainen en ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het hele seizoen.

Photo by Nick Muzik/ABSA Cape Epic

De dag na dit interview won het duo alvast de proloog om in de eerste rit als tweede te eindigen, ondanks een gebroken ketting voor Fini. Blijf Vojo volgen, want we zullen ook aandacht schenken aan de rest van de Cape Epic!

Hier kan je de Instagrampagina’s van Sebastian Fini en Nino Schurter volgen.

DoorRomain Viret