De Andalucía Bike Race door de ogen van ritwinnaar Wout Alleman!

Sport
24 May 2021 — Jan Geys

Oorspronkelijk stond de Andalucía Bike Race in april gepland. Te vroeg oordeelden de autoriteiten maar een maand later mocht het wel. Door het magere aanbod aan wedstrijden waren er sterke duo’s naar het zuiden van Spanje afgezakt, zo ook het nieuwe dreamteam gevormd door Tiago Ferreira en Wout Alleman. Deze laatste werd afgelopen winter binnengehaald bij het DMT Racing Team en kreeg in Andalusië zijn vuurdoop in een duo MTB-meerdaagse. Met wisselend succes, maar dat laten we Alleman zelf vertellen.

© DMT Racing Team / Rafa Romero

Wout, sinds enkele maanden behoor je tot het DMT Racing Team, een van de grootste marathonteams ter wereld. Hoe verliep de aanpassing?

De aanpassing is eigenlijk vrij vlot verlopen, vlotter dan ik had verwacht. Vanaf het begin dat ik het contract getekend heb, ben ik beginnen werken met de trainer van het team. Dat was voor mij de grootste aanpassing, want de trainingen waren zwaarder en langer dan ik gewend was, waardoor ik vaak vermoeid was. Voor de rest is het voor mij nog steeds een leerproces. Ik zit nu in een team met heel veel ervaring en een van de beste marathonrenners ter wereld. Ik leer er dagelijks bij.

© Andalucía Bike Race

Het lijkt ook wel een bevrijding want de laatste weken zit je in een heuse overwinningsroes …

Voor mij was het inderdaad een bevrijding. Vorig jaar was de druk die ik mijzelf oplegde om in een topteam binnen te geraken te groot. Het was te veel van moeten en dat werkt niet bij mij. Ik kan nu ook doen wat ik het liefst doe, namelijk marathonwedstrijden. De sfeer in het team is echt plezant en dat werkt motiverend, wat zich uiteindelijk in goede resultaten vertaalt (Wout won onder meer een rit in de Volcat, nvdr). Had iemand mij gezegd dat ik dit in mijn eerste marathonjaar zou kunnen presteren, dan had ik het waarschijnlijk niet geloofd.

© Andalucía Bike Race

In de Andalucía Bike Race vormde je een duo met Tiago Ferreira, hoe voelt het om naast een voormalig wereldkampioen – en regerend Europees kampioen – te mogen aantreden?

Voor mij is dit echt een mooie kans. Tiago heeft een palmares om U tegen te zeggen en ongelooflijk veel ervaring. Hij maakt mij sterker en om met hem in duo te mogen rijden, motiveert mij enorm om alles te geven op training en tijdens de wedstrijden. Tiago is ook degene die mij tijdens de koers bijstuurt en de tactische aanwijzingen geeft.

© Andalucía Bike Race

Het zorgt waarschijnlijk ook voor extra druk op je schouders? Hoe ga je daarmee om?

Met Tiago een duo vormen brengt inderdaad wel wat druk met zich mee. Hij rijdt enkel om te winnen en iedereen kijkt naar hem. Hij pusht mij ook om mij maximaal in te zetten op training en in de wedstrijden. Ik krijg veel tips en hij probeert zijn kennis en ervaring met mij te delen. Op zich kan ik wel vrij goed met die druk om. Ik zie het eerder als een voordeel en ervaar vooral positieve stress die mij beter doet presteren.

Beschrijf jullie eens als team? Delen jullie dezelfde sterke (en zwakke) punten of zijn jullie verschillend?

Wij zijn eigenlijk totaal verschillende types van renners maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Tiago is meer de man van de power en lange adem en iemand die op tempo koerst. Ik ben eerder een explosievere en een iets technischere renner. Het is dus heel lang moeilijk geweest tussen ons, maar na deze Andalucía Bike Race kan ik wel zeggen dat we elkaar gevonden hebben. Nu zien we het eerder als een voordeel, we proberen elkaar zo goed mogelijk aan te vullen.

© Andalucía Bike Race

Word je zijn vaste teammaat dit jaar? Of zijn jullie ook van plan te roteren met de andere teammaats?

Ik zal zonder blessures of onverwachte omstandigheden zijn vaste teammaat zijn voor dit jaar. We hebben nog enkele wedstrijden nodig om helemaal op elkaar ingespeeld te geraken, maar daar zijn we aan het werken. Voor mij is het ook de allereerste keer dat ik deelneem aan een duo-wedstrijd. Plots moet je rekening houden met iemand anders en je rijstijl aanpassen aan elkaar en dat is niet altijd even gemakkelijk als het lijkt. Na deze week zijn we er wel van overtuigd dat we samen mooie dingen kunnen laten zien.

© Andalucía Bike Race

In de Andalucía Bike Race liep het de eerste dagen (afgaande op de uitslagen) wat minder? Lag pech aan de basis?

We hebben ongelooflijk veel pech gehad, want de conditie was echt super. De laatste drie voorbereidingswedstrijden in Italië kon ik allemaal winnen, dus ging ik met veel vertrouwen naar Spanje. In de proloog hadden we bij het laatste checkpoint 20 seconden voorsprong op onze achtervolgers. Het noodlot sloeg echter toe in de laatste afdaling waar ik lek reed. We verloren heel wat tijd en kwamen uiteindelijk binnen als derde op een halve minuut van de winnaars.

© Andalucía Bike Race

Op dag twee verloren we in de laatste 5 kilometer wat tijd door een tactische en communicatiefout. De laatste klim begonnen we met een zestal teams. Tiago ging vol door terwijl ik op de limiet zat, met als gevolg dat hij boven moest wachten en we de eerste teams moesten laten rijden. Ik had mezelf te hard gepusht in het begin van de koers waardoor ik op het einde explodeerde. Allemaal deel van het leerproces voor mij. Het tijdsverlies werd wel beperkt en alles was nog mogelijk.

© Andalucía Bike Race

De derde rit was de zwaarste rit. Tot half koers verliep alles nog perfect tot Tiago een zware val maakte op zijn hoofd. We reden nog uit maar verloren veel tijd. Het belangrijkste was dat Tiago in orde was na zo’n smak. De volgende dag verhuisden we naar Cordoba. Op de eerste klim vielen we direct aan. Tiago kwam echter opnieuw ten val in een technische afdaling en brak hierbij zijn schoen. We besloten om op tempo uit te rijden en ons te sparen voor de komende dagen. Het klassement was voor ons toch al over.

© Andalucía Bike Race

We begonnen vol goede moed aan de voorlaatste rit, maar al na 200 meter brak mijn ketting. Onze andere teammaten herstelden mijn ketting waarna we met 3 minuten achterstand aan de wedstrijd begonnen. Andreas Miltiadis reed meer dan 10 kilometer op kop op het eerste vlakke stuk en zette ons aan de voet van de eerste klim af met een achterstand die op dat moment was teruggebracht tot minder dan een minuut. We konden snel aansluiten en maakten de koers mee hard. Op 5 kilometer van het einde kon enkel Bulls nog volgen toen Tiago opnieuw lek reed en zijn wiel kapot reed. Gevolg: 5 kilometer wandelen en een uur tijdsverlies.

Maar op de slotdag keerden jullie kansen …

In de slotrit hadden we eindelijk geen pech en daarbovenop had ik superbenen. De rit ging razendsnel van start omdat Buff-Scott (met Hans Becking, nvdr) een laatste poging deed om het eindklassement binnen te halen. Door ons tijdsverlies van de vorige dagen moesten we achterin starten en het duurde een half uur voor we vooraan konden aansluiten.

© Andalucía Bike Race

Omdat we voelden dat iedereen op de limiet zat, besloten we om op de top van de eerste klim aan te vallen. Nadien probeerde ik het tempo zo hoog mogelijk te houden. Tiago voelde zich niet super na zijn val en het wandelen naar de finish de dag voordien. Het werd dus nog nipt toen Buff-Scott in de finale opnieuw kwam aansluiten. Het was een hele opluchting dat we de rit in de sprint konden winnen.

© Andalucía Bike Race

Hoe gaat Tiago om met pech? Blijft hij rustig? Of wordt hij nerveus?

Tiago wordt snel nerveus en de ontgoocheling is meestal groot. Maar dat heeft iedere sportman op dit niveau. Je wil zoveel mogelijk winnen en als pech je tegenhoudt, moet je ontgoocheld zijn.

En jij?

Ik ben ook snel ontgoocheld en kan mij wel eens kwaad maken. Meestal duurt dat wel even, maar later kunnen we relativeren en kunnen we er wel eens mee lachen. We kunnen de knop vrij snel omdraaien en ons terug focussen op de volgende opdracht. Uiteindelijk weten we dat de conditie super is en de slechte resultaten door pech kwamen.

© Andalucía Bike Race

Hoe kijk je terug op de voorbije zes dagen?

Voor mij was dit een hele ervaring. Het was mijn eerste MTB Stage Race van 6 dagen en de eerste duo race voor mij. Het parcours vond ik super. Veel klimmen, technische afdalingen en afwisseling tussen korte en langere etappes. Ik heb veel ervaring en parcourskennis opgedaan die ik in de toekomst zeker nog zal kunnen benutten. Ook het stageracen algemeen bevalt mij. De sfeer na de wedstrijd is er heel aangenaam en familiair. Ik heb mij geweldig geamuseerd met het team, de sfeer is echt top en voor mij is het een hele opluchting dat ik mij af en toe eens kan tonen op het hoogste niveau. Ik heb superveel bijgeleerd en denk dat ik hier nog sterker ga uitkomen.

© Andalucía Bike Race

Kan je ons iets meer vertellen over het parcours van de Andalucía Bike Race? En wat voor type fiets zou je aanraden?

De eerste 3 dagen in Jaén gaan meer over een goed lopend parcours, veel bergop met enkele technische afdalingen. Rond Córdoba liggen dan weer de kortere en extreem steile klimmen met technische afdalingen en scherpe stenen. Het is dus ieder moment uitkijken voor valpartijen en lekke banden. Wij hebben de wedstrijd afgewerkt met de Protek Futura, een full suspension. Aangezien deze full suspension vrij licht is, is dit voor mij de beste keuze in marathonwedstrijden voor dit type terrein. Al werd de Andalucía Bike Race bij de mannen wel gewonnen op een hardtail. Maar iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur en iedere fiets heeft zijn voor- en nadelen.

© Andalucía Bike Race

Het niveau lag best hoog dit jaar want de Andalucía Bike Race was de eerste wedstrijd van de nieuwe UCI Marathon Series, rijd je ook de rest van die wereldbeker marathon?

Het niveau lag inderdaad best hoog, alle top-marathonteams waren afgezakt naar Andalusië. De nieuwe UCI Marathon Series zorgt wel voor een opwaardering van de marathondiscipline. Als team hebben wij er echter voor gekozen om ons niet te focussen op het eindklassement van de Marathon Series omdat het moeilijk is om deel te nemen aan alle wedstrijden. Wij gaan ons dus eerder focussen op de individuele events binnen de UCI Marathon Series en de kampioenschappen.

© Andalucía Bike Race

Welke wedstrijden worden je volgende doelen?

Ik ga nu enkele dagen naar huis en keer daarna terug naar Italië om mij in de Dolomieten voor te bereiden op het Europees kampioenschap dat op 20 juni gereden wordt in Zwitserland (in de marge van de Raid Evolénard, nvdr). Dat is het eerste hoofddoel van het jaar. Daarna staan er in juli en augustus opnieuw enkele Stage Races op het programma om terug op te bouwen naar het WK waar ik een parcours op mijn maat zal vinden.

© Andalucía Bike Race

Wout Alleman heeft dus duidelijk het goede ritme te pakken. Door tegenslag kwam dat er in de Andalucía Bike Race niet helemaal uit en dus is de 17de plaats in het eindklassement op meer dan een uur van eindwinnaars Urs Huber en Simon Schneller helemaal geen indicatie van de conditie. Laat ons hopen dat Vrouwe Fortuna de komende maanden wel aan zijn zijde mag staan.

Meer over de Andalucía Bike Race via www.andaluciabikerace.com