Déborah Motsch: mountainbiken in Nieuw-Zeeland, mijn reisgids! - Reizen in Nieuw-Zeeland: de voorbereiding en het leven met de locals

Door Déborah Motsch -

  • Natuur

Déborah Motsch: mountainbiken in Nieuw-Zeeland, mijn reisgids! - Reizen in Nieuw-Zeeland: de voorbereiding en het leven met de locals

Reizen in Nieuw-Zeeland: de voorbereiding en het leven met de locals 

Een goede voorbereiding van je reis zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt vertrekken. Maar pas op, dit wil niet zeggen dat je je hele reis van A tot Z moet plannen, dat zou jammer zijn! Er zijn vele manieren om je trip voor te bereiden. Zelf vind ik het leuk om het onverwachte op me af te laten komen. Achteraf blijken de momenten die je op die manier beleeft de meest onvergetelijke!

Een vliegticket kopen … inclusief fietstransport!

Dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Er is dan ook heel wat keuze: enkel de heenvlucht, een heen- en terugvlucht waarbij je de terugvlucht nog één of twee keer kan wijzigen of een klassieke heen- en terugvlucht. De gemiddelde prijs van een ticket bedraagt 1200 euro (heen- en terugvlucht) en de reis duurt ongeveer 30 uur, inclusief twee tussenstops. Een handige website om het goedkoopste vliegticket te vinden is Skyscanner en vliegen doe je op de drie grootste steden: Auckland, Wellington en Christchurch. Houd verder ook rekening met een tijdsverschil van 12 uur.

En de fiets? Dit is misschien wel het moeilijkste punt wanneer je een vliegticket koopt. De toegestane hoeveelheid ingecheckte bagage (inclusief fiets) wisselt van maatschappij tot maatschappij. Soms is dit bij dezelfde maatschappij zelfs verschillend van land tot land. Bij Emirates Airlines had ik recht op 32 kilogram ingecheckte bagage, inclusief mijn fiets. Daar kwam nog wel 11 kilogram handbagage bij. Ga je over dit gewicht, dan betaal je extra. Ook dat tarief verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Working Holiday Visum

Zij die graag gedurende een langere periode (maximaal 12 maanden) door Nieuw-Zeeland willen trekken en dit wensen te combineren met een werkvakantie moeten op voorhand een working holiday visum aanvragen. Aan dit visum zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn, mag je geen kinderen meebrengen, enz. Best is wel om even navraag te doen naar de laatste update van de voorwaarden, want ondertussen is er sprake van om de leeftijd op te trekken naar 35 jaar. Hier vind je meer info over het working holiday visum.

Een verzekering en een internationaal rijbewijs

Als je zo ver van huis gaat, kan je maar beter op voorhand controleren of je toch verzekerd bent. Hopelijk heb je dit niet nodig, maar je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Een valpartij is snel gebeurd en de medische kosten kunnen er hoog oplopen. Verder heb je ook een internationaal rijbewijs nodig als je van plan bent om ter plaatse een auto te kopen of te huren.

Niet te vergeten voor je vertrek …

– Controleer of je reispas/paspoort nog geldig is

– Geld wisselen (de wisselkoersen zijn thuis vaak voordeliger dan ter plaatse)

– Controleren of je kredietkaart nog geldig is

– Een fotocopy nemen van de belangrijkste documenten (reispas/paspoort, identiteitskaart, visum, vliegticket, verzekeringscontract, …) en ze inscannen naar een online service zoals bijvoorbeeld een Dropbox. Dit kan zeer handig zijn indien je je bagage verliest of bestolen wordt!

– Controleren of je een buitenlandse SIM-kaart in je telefoon of smartphone kan plaatsen.

– De app maps.me (offline GPS) en de benodigde kaarten downloaden!

– Een landkaart kopen

Je eerste nacht ter plaatse

Het is zover, je waagt je aan de grote sprong in het onbekende. Dit is altijd speciaal en je bent zowel uitgelaten als zenuwachtig voor wat je te wachten staat. Met grote ogen hoor je voor het eerst het Nieuw-Zeelandse accent (de ‘e’ klinkt vaak als ‘i’, wees dan ook niet verrast als men eerder ‘bid’ zegt dan ‘bed’) en je weet niet waar beginnen, want je wilt alles tegelijk ontdekken. Mijn goede raad is dan ook om op voorhand de eerste nacht (of enkele nachten) ter plaatse te boeken zodat je je daar al geen zorgen over dient te maken en alles rustig op je af kan laten komen. Een hotel of camping is perfect mogelijk, maar waarom zou je niet kiezen voor een jeugdherberg, WWOOFing of couchsurfing. Op deze laatste manieren leg je al veel sneller contact met andere backpackers of locals die je meteen op weg zullen helpen naar de leukste adresjes. Wie weet houd je er vrienden aan over waarmee je een tijdje samen op pad gaat. En vergeet niet dat je nog altijd een grote fietsdoos bij je hebt, wat het geen pretje maakt om lang te moeten zoeken achter een slaapplaats. Op dit moment vloek je daar misschien wel eens voor, maar ik kan je verzekeren dat je er geen spijt van zal hebben dat je je fiets hebt meegebracht.

Voor wie de begrippen WWOOFing en couchsurfing niet moest kennen, een woordje uitleg. Net zoals bij Couchsurfing krijg je ook bij WWOOFing gratis logement, in ruil moet je bij WWOOFING wel enkele uren helpen op de farm. Voor zij die graag een beetje comfort en een veilige thuishaven wensen alvorens op roadtrip te vertrekken is dit een goed alternatief. Ik koos zelf voor de laatste optie en ik heb het me geen moment beklaagd. Ik kon terecht bij een familie in New Brighton, vlak bij de oceaan. De avonden bracht ik met een tiental andere WWOOFers door rond het haardvuur, luisterend naar elkaars verhalen. We hadden ook het geluk dat onze gastfamilie een biorestaurant/bar openhield, Antidote. We aten er elke middag en ontdekten er de cultuur van de smoothie (recepten op de website).

Inpakken

Ik kan me best voorstellen dat velen van jullie regelmatig op weekend trekken om te gaan mountainbiken en dat jullie auto dan uitpuilt van de bagage. Ik stelde mezelf trouwens ook steevast de volgende vraag: hoe ga ik in godsnaam al het nodige kunnen meenemen voor een roadtrip van zes maanden? Het antwoord is simpel, of je nu voor een weekend of voor zes maanden op reis gaat, je moet exact hetzelfde (of zelfs iets minder) meenemen. Je kan dan ook best zo weinig mogelijk meenemen, enkel het hoogstnoodzakelijke volstaat, zoals fietskleren en wat comfortabel zittende spulletjes. De keuze tussen een rugzak en koffer is afhankelijk van je plannen. Zelf koos ik voor een rugzak van 65+10 L, een kleinere rugzak voor de handbagage en een fietsrugzak.

Mijn volledige packing list ga ik jullie sparen, maar er zijn toch enkele belangrijke zaken die je al snel durft te vergeten: een reisstekker voor NZ, een multistekkerdoos, een oplader met USB-poorten voor in de auto, een externe batterij en wat muziek en een kleine luidspreker (wanneer je geen autoradio hebt is dit zeer handig voor de uren die je onderweg bent met de auto).

Een kartonnen doos of een fietszak?

Als je een lange reis plant, moet je vooral aan de praktische kant denken. Een fietszak is moeilijk op te bergen en neemt veel plaats in beslag. Ik opteerde dan ook voor de kartonnen doos die ik bij aankomst meteen kon weggooien. En dan begint het spelletje Tetris. Meestal volstaat het om de wielen, de pedalen, de derailleur en het stuur te demonteren en om alles goed te beschermen met een schuimrubberen buisisolatie en stukken mousse. En vergeet niet om achteraan en in je vork een as te monteren, want anders riskeer je dat de boel bij elkaar plooit tijdens het transport. Tot slot moet je de lucht uit je banden laten en CO2-patronen laat je ook best thuis! Ik besliste ook om mijn tubeless-banden te laten voor wat ze zijn en om met binnenbanden te rijden, dit om ter plaatse niet meteen te staan sukkelen met een minipomp om mijn banden in orde te krijgen. En vergeet je helm en fietsschoenen niet! Zit je nog steeds onder het toegelaten gewicht? Goed zo!

Bij aankomst 

Eens ter plaatse kan je de stad waar je verblijft wat verkennen, maar er staat je ook nog wat papierwerk te wachten. Zo kan je een bankrekening openen (gratis en snel) en een Sim-kaart kopen. Dit laatste kan al meteen op de luchthaven.

Reizen met een camper of van

In Nieuw-Zeeland wisselen de vans vlotjes van de hand tussen de backpackers. Weet wel dat het kopen van een camper steeds een beetje een loterij is, want je weet nooit in welke staat de wagen echt is en hij kan het dan ook elk moment begeven. Dat hoort een beetje bij het spel. Idealiter koop je de wagen in de winter (goedkoper, want er is meer aanbod dan vraag) en verkoop je hem aan het begin van de zomer wanneer het merendeel van de backpackers aankomt.

De meeste backpackers geven hun campertje trouwens een naam en mijn auto luisterde naar de naam Conchita. Reizen met een camper betekent de absolute vrijheid! Je gaat en staat waar je maar wilt en je slaapt (bijna) overal waar je maar wilt (maar meer daarover verderop).

De app ‘maps.me’ kan een grote hulp zijn voor onderweg. In Nieuw-Zeeland zijn er veel gravel roads, vooral naar de skistations. Je bent gewaarschuwd!

Waar koop (en verkoop) je je van?

Zoals ik al eerder zei koop je je wagen idealiter in de winter (laagseizoen) en verkoop je deze best aan het begin van de zomer (hoogseizoen). Zoekertjes vind je in jeugdherbergen, op Facebookpagina’s genre ‘backpacker car NZ’ of op een car market.

Administratief volstaat het om op het postkantoor te gaan aangeven dat de bestuurder van de wagen wijzigt en het postkantoor bezorgt je dan een document dat dienst als inschrijvingsbewijs.

Ik heb alles natuurlijk omgekeerd gedaan en had dan ook geen geluk bij de verkoop van mijn wagen. Ik kocht mijn auto in november in Christchurch en probeerde hem in april te verkopen in Auckland. Maar waar ik ook probeerde, overal was er een overaanbod. Zo hing het hoekje in de jeugdherberg overvol met zoekertjes, puilden de Car Markets uit van de wagens en ook op de Facebookpagina’s kwam geen einde aan de lijst met zoekertjes. Ik heb voor mijn wagen geen enkele serieuze kandidaat aan de lijn gehad en uiteindelijk moest ik de dag voor mijn vertrek noodgedwongen mijn auto voor ocharme 500 NZD aan een plaatselijke garage verkopen.

Welke auto?

Benzine of diesel? Diesel is goedkoper, maar je moet wel een taks betalen naargelang het aantal afgelegde kilometers. Benzine is volgens mij dan ook praktischer.

Self contained of niet? Dat hangt van je eigen verlangens af … Self contained heeft het grote voordeel dat je meer overnachtingsmogelijkheden hebt. Een van wordt als self contained beschouwd wanneer je er drie dagen mee kan rondtrekken met voldoende drinkbaar water aan boord en zonder dat je je afvalwater en je chemische toilet moet leegmaken.

Ingericht of niet? Ook hier heb je de keuze: ofwel koop je een ingerichte van, ofwel richt je hem zelf in.

Vergeet verder ook niet om de geldigheid van je WOF (Warrant of Fitness) te controleren, dit is de technische controle in NZ die alle zes maanden moet vernieuwd worden. Ook de geldigheid van je Vehicle Registration and Licensing moet je controleren. Meer uitleg vind je op de website NZ Transport Agency.

En tot slot heb je ook een autoverzekering nodig. De meest gebruikte is de Third Party Car Insurance van AA Insurance.

Waar overnachten?

Wild kamperen is verboden in Nieuw-Zeeland. Doe je het toch, dan riskeer je een boete van 200 NZD. Er zijn trouwens kampeerplekken genoeg die in prijs variëren van 6 tot 10 NZD. Voor de self contained wagens is er nog meer keuze en het merendeel van die plaatsen is ook gratis. Vaak zijn deze overnachtingsplaatsen ook voorzien van sanitair (lavabo en toilet, soms zelfs met koude douches). Als je geluk hebt, staat er zelfs een wasmachine (zelf heb ik dit maar twee keer meegemaakt).

Ik raad je aan om de app ‘wikicamp’ of ‘campermate’ te downloaden, zodat je steeds kan zoeken naar de beste overnachtingsplaats.

Het leven in een van

TO-TA-LE VRIJ-HEID! Zou ik dit anders kunnen omschrijven? Wat is er mooier dan onderweg te beslissen waar je gaat stoppen om de nacht door te brengen en te genieten van de sterrenhemel, te ontbijten met je tenen in het zand, … een droom!

Om je te wassen neem je best een jerrycan water van minstens tien liter mee en eventueel koop je jezelf ook nog een zonnedouche.

Al mijn voedingswaren en kledij kon ik opbergen onder de houten constructie van mijn bed. Onder die houten constructie bleef het koel genoeg om mijn verse voedingswaren te bewaren, zelfs op warme dagen.

Ik had niets bij me om me ‘s avonds bezig te houden en de eerste avonden in mijn van duurden dan ook vrij lang. Vergeet dus zeker geen boek(en) of wat muziek (plus een kleine luidspreker) en enkele films te downloaden.

Werken

Werk vinden is geen probleem in Nieuw-Zeeland, zeker niet in de grote toeristische steden. Je kan kiezen tussen restaurants, bars, het huishouden, shops of op farms waar je fruit kan plukken. Maar vergeet je working holiday visum niet waar ik het al eerder over had.

Op de volgende pagina vertel ik je meer over de mooiste spots om te mountainbiken. Klik daarvoor op de link hieronder:

DoorDéborah Motsch

Déborah Motsch: mountainbiken in Nieuw-Zeeland, mijn reisgids! - Reizen in Nieuw-Zeeland: de voorbereiding en het leven met de locals