Dossier | 8 voorspatborden op de testbank

Door Christophe Bortels -

  • Techniek

Dossier | 8 voorspatborden op de testbank

Regen en modder … het mag een echte mountainbiker niet tegenhouden! Maar niet alleen met de juiste kledij bescherm je jezelf tegen opspattend water of rondvliegende modderkluiten, ook een spatbord kan tijdens de wintermaanden een handig hebbeding zijn. Vojo verzamelde acht spatborden voor het voorwiel en onderwierp ze aan een test waarbij de vieze smurrie niet uit de weg werd gegaan.

De tijd dat we zelf creatief aan de slag gingen om een spatbord in elkaar te knutselen (vaak gemaakt uit een stukje binnenband), ligt ver achter ons. De spatborden van onze test worden op de vorkboog gemonteerd. Ze moeten opspattend water en modder tegenhouden vooraleer dit in het gezicht, of nog erger de ogen, terecht kan komen. De meeste van deze voorspatborden voorkomen ook dat er veel modder op en in de vork terechtkomt, wat de levensduur van de vork en dichtingen zal verlengen. Je ziet, er zijn veel voordelen verbonden aan dit kleine accessoire.

We verzamelden acht modellen waarmee onze testers de afgelopen maanden de modder indoken. Dit is het achttal, met prijzen gaande van 3 tot 43 euro: MarshGuard 275, B’twin Flash, RRP EnduroGuard Large, Syncros Trail, Slicy Enduro-DH Long Ultimate, Mudhugger FRX, RRP ProGuard Bolt On en Crud XL Fender. Bij de evaluatie hielden we rekening met het montagegemak, het beschermingsniveau, het gewicht, de prijs en de look.

Op de volgende pagina’s gaan we per model dieper in op de voor- en nadelen; beginnen doen we met de modellen die je nog zelf in vorm moet plooien, eindigen met de voorgevormde modellen:

DoorChristophe Bortels