Dossier | 8 voorspatborden op de testbank - Conclusie

Door Christophe Bortels -

  • Techniek

Dossier | 8 voorspatborden op de testbank - Conclusie

Conclusie:

Variatie troef in het wereldje van de voorspatborden, dat is het minste dat we na afloop van deze test kunnen zeggen. Klein of groot, wel of niet efficiënt, goedkoop of duur, sober of net kleurrijk, met kabelbinders of met bouten, … keuze te over.

Wanneer we naar de prijs-kwaliteitverhouding kijken, dan staat er in zijn categorie geen maat op de B’twin Flash, ook al is hij niet perfect. In de middenklasse doen de MarshGuard 275  en de RRP EnduroGuard wat er van hen verwacht wordt. Het verschil zit hem in deze categorie eerder in het uiterlijk en minder in de mate waarin de dichtingen van de vork worden beschermd. De Syncros Trail is bedoeld voor sommige gebruikers van Fox-vorken, maar bij dat model laat de mate van bescherming van de dichtingen te wensen over.

Bij de nog iets grotere modellen valt de Slicy Enduro-DH Long op met zijn vorm en hoge graad van bescherming. En als extraatje is dit spatbord ook nog eens personaliseerbaar.

Wil je echt gebeiteld zitten en zo weinig mogelijk spatten in het gezicht krijgen, dan heb je de keuze uit twee modellen: de FRX Mudhugger en de RRP ProGuard Bolt On. Eerstgenoemde is niet echt mooi afgewerkt maar wel zeer efficiënt, de tweede is zowel mooi afgewerkt als efficiënt. Beide modellen kennen door de geringe vrije ruimte tussen band en spatbord wel hun beperkingen in kleverige modder. De Crud XL Fender is makkelijk te monteren, maar is voor de rest veel te zwaar en esthetisch niet echt geslaagd. En deze laatste beschermt de dichtingen van de vork niet. 

Moest je jezelf eerder geroepen voelen om zelf de handen uit de mouwen te steken, dan kan je uit een dik stuk plastic je eigen spatbord snijden. Hier kan ook een oude bidon (type gedemineraliseerd water, …) van 5 of 10 liter voor gebruikt worden.

[summary

DoorChristophe Bortels