Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest

Handschoenen, voor de ene een overbodige luxe en voor de andere een onontbeerlijk deel van de uitrusting. En dan moet het nog beginnen. Handschoenen met lange vingers of korte vingers, met of zonder kussentjes om de handen te beschermen tegen de vibraties van het stuur, met bescherming op de knokkels of zonder bescherming. Luchtdoorlatend of lekker warm. Het aanbod is zo ruim als onze individuele voorkeuren divers zijn. Voor dit dossier hebben we ons gericht op MTB-handschoenen met lange vingers voor crosscountry en trail. Het type handschoen dat per definitie een brede inzetbaarheid heeft.

Sommige bikers ervaren handschoenen als een onnodige laag tussen zichzelf en hun stuur, waardoor ze het gevoel hebben niet genoeg feedback terug te krijgen en ze voor een stuk inboeten op de controle die ze kunnen uitoefenen op de fiets.

De juiste maat

Dat buiten beschouwing gelaten willen we het belang van de juiste maat meegeven wanneer je een volgend paar handschoenen kiest. Handschoenen die te groot zijn zullen er inderdaad voor zorgen dat je een stuk controle verliest over het stuur. Dat komt vooral tot uiting wanneer de ankers van de fiets worden uitgegooid tijdens een stevig remmanoeuvre.

Wanneer de handen plaats hebben om vooruit of achteruit te bewegen, krijg je het gevoel dat je handvatten los staan. Het zijn niet de handvatten die bewegen, het is ook niet de handschoen die over de handvatten schuift, het zijn de vingers die in de handschoen vooruitschuiven.

Handschoenen die te klein zijn zullen niet comfortabel aanvoelen, vooral omdat je handen nog een klein beetje kunnen zwellen tijdens het sporten. Dus als ze te klein aanvoelen in de winkel, wees er dan maar zeker van dat ze te klein zullen zijn tijdens het fietsen. Binnen de kortste keren zullen je handen als het ware uit hun omhulsels barsten waardoor je snel weer op zoek moet naar het volgende paar handschoenen.

We verzamelden twaalf paar handschoenen waarmee onze testers de afgelopen zomermaanden het bos indoken. Dit zijn ze: 100% R-Core, Assos Trail FF, Gobik Eagle Darkness, GripGrab Aerolite Inside Grip, GripGrab Supergel XC Touchscreen, PEARL iZUMi Elite Gel, Roeckl Morgex, Specialized Trail D3O, Specialized Trail Air, TLD Air Solid, Vaude Dyce II & Ziener Currox Touch.

Op de volgende pagina’s gaan we per model dieper in op de voor- en nadelen >>

DoorYannick Schepers