Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Specialized Trail Air

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Specialized Trail Air

Test | Specialized Trail Air

Eerder in dit dossier werd de Trail D3O Glove van Specialized besproken, een performante handschoen die comfort met bescherming in de echt verbindt. Maar niet iedereen is op zoek naar zoveel bescherming. Less is more is in dat opzicht een cliché waar meer dan een beetje waarheid in schuilt. We stellen je voor aan de Specialized Trail Air. Een sublieme lichtgewicht handschoen zonder franjes. Geen bescherming, geen dempende kussentjes of gel in de palm en geen bescherming op de vingers of knokkels.

Wat blijft er dan nog over? Intelligente details die deze handschoen tot een volgend niveau vertillen. De palm is over de volledige oppervlakte tot aan de vingertopjes geperforeerd door microscopische gaatjes. Op warme zomerdagen blijven de handschoenen comfortabel aanvoelen. De duim, wijs- en middenvinger zijn afgewerkt met siliconen druppels die remhendel en smartphone bediening optimaliseren.

De backhand van de handschoen is vervaardigd uit een elastische stof die zich volledig aanpast aan de contouren van de hand. De modieus ontworpen polsband werkt zonder bijkomende sluiting, het ontwerp spant zich rond de pols. De polsband zelf is ook geperforeerd door grotere ventilatiegaten. Dit vooral omdat de polsband bestaat uit een dikkere stof. De grotere ventilatiegaten drijven de opgebouwde warmte af. Het enige optische detail is het Specialized logo dat prominent aanwezig is op de backhand van de handschoen.

De grootste verrassing houden we tot het einde. Als je de vingers spreidt, laat de handschoen pas zien hoe geniaal ze ontworpen is. De palm en de backhand van de vingers zijn verbonden door wat Specialized power knit mesh noemt. Een ultrafijn stretchend geventileerd mesh dat de zijkanten van de vingers bedekt.

De troef van de Trail Air is ongetwijfeld tweedelig. Optimaal contact met het stuur enerzijds en uitstekende ventilatie anderzijds. Maar uiteraard zijn ook hier opmerkingen. De naden die aan de binnenkant van de handschoen voelbaar zijn ter hoogte van de vingertoppen, kan door sommigen als storend ervaren worden. Hetzelfde geldt voor de naden in de polsband. Hoewel het ons geen last heeft bezorgd, kunnen we ons voorstellen dat niet iedereen voorstander zal zijn. Adviesprijs: 40 euro.

Meer info via www.specialized.com (herencollectie) of via deze link voor de damescollectie.

DoorYannick Schepers