Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Troy Lee Designs Air Solid

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Troy Lee Designs Air Solid

Test | Troy Lee Designs Air Solid

Na een roemrijke geschiedenis in het motorcross is Troy Lee Designs nu al jaren een vaste waarde in het mountainbiken. Oorspronkelijk als custom helmet paint designer, maar tegenwoordig is TLD een van de dominante spelers op de markt van mountainbikekledij en -bescherming.

Voor deze test hebben wij de TLD Air Glove Solid-handschoenen aan een grondige test onderworpen. Van Mountain of Hell tot de Enduro in Bouillon, deze handschoen was er bij. Het eerste dat ons opviel is het lichte gewicht van de handschoenen. Het materiaal dat gebruikt werd bestaat vooral uit laser geperforeerd micro mesh.

Er zijn geen dempende kussentjes gebruikt op de palm van de handschoen. Dit model voorziet een optimaal contact tussen renner en fiets. De polsband is gemaakt uit een stugger materiaal vervaardigd door middel van een persvorm en heeft een velcro sluiting voor een optimale fit. Wat ons betreft een mission succes. De handschoenen zijn heel comfortabel, licht en luchtig om te dragen.

Op de wijsvinger en middenvinger is een siliconen patroon aangebracht dat een geoptimaliseerd contact moet voorzien met de remhendels. Ook bij regenweer behoudt de handschoen zijn greep. Wil je tussendoor even een Instagram-foto maken dan zorgt datzelfde siliconen oppervlak ervoor dat je je smartphone kunt bedienen.

De stelling “niemand is perfect” is ook op deze handschoen van toepassing. Een eerste nadeel ondervonden wij op de backside van de handschoen. Op de wijs- en middenvingers zitten kleine protectors vervaardigd uit TRP, een thermoplastisch materiaal. Wanneer we zweet (of snot) van onze neus wilden wrijven, dan konden die pads storend of zelfs pijnlijk zijn.

De duurzaamheid van deze Air Glove staat voor ons ook ter discussie. Na deze test, bij intensief gebruik weliswaar, waren de naden reeds losgekomen, in die mate dat we de handschoenen op pensioen kunnen sturen. En dat doen we met spijt in het hart, want de prestaties van deze handschoenen wisten ons zonder meer te overtuigen. Adviesprijs: 35 euro.

Meer info via https://troyleedesigns.eu

DoorYannick Schepers