Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Vaude Dyce II

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Vaude Dyce II

Test | Vaude Dyce II

Het Duitse Vaude biedt een brede variatie van outdoor gerelateerde producten aan. Of je nu op zoek bent naar fiets- en zadeltassen, tenten, slaapzakken, kledij of in dit geval handschoenen, Vaude kom je zeker tegen. Ecologie is in dit dossier nooit veraf. Zo ook bij Vaude waar het hoofdkwartier sinds 2012 klimaatneutraal is. Vaude wil dit in de verdere toekomst uitbreiden voor alle producten uit hun catalogus.

Voor de handschoenen die we hier bespreken is dat reeds het geval. Naast het Fair Wear logo op de verpakking – dat staat voor de goede werkomstandigheden waarin deze handschoenen werden gemaakt – treffen we het Vaude Green Shape logo aan. Dat staat voor ecologische duurzaamheid van materialen, technologieën, werkomstandigheden en makkelijke reparatie. De Vaude Dyce Gloves II passen met andere woorden volledig binnen de ecologische koers van het bedrijf, maar wat wij willen weten is hoe deze handschoenen zich gedragen aan het stuur van onze fiets.

Voor ons ligt een lichtgewicht handschoen. Een opvallend donkerrood patroon afgewisseld met zwarte en grijze toetsen is het eerste dat ons in het oog springt. Een ontwerp waar je wel of niet voor bent. Een tussenweg blijkt er binnen onze redactie niet te zijn.

Het is een simplistisch ontwerp, zonder bescherming op de palm en zonder kussentjes die de vibraties op de trails moeten opvangen. De handschoen heeft een geperforeerde palm, waar aan de palmzijde van de vingers siliconen strips zijn aangebracht, bedoeld om efficiënte grip te houden op de handvatten.

De handschoenen zijn gemaakt van gerecycleerd polyester en gerecycleerd elastaan, beter bekend als spandex. Dat geeft de handschoen een comfortabele pasvorm. Rek je je hand zo ver mogelijk uit dan geven de handschoenen mee. De velcro sluiting aan de pols houdt de handschoen uitstekend op zijn plaats.

De silicone die we op de palm terugvonden, treffen we ook aan op de vingertoppen van de duim en wijsvinger. Niet als strips, maar wel als een groot oppervlak, waardoor het gebruik van een smartphone geen probleem vormt.

Ook deze handschoen is vanwege zijn geperforeerde palm en zeer dunne stof aan de bovenkant van de hand vooral geschikt voor de warme dagen. De duim is voorzien van een absorberende badstof die aangenaam aanvoelt op de huid wanneer je het zweet van je voorhoofd veegt.

Na verschillende ritten met deze handschoen – en een endurowedstrijd, hoewel ze daar niet voor gemaakt zijn – treffen we geen opmerkelijke schade aan. De wasmachinetest heeft de Dyce II eveneens zonder moeilijkheden doorstaan. Dat wil zeggen dat de duurzaamheid die Vaude nastreeft bij de vervaardiging van deze handschoenen overeind lijkt te blijven. Althans binnen de tijdspanne van deze test, al maken we ons daarbuiten ook weinig zorgen.

Het ontbreken van beschermende padding op de palm zal wellicht voor sommige mountainbikers een reden zijn om deze handschoen over te slaan. Ben je daarentegen op zoek naar een lichtgewicht crosscountry-handschoen zonder padding met een comfortabele stretch, dan horen deze Vaude Dyce Gloves II thuis op je lijstje met kanshebbers. Al is het nog even wachten tot wanneer de zomercollectie van 2022 online komt vooraleer de Dyce Gloves II opnieuw beschikbaar zullen zijn. Adviesprijs: 37 euro.

Meer info via www.vaude.com (herencollectie) of via deze link voor de damescollectie.

DoorYannick Schepers