Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Gobik Eagle Darkness

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Gobik Eagle Darkness

Test | Gobik Eagle Darkness

Het Spaanse Gobik is een relatief jonge speler op de markt. Het merk werd in 2010 opgericht om kledij te voorzien voor een lokale fietsclub in Yecla, Murcia. Hou dat in je achterhoofd wanneer je weet dat Alberto Contador in 2019 ambassadeur werd voor het merk. En in het mountainbiken treffen we het merk aan bij onder andere Absolute Absalon en BH Templo Cafés. Om maar te zeggen dat er gedurende de laatste 11 jaar veel gebeurd is bij Gobik.

Voor dit dossier namen wij de Eagle Darkness onder de loep. De backhand van de handschoen is vervaardigd uit een elastische stof waarop centraal de merknaam staat te lezen. Het resultaat is een comfortabele lichtgewicht crosscountry-handschoen die zich perfect rondom de hand sluit. De polsband komt relatief hoog te zitten, maar dat stoort niet, integendeel.

Deze handschoen slaagt er misschien wel in het compromis te vinden tussen geen padding en wel padding. De palm van de hand is vervaardigd uit geperforeerd suède en is bekleed met een dunne, discrete padding. De handschoen voorziet op deze manier weinig ruis op de communicatie tussen hand en stuur.

Tussen de duim en de wijsvinger zit een versteviging die het comfort aan het stuur verhoogt.

Naast de verschillende maten geeft Gobik je ook nog de keuze in pasvorm. Regular, Perfect of Ultra fit. Elke overtreffende trap spant de handschoen iets nauwer aan waarbij de Ultra fit als het ware tegen de huid kleeft.

De duurzaamheid van deze handschoen staat echter wel ter discussie. Na een viertal ritten nemen we al aanzienlijke schade waar met een gat in de duim en verschillende naden die lossen. De zoektocht naar een lichtgewicht comfortabele handschoen verloopt duidelijk niet zonder slag of stoot. Er zijn steeds concessies die gedaan moeten worden om tot dergelijk resultaat te komen en in dit geval lijken die zich te manifesteren op het vlak van duurzaamheid.

Misschien dat een deel van de keuzes en concessies die gemaakt werden ook werden ingegeven door het prijskaartje, want met een adviesprijs van 30 euro zijn dit de goedkoopste handschoenen uit onze test.

Meer info via https://eu.gobik.com

DoorYannick Schepers