Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - GripGrab Aerolite InsideGrip

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - GripGrab Aerolite InsideGrip

Test | GripGrab Aerolite InsideGrip

GripGrab is een familiebedrijf dat opgericht werd door drie broers en opereert vanuit Denemarken. Het heeft wereldwijd ongeveer 40 werknemers in dienst en is actief in alles dat met de lichaamsbedekking van de fietser te maken heeft, met uitzondering van helmen en schoenen, al hebben ze ook daar omhulsels voor bedacht. Het assortiment handschoenen is groot. Een kijkje op de website toont ons 44 verschillende modellen die een oplossing bieden voor verschillende problemen.

Wij richten ons op crosscountry- en trail-handschoenen. De Aerolite InsideGrip hoort daar zeker in thuis, zij het in theorie vooral als XC-handschoen. De InsideGrip-technologie genereert aanzienlijke grip op de handvatten, maar al het overbodige is … overboord gegooid. Geen padding, geen velcro strip, geen extra bescherming. Het enige dat overblijft is een dunne lichtgewicht stof met uitstekende ventilatie en die vervaardigt is uit een materiaal dat smartphone bediening toelaat.

Wie tussen de regels door heeft gelezen kan wellicht al een paar conclusies trekken. Voor sommigen zal het ontbreken van padding resulteren in een gebrek aan comfort. De Aerolite InsideGrip is dus in de eerste plaats geschikt voor de mountainbiker die geen padding wil op de palm van zijn handschoen. Mountainbikers die tot hiertoe altijd zonder handschoenen hebben gereden, kunnen deze Aerolite-handschoenen eventueel eens in het winkelmandje gooien. Alle feedback die de ondergrond via de handvatten aan de piloot wil meegeven, komt toe in de handpalm.

Bescherming tegen externe invloeden zoals doornen, takjes, struiken en pakweg boomschors moet je van deze handschoen niet verwachten. Door hun dunne goed geventileerde stof zijn ze vooral geschikt voor de warme dagen, bescherming tegen de kou moet je van deze handschoenen allerminst verwachten.

De nauwe pasvorm geeft ons echter toch wat redenen tot klagen. De naad aan de binnenkant van de handschoen schuurt tegen de vingers tijdens het rijden. De handschoen klemt zonder hulpmiddel rond de pols, en neem dat knellen maar letterlijk. Het is niet zo dat de bloedtoevoer naar je vingers wordt afgesneden, maar comfortabel was het allerminst. Een maatje groter kiezen misschien?

Ook de wasmachinetest zorgt voor gefronste wenkbrauwen. De handschoen is eerder fragiel, een wasmachinebeurt en een aantal intensieve ritten laten hun sporen na op de handschoen. De duurzaamheid van deze GripGrab Aerolite InsideGrip baart ons dan ook zorgen. Adviesprijs: 49,95 euro.

Meer info via www.gripgrab.com

DoorYannick Schepers