Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Specialized Trail D3O

Door Yannick Schepers -

  • Techniek

Dossier | Een dozijn XC/trail-handschoenen met lange vingers getest - Specialized Trail D3O

Test | Specialized Trail D3O

Specialized – een van de grootste, zij het niet de grootste speler op het mountainbike speelveld – behoeft wellicht geen introductie. We hebben het dan niet alleen over de podiumplaatsen die de Specialized-teams in alle MTB- en fiets-categorieën weten te bemachtigen. Specialized behoort tot een relatief exclusief clubje van fietsmerken dat erin slaagt de biker van top tot teen uit te rusten. Indien je dat zou willen, kan je een uitrusting samenstellen waarbij het logo van Specialized op elk onderdeel, van de schoenen tot de helm met alles daartussen, staat te pronken. Zo ook deze Trail D30-handschoenen.

De aandachtige lezer herkent wellicht dat andere merk dat we zo vaak bij mountainbike uitrustingen aantreffen: D30 staat ondertussen synoniem voor hoogwaardige impact bescherming. De toepassingen van D30 rekken zich met militaire en industriële toepassingen uit tot ver voorbij de trails van onze geliefde bossen. De meest simplistische uitleg is dat D30 hard wordt bij een snelle impact en soepel blijft bij een trage impact. Deze eigenschap maakt D30 doorgaans erg comfortabel om te dragen tijdens het sporten. Wanneer het moment om in te grijpen is aangebroken, verandert de D30-bescherming in een harde schaal die de zwaarste impact zal absorberen.

Maar wat wil dat zeggen voor deze handschoenen. Ten eerste zien ze er erg mooi uit. Een elegant ontwerp dat desalniettemin een zekere spanning uitstraalt. D30 vinden we terug van wijsvinger tot pink op de knokkels van de hand. De palm van de handschoen is vervaardigd uit suède. Uit deze test hebben we geleerd dat suède een uitstekend materiaal is voor dit onderdeel van de handschoen gezien het garant staat voor een uitstekende grip op het handvat.

De duim, wijsvinger en middenvinger zijn op de wreef bekleed met siliconen bolletjes die als tweedelig nut hebben om de remhendel onder uitdagende omstandigheden vast te kunnen houden, maar uiteraard ook om de smartphone te bedienen.

De pasvorm van deze handschoen voelt uitstekend aan, een soort van tweede huid dat nog versterkt zou worden zonder de D30-bescherming. Dat gezegd zijnde waren we lichtjes bezorgd dat de aanwezigheid van D30 op de knokkels een beklemmend gevoel zou geven tijdens het fietsen, maar dat was niet het geval. We concluderen dat in de verhouding tussen bescherming en optimaal contact met het stuur een mooi compromis werd gesloten.

Ook het contact tussen handschoen en huid voelt prima aan. De stof op de duim laat toe om zweet weg te vegen zonder dat het onaangenaam aanvoelt. Een knusse polsband die zich dankzij een velcro strip laat aanpassen aan de omtrek van je pols maakt het ontwerp af. Of toch bijna. De velcro strip liet ons in dit geval reeds na een paar ritten in de steek. Hij komt zeer snel los tijdens het rijden.

Met deze handschoen richt Specialized zich eerder naar de trail- en enduropiloten, voor de crosscountry-bikers heeft Specialized nog een troef in de hand. Adviesprijs: 50 euro.

Meer info via www.specialized.com (herencollectie) of via deze link voor de damescollectie.

DoorYannick Schepers