EWS #8 | Finale Ligure: onze portfolio

Sport
18 January 2017 — Christophe Bortels

Twee zware en lange dagen, 100 kilometer, 7 specials, tracks die zowel zeer technisch als fysisch veeleisend zijn, adembenemende landschappen en een geweldige wedstrijd: Finale Ligure, dat voor de vierde opeenvolgende keer het strijdtoneel was van de laatste manche van de Enduro World Series, voldeed ruimschoots aan de verwachtingen! Herbeleef de ondertussen al legendarische wedstrijd aan de hand van ons portfolio:

ews-2016-finale-paysage
Het landschap van de Italiaanse Rivièra verveelt nooit. We konden het dan ook niet laten om enkele postkaartfoto’s in ons portfolio te stoppen, enkel en alleen voor het kijkplezier!

Heren

ews-2016-finale-martin-maes
Hij was al enkele keren dicht bij de zege en nu was het eindelijk raak: Martin Maes, die hier in de vijfde special fel wordt aangemoedigd door zijn fans, behaalde eindelijk zijn eerste succes in de Enduro World Series! En de manier waarop is ook best indrukwekkend. Maes was de snelste in maar liefst vier van de zeven specials van het weekend. In het eindklassement springt hij hierdoor van de zevende naar de vierde plaats.
ews-2016-finale-martin-maes-podium
Het feestje werd op zondag nog bijna verstoord door een gebroken pedaal, maar gelukkig kon de jonge Belgische renner de wedstrijd voorzichtig eindigen. Dit was ook te zien aan de resultaten van de laatste twee specials: 12de en 30ste.
De snelste bike van het weekend: de GT Sanction van Martin Maes met Fox-veringen, Shimano Saint-remmen, Race Face-stuurpost, ZTR Flow-velgen, KS lev-zadelpen en Crank Brothers-pedalen. Martin koos voor een Schwalbe Dirty Dan vooraan en … achteraan! De versnellingen zijn ook niet voor iedereen weggelegd; 34 tanden vooraan en 11-40 achteraan …
ews-2016-finale-richie-rude
Richie Rude wint graag en diegenen die dachten dat de Amerikaan hier enkel deelnam om een plaatsje in de top 36 te behalen, en zo de titel van wereldkampioen te verzekeren, hadden het mis! Hij strijdde het hele weekend fel mee en eindigde nooit buiten de top acht. Hij won ook SP6 en eindigde finaal als tweede achter Martin Maes.
ews-2016-finale-nico-lau
We mochten op dit brutale terrein iets verwachten van Nicolas Lau en hij was ook op de afspraak. Lau werd derde in de wedstrijd en vijfde in de eindstand van de EWS.
ews-2016-finale-damien-oton
Damien Oton stond voor de slotmanche tweede in het algemeen klassement en moest een goed resultaat neerzetten om dit zo te houden. Hij moest vooral Jérôme Clementz in het oog houden. Missie volbracht, dankzij zijn vierde plaats.
ews-2016-finale-mark-scott
Mark Scott had dit seizoen nog niet beter gedaan dan een twaalfde plaats. Dit weekend eindigde hij echter knap vijfde!
ews-2016-finale-theo-galy
Ook een mooi resultaat voor Theo Galy: zesde.
ews-2016-finale-jesse-melamed
Jesse Melamed eindigde in de twee voorbije manches op het podium, dit keer moest hij zich tevreden stellen met de zevende plaats.
ews-2016-finale-florian-nicolai
Florian Nicolai werd achtste. Volgend jaar zullen we hem met dat stuurnummer aan de start zien, want dit was ook zijn plaats in het eindklassment.
ews-2016-finale-marco-osborne
Eerste (en ook laatste) top 10 van het seizoen voor Marco Osborne: negende.
ews-2016-finale-sam-hill
Sam Hill was twee weken geleden nog de beste in de voorlaatste manche van de EWS in Valberg. In Finale Ligure werd hij tiende. Volgend seizoen zet hij alles op enduro.
ews-2016-finale-jerome-clementz
Jérome Clementz zag al zijn hoop om de tweede plek in de eindstand af te snoepen van Damien Oton in rook opgaan door een lekke band in de laatste special. Hij werd twaalfde, maar behield wel zijn derde plaats in het eindklassement.
ews-2016-finale-nicolas-vouilloz
Nicolas Vouilloz, die vanaf nu echt wel op pensioen gaat, had echt wel gehoopt om zijn carrière anders te beëindigen. Na de eerste dag stond hij vierde, maar door een val in de vijfde special moest hij gedwongen opgeven …
ews-2016-finale-jared-graves
Eenzelfde desillusie voor Jared Graves die zijn enkel blesseerde in SP2 en een ommetje moest maken naar het ziekenhuis. Een seizoen om snel te vergeten voor de Australiër, die als 34ste eindigde in de EWS.
ews-2016-finale-paysage-5
Postkaart: ergens in de middle of nowhere voor de schitterende start van de vijfde special!
ews-2016-finale-lukas-fluckiger
De track van deze special lag in een verlaten en moeilijk bereikbaar gebied, toch weerhield dat het publiek niet om massaal aanwezig te zijn in deze ultra technische en zware special. De toeschouwers konden er onder meer genieten van de uitstekende stuurkunsten van crosscountryrenner Lukas Flückiger, die als 67ste eindigde.
ews-2016-finale-greg-minnaar
Doordat deze wedstrijd laat in het seizoen plaatsvindt staan er heel wat renners uit andere disciplines aan de start. Ze komen naar hier om een keertje te proeven van enduro zonder hun seizoen in het gedrang te brengen. Zo stonden er ook heel wat downhillers aan de start, te beginnen met Greg Minnaar die zonder deel te nemen aan de verkenningen als 61ste eindigde.
ews-2016-finale-steve-peat
Zijn ploegmaat Steve Peat deed hetzelfde en eindigde 98ste …
Loïc Bruni werd 77ste en gaf nadien toe dat hij een beetje ontgoocheld was door zijn resultaat. Hij gaf nog mee dat hij ook volgend jaar graag een manche wil meerijden, maar dan wel ééntje waar kabelliften zijn om boven te geraken!

Dames

Beginnen doen we met het afscheid van een grote dame. Anne-Caroline Chausson, een heuse MTB-legende, nam dit weekend deel aan haar laatste internationale manche. Nadat ze kanker overwon, bewees ze nog maar eens dat ze tot één van de beste rensters ter wereld behoort. Na de eerste dag stond ze als derde geklasseerd, maar ze nam niet deel aan de tweede dag. Ciao ACC!
ews-2016-finale-cecile_ravanel
Deze passage door een kleine grot in de derde special was zeer bijzonder. Op de foto ook een bijzondere renster: Cécile Ravanel. Ravanel kneep niet in de remmen, ook al had ze de wereldtitel al op zak. Met als resultaat dat ze zes van de zeven specials won en ook haar zevende overwinning in de EWS van dit seizoen behaalde!
ews-2016-finale-isabeau-courdurier
Isabeau Courdurier was de beste in SP6. De Française eindigde nog maar eens tweede en bezet ook deze plaats in het eindklassement.
ews-2016-finale-anita-gehrig
We hadden verwacht dat Anneke Beerten dit seizoen de belangrijkste tegenstandster zou zijn voor het duo Ravanel-Courdurier, maar de titel van revelatie van het jaar ging uiteindelijk naar Anita Gehrig! De Zwitserse eindigde derde in Finale Ligure, en ook in het eindklassement!
ews-2016-finale-anneke-beerten
Anneke Beerten werd in de loop van het seizoen getroffen door een virus. Ze nam wel de start in Finale Ligure, maar gaf er al na de eerste special de brui aan …
ews-2016-finale-paysage-4
Postkaart: ons uitzicht bij het startpunt van de zesde special …

Junioren

ews-2016-finale-adrien-dailly
Adrien Dailly moest winnen om de titel te behalen en deed dat ook. Hij won tevens alle specials van het weekend! Zijn chrono zou trouwens de vijfde tijd opgeleverd hebben bij de elites!
Zijn landgenoot Sébastien Claquin kon er niets tegen inbrengen en moest tevreden zijn met de zevende plaats in Finale Ligure. Claquin eindigt wel op de tweede plaats in het eindklassement. Pedro Burns werd derde in de EWS voor junioren.
ews-2016-finale-youn-deniaud
De Fransman Youn Deniaud werd tweede in Finale Ligure, na Dailly en voor de Noor Petter Fagerhaug.
ews-2016-finale-raphaela_richter
Bij de Dames U21 werd Raphaela Richter eerste in Finale Ligure en in het eindklassement.

Masters

ews-2016-finale-karim-amour
Karim Amour won vijf van de zeven specials en vijf van de acht manches van het seizoen …
ews-2016-finale-michael-broderick
… maar toch ging de eindzege naar Michael Broderick, omdat hij in tegenstelling tot Amour wel aan de start stond van alle manches!

De wereldkampioenen 2016

ews-2016-finale-champions
Achter de confetti de vijf wereldkampioenen van 2016: Raphaela Richter, Michael Broderick, Richie Rude, Adrien Dailly en Cécile Ravanel.

ews-2016-finale-paysage-3
Een laatste postkaart!

In afwachting van het seizoen 2017 van de Enduro World Series kan je hier de kalender van de EWS 2017 terugvinden.