Grand Raid Godefroy: 160 kilometer voor een Belgische titel

Door Christophe Bortels -

  • Sport

Grand Raid Godefroy: 160 kilometer voor een Belgische titel

Neem de mythische wedstrijd Grand Raid Godefroy, maak van de langste afstand het Belgisch kampioenschap XCM en voeg er een sterk deelnemersveld en een door de modder nog zwaarder parkoers aan toe en je bekomt alle ingrediënten om er een topevenement van te maken … En zo geschiedde!

6u45: Naar goede gewoonte beginnen we onze dag op de hoogtes boven Bouillon om er van het eerste zonlicht te profiteren. Helaas, dit jaar is de vallei nog gehuld in een dichte mist. Maar het goede nieuws is dat het niet regent! Toch ligt er, na de stevige regenbuien van de voorbije dagen, veel modder te wachten op de deelnemers.

7u05: Nog tien minuten tot de start en de deelnemers maken zich klaar. De spanning stijgt …

7u15 / KM 0: We zijn vertrokken! 138 deelnemers wagen zich aan de langste afstand van 160 kilometer, de wedstrijd die wij zullen volgen, en nog eens 55 deelnemers wagen zich aan de 130 kilometer. Ook voor ons, de journalisten, kondigt de dag zich lang aan. Een auto, een kaart van het parkoers, fotomateriaal, goede schoenen, … We hebben ons goed voorbereid zodat we de renners de ganse dag kunnen volgen, hopelijk zonder dat we ergens te laat komen doordat we verkeerd zijn gereden, want dat laatste is niet altijd even makkelijk!

8u31 / KM 26: We kruisen het parkoers een eerste keer. Vijf renners komen als eerste uit de mist gedoken. Joris Massaer leidt voor Roel Paulissen, Sébastien Carabin, Kevin Van Hoovels en Arnaud Beeckman. En neen, Kevin Van Hoovels gooit hier geen verpakking van zijn energiereep op de grond, zoals de foto doet uitschijnen. Van Hoovels geeft enkel de te volgen richting aan terwijl hij aan het eten is, want we hebben zelf vastgesteld dat ook de snelsten de tijd nemen om hun afval terug in de achterzak te stoppen.

Enkele tientallen meters verder wordt dit groepje gevolgd door een ander groepje van vijf. Daarin herkennen we Ken Van den Bulke, Julien Delaet, Jef Smismans, Clément Fernandez en Bram Cools.

Stijn Van Boxstael en Frans Claes, de uittredende Belgische kampioen, volgen nog iets verderop.

8u50 / KM 33: Enkele kilometers verder zien we dat Frans Claes aansluiting heeft gemaakt met de kopgroep en de leiding overneemt.

In zijn spoor volgen een tiental renners.

Een kleine minuut later leidt Bram Saeys de eerste groep achtervolgers.

9u10 / KM 41: Een nieuwe breuk zorgt ervoor dat er vooraan nog zes renners overblijven: Frans Claes, Joris Massaer, Sébastien Carabin, Roel Paulissen, Kevin Van Hoovels en Arnaud Beeckman.

De eerste achtervolgende groep, bestaande uit Julien Delaet, Ken Van den Bulke, Clément Fernandez, Stijn Van Boxstael en Bram Cools, volgt op 50 seconden.

10u05 / KM 59: De situatie vooraan is ongewijzigd als het zestal in Vresse-sur-Semois de Semois oversteekt. Kevin Van Hoovels toont hoe het moet …

… terwijl Julien Delaet anderhalve minuut later hetzelfde doet bij de achtervolgers.

10u49 / KM 73: We zijn bijna halfweg en we tellen nog maar vier renners in de kopgroep. Joris Massaer (foto), Sébastien Carabin, Kevin Van Hoovels en Roel Paulissen.

Julien Delaet leidt nog steeds de achtervolging, maar de kloof is al wel gegroeid tot meer dan vier minuten …

Frans Claes en Arnaud Beeckman maakten enkele kilometers eerder nog deel uit van de kopgroep maar daar moesten ze de rol lossen. Ook de eerste achtervolgende groep ging hen ondertussen al voorbij. Het staat dan ook al vast dat Claes zijn titel dit jaar niet zal verlengen en even later geeft de uittredende kampioen er zelfs de brui aan. Claes was eerder in de week ziek geworden en nog niet voldoende hersteld voor de uitputtingsslag rond Bouillon. Beeckman zou uiteindelijk als 22ste eindigen.

11u30 / KM 86: Weer is het Joris Massaer die als eerste uit het bos duikt. De eerste lus van 90 kilometer zit er bijna op en na een korte doortocht door Bouillon vatten de renners de tweede lus van 70 kilometer aan.

Het verschil met de achtervolgers blijft maar groter worden: we stoppen onze chrono na meer dan zes minuten …

Stijn Van Boxstael moest een gaatje laten maar zou al snel zijn plaats in de achtervolgende groep terug innemen.

12u34 / KM 110: Reeds meer dan vijf uur zitten de renners ondertussen in het zadel en daarin hebben ze al meer dan 100 kilometer afgelegd. Nog steeds rijden er vier renners aan de leiding. Vraag is wie van de vier met lege handen naar huis zal gaan, want aan de meet liggen er slechts drie medailles te wachten. Wordt het Massaer, of Paulissen, of eerder Carabin of Van Hoovels? Daar zal het laatste deel van de wedstrijd een antwoord op moeten geven. Spannend is het in ieder geval wel!

Ook de achtervolgende groep bestaat nu uit vier renners: Van Boxstael, Van den Bulke, Delaet en Cools. Ze volgen wel al op meer dan zeven minuten van de kopgroep.

13u16 / KM 125: We zien plots Van Hoovels, Massaer en Paulissen opduiken … Maar waar is Sébastien Carabin gebleven?

De minuten strijken voorbij … en daar is Carabin eindelijk … op zes minuten van de leiders!

Carabin is het slachtoffer van een enorme hongerklop en stopt om voldoende te eten …

Gaat hij dit viertal in het slot van de wedstrijd nog van zich kunnen afhouden? Het verschil bedraagt nog steeds vier minuten.

13u47 / KM 135: Behoudens een verrassing is de top drie gekend, maar wie zal zich tot Belgisch kampioen kronen. Wordt het Joris Massaer, Kevin van Hoovels of Roel Paulissen?

Op 25 kilometer van de aankomst rijdt Sébastien Carabin nog steeds op de vierde plaats, op negen minuten van de leiders. Stijn Van Boxstael, Julien Delaet en Ken Van den Bulke komen echter steeds dichterbij en naderen tot op minder dan twee minuten.

De leider in het klassement van de Belgian Ardennes Marathon Series (BAMS), Bram Cools, heeft de rol moeten lossen bij de achtervolgers.

14u31 / KM 150: Nog tien kilometer en geheel onverwacht is het Roel Paulissen die alleen opduikt. Waar zijn de anderen?

“Ik heb niet echt aangevallen, maar de anderen moesten gewoon lossen. Op een stuk vals plat reed ik gewoon tempo en toen ik omkeek om te vragen of er iemand kon overnemen, zag ik dat er niemand meer in mijn wiel zat,” aldus winnaar Roel Paulissen aan de aankomst.

Joris Massaer volgt op dat moment op anderhalve minuut en Kevin Van Hoovels op meer dan twee en een halve minuut van Paulissen.

15u01 / KM 160: Roel Paulissen komt dan ook als eerste over de meet en mag zich na een inspanning van bijna acht uur de nieuwe Belgische kampioen XCM noemen. Het is voor de derde keer in zijn carrière dat hij deze titel behaalt.

Achter Paulissen is het uiteindelijk nog Kevin Van Hoovels die de tweede plaats afsnoept van Joris Massaer!

Is het ontgoocheling of vermoeidheid die we aflezen in de blik van Joris Massaer …

Meer dan twintig minuten na Roel Paulissen is het Stijn Van Boxstael die met de glimlach over de meet rijdt, hij wordt vierde.

Samen met Stijn Van Boxstael kwamen ook Ken Van den Bulke en Julien Delaet over de meet. Van den Bulke mag zich het komende jaar Belgisch kampioen XCM bij de masters 2 noemen en Julien Delaet mag hetzelfde doen, maar dan bij de masters 1. Trouwens dit drietal was de winnende tiercé tijdens de Grand Raid Godefroy van 2016, maar dan wel in een iets andere volgorde (Van den Bulke haalde het toen voor Delaet en Van Boxstael). Ongetwijfeld zullen ze ook in 2018 weer van de partij zijn …

De volledige uitslagen vind je hier: www.vojomag.nl/news/roel-paulissen-belgisch-kampioen-xcm

DoorChristophe Bortels