Inside | 72 uur met het BMC Racing Team

Sport
14 September 2017 — Olivier Béart

Zondag: de wedstrijddag!

Op zondag is de sfeer heel wat ernstiger. Je voelt dat iedereen zeer geconcentreerd is en dat de renners zich voor de wedstrijd terugtrekken in hun eigen bubbel.

Titouan Carod was ook nu weer als eerste aanwezig. Hij profiteert ervan om zijn vriendin Lucie Urruty te gaan groeten na afloop van haar wedstrijd bij de dames U23.

Eén van de meest belangrijke rituelen voor de wedstrijd is het vullen van de bidons. Elke renner bereidt zelf zijn bidons voor en noteert ook welke bidon in welke ronde dient aangereikt te worden. Dit om op het juiste moment de juiste drank en de juiste gels te krijgen. Ook hier heeft iedereen een eigen voorkeur ook al maakt iedereen gebruik van de producten van Winforce, één van de sponsors van het team. Lukas Flückiger heeft zich geblesseerd aan zijn ribben en wordt nog snel ingetapet. Hij klemt zijn tanden op elkaar en we voelen de pijn in zijn plaats. Toch is er geen sprake van om niet op de fiets te springen!

Terwijl de renners zich concentreren …

… checken de mecaniciens een laatste keer de bandendruk en of alles goed vaststaat alvorens de chip aan te brengen.

Alex Moos geeft nog wat last minute tips en moedigt zijn renners nog een laatste keer aan: “Doe jullie best jongens. Denk aan de titel van beste team, dat is ons doel vandaag!”

Alvorens de renners zich gaan opwarmen, moedigen ze elkaar nog even aan. Ook enkele naasten komen nog snel een kus geven voor de wedstrijd. Nu is het de beurt aan Lucie Urruty om Titouan Carod te komen opzoeken, terwijl Reto Indergand wordt aangemoedigd door zijn zoontje en zijn echtgenote.

De wedstrijd

Iedereen heeft een eigen manier om zichzelf op te warmen. De ene rijdt graag op de weg, de andere liever een stukje op de startloop en nog een andere liever op de rollen. Voor deze laatsten is er vlakbij de startzone een plaats voorzien. Zaak is om tot op het laatste moment bezig te blijven om zo goed mogelijk aan de start te komen, maar gezien de warmte die hier heerst kan een beetje afkoeling geen kwaad.

Nog even en de start wordt gegeven. Alex Moos vertrekt met wat reservemateriaal naar de technische zone om er de mecaniciens bij te staan.

Het aanreiken van de bidons is steeds een indrukwekkend moment. Dit mag absoluut niet verkeerd gaan, want anders moeten de renners een halve ronde extra geduld hebben om zich te kunnen hydrateren. En dat kan nefast zijn voor hun wedstrijd, zeker als het zo warm is als vandaag. Maar hier helpt de ervaring en slechts zelden mist men een bidon. En de wedstrijd verloopt ook goed voor het team …

Julien Absalon eindigt sterk en wordt derde, terwijl ook Lars Forster (5de) en Titouan Carod (8ste) in de top tien eindigen. Lukas Flückiger is traag gestart en ziet duidelijk af door zijn ribblessure, maar toch eindigt hij als 14de. Reto Indergand wordt 22ste.

De goede resultaten laten er geen twijfel over bestaan en het BMC Racing Team wint voor het vijfde opeenvolgende jaar de trofee van beste mannelijke team in de World Cup. Iedereen is dan ook uitgelaten van vreugde …

Het weekend eindigt dan ook met een klein feestje op het podium wanneer de trofee wordt uitgereikt. Voor Philippe en Anne-Valérie is dit extra emotioneel omdat het de laatste keer is dat ze erbij zijn. Oorspronkelijk zou dit ook voor Julien Absalon het geval geweest zijn, maar de Fransman heeft alsnog beslist om een jaartje extra aan zijn carrière toe te voegen. Of dat nog in de kleuren van BMC zal zijn, is op dit moment nog niet geweten …