Interview | Anna van der Breggen: ”Ik vind het leuk dat je niet weet wat er komt”

Door Jan Geys -

  • Sport

Interview | Anna van der Breggen: ”Ik vind het leuk dat je niet weet wat er komt”

Ze is de wereld- en olympisch kampioene op de weg, maar dit voorjaar heeft Anna van der Breggen heel andere plannen. Niet de Ronde van Vlaanderen of Amstel Gold Race staan met rood omcirkeld in haar agenda, maar wel een wedstrijd door de ruige woestenij van de Zuid-Afrikaanse Karoo, de Cape Epic. Reden genoeg voor ons om eens bij haar te peilen naar het hoe en waarom.

Pauline Ferrand-Prévot effende het pad en combineerde in het verleden (en nog steeds) met succes weg, veld en mountainbike. Mathieu van der Poel doet hetzelfde en ook Anna van der Breggen verweeft steeds meer de verschillende wielerdisciplines door elkaar. De voorbije weken vertoefde ze net zoals vorig seizoen op Cyprus, waar ze onder de hoede van de Deense Annika Langvad hard heeft gewerkt om haar mountainbike skills bij te schaven. En dat allemaal met één groot doel voor ogen: schitteren in de grootste MTB-meerdaagse op aarde: de Cape Epic.

Anna, was het moeilijk om de ploegleiding te overtuigen dat je wilde deelnemen aan de Cape Epic?

Nee, helemaal niet, eigenlijk kwam het vanuit de ploegleiding. We hebben natuurlijk een band met Specialized en Annika gaat nu wat wegwedstrijden voor ons rijden, dus de vraag om samen de Cape Epic te rijden kwam uit die hoek. En de ploegleiding was meteen akkoord.

En jij hebt die vraag op veel gejuich onthaald?

Ik heb toch ontzettend getwijfeld. Je moet er technisch klaar voor zijn en ook lichamelijk is het een heel zware wedstrijd. Je moet er dus heel je voorjaar aan aanpassen en dat moet je wel willen. Ik ben toch de wereldkampioene op de weg en het kost me wel wat wegwedstrijden. Ik heb er dus goed over moeten nadenken en alles goed moeten inplannen. Anderzijds is het een keer wat anders en vind ik het ook heel leuk dat je niet weet wat er komt …

De ploegleiding loopt wel het risico dat je na de Cape Epic de racefiets niet meer aanraakt en enkel nog de mountainbike uit de garage haalt …

Nou, dat zal wel meevallen. Ik wil mijn regenboogtrui ook nog wel tonen op de weg, al zal ik me nadien terug moeten aanpassen aan die fragiele bandjes …

Zijn er nog meer concrete MTB-plannen voor de toekomst? Ik denk dan in de eerste plaats aan de wereldbeker.

Voorlopig niet, maar ik moet het programma na de Cape Epic nog bekijken. Een wereldbeker is toch iets anders dan deze wedstrijd hier op Cyprus (de voorbije Afxentia Stage Race, nvdr). Dit duurt vier dagen, wat het een heel goed trainingsblok maakt. Een wereldbeker duurt slechts een dik uur, maar je bent wel een week weg. En nu in februari valt het toch allemaal wat makkelijker te plannen terwijl de wereldbekers midden in het zomerseizoen zitten.

En wat met de Olympische Spelen? Zien we je in 2020 naast de weg ook op de mountainbike aan het werk?

Zeg nooit nooit, maar het zit zeker niet in de planning. Vaak zijn de parkoersen van de Olympische Spelen wel iets minder technisch, maar ik moet toch eerst kijken of het wel combineerbaar is met de wegrit. En als we met Nederland recht hebben op twee startplaatsen dan zijn er de twee Anne’s (Terpstra en Tauber, nvdr) die er alles voor doen en dan ga ik zeker niet. Hebben we echter drie startplaatsen, dan wil ik het wel eens bekijken. We gaan sowieso dit jaar nog de wegrit verkennen in Tokyo en misschien is het leuk om ook het mountainbikeparkoers maar eens te gaan bekijken. Maar het zou dan best kunnen dat ik er direct klaar mee ben en zeg “laat maar zo”.

Wat neem je mee van deze weken op Cyprus samen met Annika?

Dat ik veel bijgeleerd heb. Vorig jaar vond ik de downhills hier nog eng, want dit is toch anders dan in Nederland. Maar het gaat steeds beter en daardoor vind ik het ook steeds leuker. Annika leert me tijdens de trainingen hoe het werkt en welke lijnen ik moet volgen. Ik kijk naar haar en denk dan “als zij het kan, kan ik het ook”. Daardoor is mijn vertrouwen gegroeid. Ik heb dan ook een goed gevoel en kijk al uit naar de Cape Epic.

Uiteraard zal ook Vojo de komende Cape Epic en de avonturen van Anna van der Breggen op de voet volgen. Vanaf 17 maart is het zover!

Hoe Anna het er in de Afxentia Stage Race vanaf bracht, lees je hier: www.vojomag.nl/podium-voor-van-der-breggen-en-nordemann-in-cypriotische-afxentia-stage-race

DoorJan Geys