Podium voor Van der Breggen en Nordemann in Cypriotische Afxentia Stage Race

Door Jan Geys -

  • Sport

Podium voor Van der Breggen en Nordemann in Cypriotische Afxentia Stage Race

De voorbije vier dagen werd op Cyprus het eerste luik van de Cyprus Sunshine Cup 2019 gereden, de Afxentia Stage Race. Met Anna van der Breggen op twee bij de vrouwen en David Nordemann op drie bij de heren scoorden de Nederlandse renners volop. Daarom blikken we uitgebreid terug op de afsluitende crosscountry met een startersveld dat er best mocht wezen.

Copyright EGO Promotion

Naar goede traditie werd de 23ste editie van de Afxentia Stage Race ook dit jaar weer afgesloten met een crosscountry in Mantra tou Kampiou, een voor de Cyprioten gekende picknickplaats in de bergen. Wij komen hier niet om te picknicken, maar wel voor een parel van een xc-track met een lengte van net geen 6 kilometer die hier verscholen ligt.

Annika Langvad voor de vierde keer

We zijn halfweg de eerste ronde. Anna van der Breggen leidt vooraan op een lange beklimming. Sina Frei, Lisa Pasteiner, Annika Langvad en Linda Indergand volgen; de rest moet al een gaatje laten.

Na de Falcon’s Dive, de pittigste afdaling uit het parkoers, rijdt er een duo aan de leiding. Sina Frei neemt het initiatief met Annika Langvad aan haar wiel. “Om de track nog is een keertje te kunnen bekijken”, lachte Frei aan de finish.

In de volgende ronde komt Langvad alleen door.

Sina Frei heeft dan weer het gezelschap gekregen van Anna van der Breggen. Dat duo zou de rest van de race samen blijven.

Vooraan verzwakt Langvad niet en ze wint uiteindelijk met een voorsprong van 43″ op Sina Frei. Anna van der Breggen wordt nog eens 15″ later derde.

Op plaats vier volgt de Oostenrijkse Lisa Pasteiner. “Ik wist dat Sina Frei sterker zou zijn dan mij in deze crosscountry. Ik wist dus ook dat mijn derde plaats in de eindstand in gevaar was en ik hoopte voor de start om als vierde te eindigen, wat me ook lukte”, vertelde Pasteiner aan de aankomst.

De Oekraïense Yana Belomoina eindigde vandaag als vijfde.

Benelux rensters Anne Terpstra (6de), Githa Michiels (10de) en Lotte Koopmans (14de) eindigden allen in de top vijftien.

Met haar dagwinst verzekerde Langvad zich al voor de vierde keer van de eindzege in de Afxentia Stage Race, een absoluut record want geen enkele vrouw of man deed ooit beter. Anna van der Breggen werd mooi tweede. Sina Frei mocht door haar sterke prestatie vandaag als derde op het podium plaatsnemen ten nadele van haar teamgenote Lisa Pasteiner die vierde werd. Linda Indergand maakt de top vijf compleet.

Anne Terpstra sloot haar Afxentia Stage Race af op rang zeven, Githa Michiels op elf en Lotte Koopmans (foto) op plaats vijftien.

Eindstand Afxentia Stage Race 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/GC-_WOMEN_ELITE_-_STAGE_4.pdf”]

De eerste voor Jan Skarnitzl

Bij de heren neemt David Nordemann een kanonstart, een inspanning waarvan hij nadien toch even moet bekomen. Halfweg de eerste ronde rijdt er bij de heren dan ook een groep van een tiental renners samen aan de leiding.

Vooraan krijgen we de ene aanval na de andere, maar niemand die weggeraakt. De verschillen zijn immers klein en geletruidrager Jan Skarnitzl krijgt de wedstrijd steeds meer in zijn greep.

Met nog één kilometer te gaan is het de Pool Bartlomiej Wawak die eindelijk de goede aanval plaatst. Ondrej Cink was vandaag misschien wel sterker, maar net op dat moment zat de Tsjech iets te ver naar achteren zodat hij niet snel genoeg kon reageren. Hij geraakte nog wel tot in het wiel van de Pool, maar op de singletrack naar de aankomst was het onmogelijk om nog voorbij Wawak te gaan.

Copyright EGO Promotion

Ritwinst numer twee dus voor Wawak en een kleine revanche voor de lekke band die hem op zaterdag op drie kilometer van de finish heel wat kostbare seconden deed verliezen, net zoals zijn kansen op de eindzege. Cink werd in zijn wiel tweede, Skarnitzl volgde 7″ later als derde en weet meteen dat zijn trui gered is. Karl Markt werd vierde en de Rus Timofei Ivanov vijfde.

David Nordemann kon met zijn zesde plaats in de daguitslag zijn derde plaats in de eindstand veiligstellen. “Toen ik hier aankwam en de startlijst bekeek, dacht ik dat het moeilijk zou worden om beter te doen dan mijn vierde plaats van vorig jaar. En nu ben ik derde en dat voelt geweldig”, aldus Nordemann. “Mijn benen voelden niet zo goed aan vandaag maar ik gebruikte de downhills om telkens het gat weer te dichten”, voegt de bronzen medaille van het WK U23 er nog aan toe.

Voor hem in de eindstand eindigen Jan Skarnitzl en Bartlomiej Wawak, achter hem Karl Markt en Andreas Miltiadis.

Belgisch kampioen Jens Schuermans eindigde na een zware dag toch nog als achtste in de afsluitende crosscountry, in het eindklassement als dertiende.

Pierre de Froidmont was de tweede Belg aan de start, hij werd 39ste in de eindstand.

Om even het niveau van de wedstrijd te schetsen, geven we nog wat namen mee uit de einduitslag: Ondrej Cink (8ste), Matthias Stirnemann (12de), Howard Grotts (14de), Jaroslav Kulhavy (20ste), Martins Blums (22ste) en Sebastian Fini (27ste) om er enkele te noemen.

Eindstand Afxentia Stage Race 2019 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/02/GC_-_MEN_ELITE_-_STAGE_4.pdf”]

De volledige uitslagen van de Afxentia Stage Race vind je hier: www.activatecyprus.com/en/events/sunshinecup-2019

Onze verslagen van de andere ritten vind je hier: rit 1rit 2rit 3

DoorJan Geys