Interview | Maxime Marotte: ”Mijn verhuis naar Rockrider motiveert me!”

Door Adrien Protano -

  • Sport

Interview | Maxime Marotte: ”Mijn verhuis naar Rockrider motiveert me!”

Na twee seizoenen loondienst bij de Italiaanse formatie Santa Cruz FSA, kondigde Maxime Marotte onlangs aan dat hij in 2023 nieuwe horizonten zou opzoeken. En vandaag mogen we bekendmaken dat de Fransman – die in 2022 net naast de overwinning greep in de wereldbeker van Petrópolis – in het nieuwe seizoen de kleuren van het Rockrider Racing Team zal verdedigen. Vojo zocht hem op voor een gesprek:

Tijdens de recente presentatie van het Rockrider Racing Team liet de teamleiding al vallen dat er nog een renner getekend had bij het team, maar dat men die naam nog geheim moest houden tot het nieuwe jaar. Vandaag mogen zowel het team als Maxime Marotte dan toch met het nieuws naar buiten komen dat de renner uit de Elzas het team compleet zal maken.

Maxime, nieuwe kleuren voor een nieuw seizoen! Vertel, de geruchten gaan dat de transferperiode zeer druk is geweest voor je … 

Eerlijk, ik heb nog nooit zoveel aanbiedingen gekregen en gesprekken gevoerd als afgelopen winter. Maar dat is een goede zaak en een teken dat mountainbiken veel aandacht krijgt.

Je koos uiteindelijk voor het project van Rockrider. Kan je ons uitleggen waarom dit project je wist te overtuigen en niet de andere voorstellen die je had gekregen? 

Het is het geheel, waarbij twee dingen echt doorslaggevend waren. Ten eerste heeft het team één ​​van de grootste merken in de wieler- en sportwereld achter zich, zo niet het grootste. Decathlon beschikt over aanzienlijke middelen en heeft de ambitie om hoog te mikken op de Olympische Spelen van Parijs. Ik kreeg ook de garanties dat er nieuw materiaal zit aan te komen en dat ik zou mogen helpen bij de ontwikkeling ervan. Als je dan ook nog kijkt naar wat Sam (de teammanager) en Rockrider in één seizoen al gerealiseerd hebben, dan kan dat alleen maar respect afdwingen. Ik wilde ook de mensen weer centraal stellen en het Rockrider Racing Team lijkt me te bestaan ​​uit mensen die ik vertrouw. Het is tevens een kans om te kunnen werken met mensen met wie ik in het verleden graag heb samengewerkt, met name met Stéphane Tempier.

Meestal beginnen mensen met een Rockrider en stappen dan over op een Santa Cruz, jij doet het tegenovergestelde. Je vertelde ons zonet over de garanties die je kreeg betreffende het materiaal, kun je ons daar al meer over vertellen?

Het is heel belangrijk voor mij om over het beste materiaal te kunnen beschikken en daarvoor heb ik goede garanties gekregen van Rockrider. Het merk gaat zich meer en meer openstellen voor de absolute high-end categorie. Het is niet dat ik bij dit team met prepensioen ga, ik doe nog steeds mee met de besten. Presteren hangt van veel factoren af, zoals het materiaal, en ik zag dat er aan gewerkt wordt in dit project. Ze rekenen op ons, er is een hechte band met de ontwikkelingsteams en er wordt naar onze feedback geluisterd. Ik heb het gevoel dat ik in de paar weken sinds de Roc d’Azur al meer ingenieurs en productmanagers van Rockrider heb gezien dan in de rest van mijn carrière bij andere merken. Het merk helpen een nieuw segment aan te boren, is enorm motiverend. Ik ben, zoals velen, ooit begonnen op een mountainbike van Decathlon en ik wil tonen dat je ook kunt winnen op financieel toegankelijke producten. Professioneel en sportief doet het me dromen, ik vind het een geweldige insteek om tegen onszelf te zeggen dat we meehelpen om fietsen te ontwerpen die zowel superefficiënt als financieel toegankelijk zijn. Rockrider is een merk in wording en het is een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen hier hun droomfiets kunnen vinden. Het team moet ervoor zorgen dat mensen ook de high-end fietsen van Rockrider willen kopen. Het is een geweldig project om mijn carrière met een knaller af te sluiten.

Productontwikkeling neemt dus een belangrijke plaats in binnen het Rockrider Racing Team, hoe zie jij jouw rol?

Ik doe het graag en ik vind het zelfs fascinerend. Ik heb eerder al de kans gehad om te helpen bij de ontwikkeling van fietsen. Bij Santa Cruz was de fiets al klaar toen ik bij het team kwam, maar tijdens mijn tijd bij Cannondale en BH stond ik dichter bij de ontwikkeling van de fiets. Elk merk heeft zijn eigen manier van werken, maar bij Rockrider gaat het nog een stap verder in vergelijking met alles wat ik al heb meegemaakt. Hier testen we de fietsen in de directe nabijheid van de ingenieurs, productmanagers, enz. Ik heb ze al veel gezien en gesproken en ik heb het gevoel dat er geluisterd wordt naar alles wat we zeggen. We zien zelfs dat onze feedback al snel effect heeft op het materiaal, wat erg lonend is. Daarnaast heb ik mensen voor me staan die zelf ook rijden (heel goed zelfs) en die de dingen echt begrijpen en voelen.

Heeft sportief gezien je lange vriendschap met Stéphane Tempier ook meegewogen in je beslissing om je aan te sluiten bij Rockrider, waarvan hij in 2023 assistent-teammanager wordt?

Natuurlijk speelde dat mee, Steph is een vriend en hij was in het verleden een teamgenoot.Het zal me helpen, daar ben ik van overtuigd!Hij heeft altijd een objectieve mening. Vorig jaar was hij nog een renner, dus hij heeft nog steeds de visie van een renner, maar toch met net dat tikkeltje afstand om de dingen helder te zien. Je kunt het echt vergelijken met vertaalsoftware.Al als vriend vertelde hij me de dingen oprecht en als ploegleider zal hij nog transparanter zijn om mij te helpen het beste uit mezelf te halen en mijn doelen te bereiken. En zijn goede humeur is in een groep ook altijd mooi meegenomen. We kennen veel emoties en stress doorheen een seizoen en hij begrijpt de kunst om iets te zeggen waarvan iedereen ontspant. Hij weet hoe hij een groep aan elkaar moet smeden. 

De overgang van renner naar teammanager moet daarentegen niet altijd makkelijk zijn. Je moet de bladzijde kunnen omslaan en voor anderen zorgen terwijl er altijd voor je gezorgd is.Denk je dat Steph de overstap al goed gemaakt heeft?

Toch wel. Het is een andere Steph die ik bij Rockrider tegenkom.Hij is erg betrokken bij Sam en gemotiveerd door zijn nieuwe project.Hij zit vol energie, hij staat als eerste op en brengt meer tijd door op zijn computer dan op de fiets … en dat altijd met de glimlach. Hij heeft geen last gehad van een aanpassingsperiode, zijn prioriteit is nu om voor ons te werken, voor het team.Soms kan hij door zijn werk wel wat fietsen, maar vaak moet hij ook gewoon verder werken terwijl wij met de motor of de fiets gaan rijden. En toch houdt hij ervan, ik heb het gevoel dat het heel goed gaat worden.

Is Andreas Pscheidl, je vaste mecanicien bij Cannondale en vervolgens Santa Cruz, je gevolgd in dit nieuwe avontuur? 

Andi heeft zich na de Cape Epic jammer genoeg geleidelijk aan teruggetrokken uit het circuit, hij wilde andere dingen proberen. Momenteel is hij op roadtrip met zijn vrouw en kinderen.We zullen zien wat de toekomst voor ons in petto heeft, misschien kruisen onze paden elkaar weerWe zijn nog steeds heel close, hij is een vriend. Ik ken de hoofdmecanicien van het Rockrider Team al van het Franse team. Ik vertrouw hem, hij is een uitstekende mecanicien en ik denk dat het interessant kan zijn om dingen van hem te leren.

Het Rockrider Racing Team is op zoek naar mensen met menselijke waarden en dit is het geval met Greta

Bij Rockrider vind je wel een van je ploegmates bij Santa Cruz FSA, Greta Seiwald, terug …

We hebben veel gepraat en ook zij wilde aan een nieuw avontuur beginnen. Dus ik sprak er met Sam over en ik verzekerde hem dat ze een aardig persoon is, hij vertrouwde me.In werkelijkheid zijn Sam en het Rockrider Racing Team niet alleen op zoek naar kampioenen, ze zijn ook op zoek naar mensen met menselijke waarden en dit is het geval met Greta.Persoonlijk denk ik dat ze tot grootse dingen in staat is en dat we haar in de gaten moeten houden. En daarnaast is ze super makkelijk in de omgang.Als het je lukt om haar op stang te jagen, dan moet je je echt vragen beginnen stellen over jezelf!

De Olympische Spelen van 2024 zijn een van de belangrijkste doelen van het team. Hoe zie jij jouw bijdrage aan het behalen van deze doelstelling?Voegt dit extra druk toe aan je komst in het team?

Ik leg mezelf geen druk op, maar bekijk het realistisch. Ik heb deze situatie al meegemaakt en ik weet hoe moeilijk het is om je in Frankrijk te kwalificeren voor de Olympische Spelen.Het niveau in het Franse mountainbiken is erg hoog en de plaatsen zijn duur.Tijdens de laatste Olympische Spelen heb ik altijd in de kwalificatiestrijd gezeten, ook al ben ik niet altijd naar de Spelen geweest.Dus ik heb ervaring met geselecteerd worden en met … niet geselecteerd te worden.Het is aan mij om ervoor te zorgen dat ze niet naast mij kunnen kijken. Op mijn leeftijd ben ik me er terdege van bewust dat ik weinig kans maak om er in 2028 nog bij te zijn op de Spelen van Los Angeles, dus Parijs 2024 is een beetje de laatste kans.Toen ik 30 was, kreeg ik al te horen dat ik oud was, dus nu relativeer ik de dingen.

Wat is het geheim om op dit niveau seizoen na seizoen gemotiveerd te blijven en vooruitgang te blijven boeken?

Het klinkt misschien stom, maar ik houd er nog steeds van om rondjes te draaien op de circuits en te vechten met de besten. XC is een beetje de F1 van het mountainbiken en de wortels van onze sport.Ik heb veel ereplaatsen behaald, maar ik heb nog steeds geen manche in de wereldbeker gewonnen.Ik wil niet stoppen zonder een overwinning in de wereldbeker of een medaille op het wereldkampioenschap of de Olympische Spelen.Ik herinner me dat Yvan Clolus (de selectiecoach van de Fransen) ooit tegen me zei: “Ik heb de indruk dat je te gemotiveerd bent voor het WK en dat je daardoor niet presteert.”Misschien kan Stéphane me daarmee helpen.

Hoe zie je deze verandering van team?Is dit een manier voor jou om nieuwe uitdagingen aan te gaan?

Van wat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken over de mensen die betrokken zijn bij dit project, zie ik er veel menselijkheid in, mensen die toegankelijk, attent en respectvol zijn.Ook al is het een groot gezelschap, toch kun je ‘s avonds tijdens het avondmaal geen onderscheid maken tussen de baas of de productiechef. De sfeer is gewoon top.Dat is een heel grote drijfveer voor mij, het zorgt ervoor dat ik alles wil geven voor hen met hopelijk goede resultaten als gevolg. Dus ja, deze teamwisseling geeft me veel zin voor het nieuwe seizoen …

De rest van het Rockrider Racing Team 2023 kan je hier ontdekken: www.vojomag.nl/rockrider-racing-team-2023-tijd-voor-fase-2-0/

DoorAdrien Protano